hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將轉的作用
開啟左側

將轉的作用

SE7378 發表於 2020-7-27 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-7-27 19:36
搭得咁貴 如果又係長期返工既 都已經有月票  一定有客 但買得月票 就即係唔係新客源 只是左手交右手    利 ...

如果純粹係搵辦法幫 69C 提升全日,不如拉去油塘灣商住區,
做埋出觀塘同九龍灣嘅區內客,好過益將軍澳由住宅區去另一個住宅區都唔知想點 ......

RH7685 發表於 2020-7-27 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-27 21:01 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-27 18:40
意思係 市區->將軍澳隧道->至善->CAPRI->調景嶺站->彩明街->將中->將軍澳站 ?

突然提出大西北線入將軍澳原因,
主要是話比你聽而家觀塘眾路線中,
得元朗區果幾條線係收緊收費上限,
甚至咁唔好彩over左47公里,
都係收多4亳.

又講返W2,
本身為左嬴招標先收咁平,
而家難得比佢延長,
九巴唔會比機會搶走98D生意,
所以冇乜可能平過9.9

儲錢
ahken 發表於 2020-8-18 00:14 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-7-14 07:59
我承認將荃行六幹係最快, 不過唔知等到幾多年後先開到,
自然要有一個中途解決方法.

將南真係唔可以再俾柴小壟斷啦, 除非柴小肯出月票啦都係果句(問題係柴小到今日2020年8月18日仲係唔肯)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2020-8-18 00:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-14 01:53
290B如果以繁忙時間線嚟講,其實改上科大同入埋FASA會仲好

調景嶺、將軍澳的確未有九巴將隧線,但唔一定 ...

閣下呢個方法都可行, 將290X作為唯一九巴將南嘅將隧線用嚟轉車係唔錯嘅選擇

ahken 發表於 2020-8-18 00:28 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-7-12 23:12
新巴城巴方面:
對坑寶嚟講,有機會搭更平既新巴(如果做到免費轉乘) and 兜少左路(796X唔洗再兜九龍灣、79 ...

所以調景嶺同將中真係要處理九巴零隧道線呢個問題

ahken 發表於 2020-8-18 01:10 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-7-19 18:29
我見咁多人咁關心將隧塞車, 我真心認同,
我而家建議未來開既所有新線, 包括坑口, 日出康城, 將南開出既巴士 ...

係啊, even現有嘅線包括埋296系同796系都行埋山, 將中同將南都行山出咁就perfect啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
240798790262289 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

F428Z 發表於 2020-8-18 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
方便坑寶人轉296D 去中港城或者九龍站?
ahken 發表於 2020-8-18 22:18 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-7-27 19:36
搭得咁貴 如果又係長期返工既 都已經有月票  一定有客 但買得月票 就即係唔係新客源 只是左手交右手    利 ...

係, 月票客可以咁玩(假設轉車站來回都ready):
1. 調景嶺放棄柴小796系直出, 用290系做駁腳搭一兩個站去尚德搭邨巴, 轉車站於是失效
2. 將南一係用98去轉車站駁腳, 一係直接行去尚德搭邨巴就算...
3. 坑寶可以用297/98D/半邊嘅690嚟做駁腳, 無視坑寶人最怕嘅98A/C
4. 仲有一個option俾半山人可以玩(歡迎半山人大大力插): 290X去搭尚德邨巴或者半邊690去做轉車站駁腳(半邊690同坑寶人一齊share)

不過咁有個非常唔好嘅唔好處, 就係要轉兩次車甚至三次車(合共嘥4次月票quota, 我估會連月票客都會嫌煩):

例如坑寶人去元朗咁計, 可以係:
第一程: 297/98D/690九巴時段 -> 轉車站
第二程: 296A/C -> 觀塘區轉268C

所以我其實諗嚟諗去都係覺得轉車站冇用, 因為柴小同九巴都冇互相補到位嘅作用(傳統掠水轉乘, 不了), 點睇都係區內(例如頭先290系轉尚德邨巴)或者區外(98D去到尖沙咀再轉其他車)轉車就算囉...

ahken 發表於 2020-8-18 22:19 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2020-8-18 08:32
方便坑寶人轉296D 去中港城或者九龍站?

咁某程度上係啱㗎(因為98D去唔到尖西)