hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將轉的作用
開啟左側

將轉的作用

fleetline 發表於 2020-7-22 07:10 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-22 04:28
「觀塘道版290」用車都成問題,更遑論運輸署會唔會再批准新長途線落觀塘道,尤其預期呢條線將軍澳>觀塘 ...

將隧荃灣線不一定要經觀塘道.

其實叫290拉去至善街當解決問題,
就等於同坑口有98A, 98C已經足夠,  
唔應該再增加服務一樣, 都係咁過份.

只是將軍澳南冇九巴將隧線, 優先權一定放落將南先.

同一道理, 如果新巴開新既將隧線, 坑口優先權會更大.

儲錢
ViviTse 發表於 2020-7-22 14:52 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-22 07:10
將隧荃灣線不一定要經觀塘道.

其實叫290拉去至善街當解決問題,
其實叫290拉去至善街當解決問題,就等於同坑口有98A, 98C已經足夠,  
唔應該再增加服務一樣, 都係咁過份.

請問我可唔可以咁interpret你意思:「for 將南&坑口,兜山路=慢=服務唔足夠」?如有錯請指正。
按呢個解讀,如果至善街坐290系兜山路唔能夠接受,咁坑口坐290兜山路同樣道理亦唔能夠接受,
所以你「隧道版290」係咪會一次過做晒彩明、將南、坑口、觀塘、九龍灣、黃大仙往荃灣?但都係果句,車從何來。

而講開98A, 98C迂迴問題,我個人睇法係市區線絕對唔應該比新界線做得差。
例如出觀塘(市區)轉乘應轉乘價錢合理+車程合理:所以我建議296A入將南至善街、觀塘道揾1線入坑口。
例如出旺角(市區)應一程過+車程合理:所以我建議98S全日化,康城會有全日一程車直達旺角。
例如出沙田、荃灣、馬鞍山(新界)等地,我認為全區一線/支線已足夠,唔需要拆到每區一線。

只是將軍澳南冇九巴將隧線, 優先權一定放落將南先

如果九巴可以喺將南開到將隧線,相信加資源落296A+加經將南(中途站將廣,或海天晉開經尚德)會更易。
若果想開全新九巴路線只做將南至善街去市區,睇怕有D難,話晒都有專營權呢回事嘅......

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
fleetline 發表於 2020-7-23 22:05 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-22 14:52
請問我可唔可以咁interpret你意思:「for 將南&坑口,兜山路=慢=服務唔足夠」?如有錯請指正。
按呢個 ...

而家最重要係想方法去吸引更多人用轉車站,
我明白坑口坐巴士去觀塘及旺角都好慢,
但咁樣唔等於就要開條線坑口直出觀塘及旺角,
如果咁做咪變相減少人用轉車站?
所以坑口要一條線直達轉車站再去其他區就夠,
想更快就應該用轉車站轉車.

而將南同坑口一樣唔想兜其他區先出隧道,
先唔好理尚德和新巴反應,
你比條296A都做唔到將南直出,
變相減少將南人用九巴轉車吸引力.

所以290將隧版除了做調景嶺及將南去轉車站/荃灣外,
同樣預左有尚德, 坑口, 康城等轉車去荃灣的客.
儲錢
ViviTse 發表於 2020-7-24 03:50 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-7-23 22:05
而家最重要係想方法去吸引更多人用轉車站,
我明白坑口坐巴士去觀塘及旺角都好慢,
但咁樣唔等於就要開條 ...

Re: 如果咁做咪變相減少人用轉車站?
唔會「變相減少人用轉車站」,因為如果98C/S唔拆線,而A29又三四個字先一班,班客唔見得會落咗轉車站。

Re: 所以坑口要一條線直達轉車站再去其他區就夠
無錯,如果有坑口版296A,其實九成嘅問題一早解決晒。
可惜事實難以開得成一條「轉乘價」嘅駁腳密車(因有102),例如$9.9~$42.0出觀塘果D唔叫「轉乘價」啦。
假設拉W2,價錢OK,但近半個鐘先一班失去駁腳效果;咁惟有揾多條寶順路98S,一貴一平,間住間住開;
想快嘅見車就上,想價錢合理嘅睇ETA頂住先;無坑口版296A一條過咁好,但都叫收到科。

Re: 你比條296A都做唔到將南直出,變相減少將南人用九巴轉車吸引力.
如果有無限資源,咁尚德296A一條、至善街總站直出觀塘一條、調景嶺總站直出觀塘一條我都支持啦。
可惜車又有限,油又要錢,唔會拆得成。而「至善將隧版290」,唔通$10.7上隧道會有吸引力咩......
再加上半個鐘九個字先一班車,相比之下296A密密來唔會更好咩?
再加上行唐明街&至善街,以地鐵站區分咪又係將軍澳站果區,就算296A由將南開停唐明街(不經調景嶺)咪又係直出......

Re: 所以290將隧版除了做調景嶺及將南去轉車站/荃灣外,同樣預左有尚德, 坑口, 康城等轉車去荃灣的客.
尚德樓下有三飛,再唔係就296A轉38/40/42C,應該唔會死等呢條疏線掛......

其他意見:
「將隧版將荃線」應該難開D啦,如果真係好想開,會唔會等 X42C 全日化之後,睇吓 42C 有無得延長呢?
唔係話 42C 東延可行,但至少相信比290再拆線更易。

JX9097 發表於 2020-7-24 17:45 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-24 03:50
唔會「變相減少人用轉車站」,因為如果98C/S唔拆線,而A29又三四個字 ...

X42C唔係入油塘咩?
冇乜可能入到將軍澳喇
fleetline 發表於 2020-7-24 17:58 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-24 03:50
唔會「變相減少人用轉車站」,因為如果98C/S唔拆線,而A29又三四個字 ...

我明白在資源無限下, 就可以開到調景嶺到觀塘, 坑口到觀塘等線,
我都唔會話坑口不需要直出線,
但資源有限情況下,
只做98C/S分拆似乎對整個將軍澳更有利.
而搵290系列拆條荃灣隧道線其中之一原因同樣係資源問題.

搵條觀塘線拉去將軍澳肯定會加價,
例如W2拉去坑口, 收費會提升到9.9,
到時坑口一樣要10蚊先有得轉車,
不過到時觀塘區肯定反對吧.

同一道理, 搵42C入將軍澳, 一樣會有加價問題.

儲錢
ViviTse 發表於 2020-7-24 19:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-7-24 17:45
X42C唔係入油塘咩?
冇乜可能入到將軍澳喇

X42C 經藍田站去油塘PTI,但唔清楚 42C正線 有無可能拉入將軍澳(經或唔經藍田站)
ViviTse 發表於 2020-7-24 19:43 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-24 17:58
我明白在資源無限下, 就可以開到調景嶺到觀塘, 坑口到觀塘等線,
我都唔會話坑口不需要直出線,
但資源有 ...

如縮短 290,A,B,X 以開辦「將南嘅隧道版290」,相信難以騰空7部車,換言之「將南嘅隧道版290」班次將會好難睇。
加上尚德會反對樓下失去三飛,而將軍澳站、調景嶺一帶亦會反對無咗直車去觀塘山。
若果真係非常有意開,似乎趁 X42C 全日化之際,研究吓 42C正線 延長會可行?
如果嫌個位數字班次地入將隧太密,可以42C每兩至三班之中揾一班入將軍澳(改編號)。
加價就必然啦,我預大概加一蚊啦,即係$10.5(296A轉車價)或者$10.7(將荃價),
青衣有 X42C 去觀塘,又多架車去將軍澳,應該會贊成。惟一九巴肯唔肯比至善街/唐賢街總站兼直出姐。

至於98C/S如果全日分拆,如果能夠好似98C/796C般日間15分鐘一班,相信問題不大。
但若果只得20-30分鐘一班,就可能要延長例如W2去幫手。觀塘本身W2使用率唔算好高,平時102又上唔到,
如果W2延長但照經觀塘,如果巴士公司肯,如果價錢問題傾得掂,唔見得觀塘區會反對。
車費預期$5.5(原價)至$7.5(W2比215X平2蚊,所以比98D平2蚊最盡都只係$7.5)。

RH7685 發表於 2020-7-24 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-24 21:16 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-24 19:43
如縮短 290,A,B,X 以開辦「將南嘅隧道版290」,相信難以騰空7部車,換言之「將南嘅隧道版290」班次將會好 ...

之前計過每條線用幾多架車去估算剩餘數量,
想問下你對於290/X一個單90分鐘, 290A一個單110分鐘有甚麼意見?

將南一樣保留290A比佢地上山, 290X同樣會經過寶康路,
對將南及觀塘山影響不算大,
反而由3條慢線變一快一慢, 對將南吸引力更大.

不過, 我建議將荃隧道版開20分鐘一班,
以一個單80分鐘計算, 用8架車, 所以一樣要加車,
不過需要加車隨時比開條將南觀塘線仲要小.
不過甚至冇得加車, 都做到繁時20, 非繁時30班次.

98C/S分拆最大問題係要車,
當你開20分鐘一班都要9架車去解決,
如果開15分鐘一班就要12架車去解決,
我想問邊度搵到咁多車?

W2擺明係投標所以收得平,
難得比佢拉長加價又點會收平你?
但一講到錢, 我真係唔覺得區會會咁易就範.

儲錢