hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將轉的作用
開啟左側

將轉的作用

JX9097 發表於 2020-7-12 02:29 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-11 23:10
其實長遠一定係 798A 798B 分家

新記都諗好哂,每一度都有直出將轉路線

好似度度都有車直出但架架車都唔係密先係致命傷
JX9097 發表於 2020-7-12 02:30 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2020-7-12 00:02
以九記作風,睇唔會佢想改296c 行法,加長路線又再收貴d, 倒客俾796C? 另外 93K 可以令土瓜灣道多一條線 ...

老實講,93K真係應該「壽終正寢」
呢類定線過時嘅路線唔應該繼續浪費資源

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

JX9097 發表於 2020-7-12 02:32 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-7-12 01:36
796C、796X一路都可以免費轉20去大角嘴,796C仲可以轉埋701同701A
係九巴咁賤格,明明有得offer 98C、98S ...

某啲板友認為98A同102係萬能㗎嘛
夠哂服務㗎喇,完

評分

參與人數 4aPower +7 HugeC +25 收起 理由
240798790262289 + 5 Huge C
ahken + 2 + 10 給你一個like
kc_loo + 3 + 10 大師級作品
ViviTse + 2 "102兩分鐘一班㗎"

查看全部評分

10598C 發表於 2020-7-12 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-7-11 21:54
寶達係會起????落南邨迴旋處
但嗰度距離轉車站(尤其是九龍方向)絕對稱唔上近
沿路亦都冇上蓋...

Um 當個規劃係叫你石礦場行落去觀塘市中心嘅時候
行落轉車站係佢地眼中算得什麼
RH7685 發表於 2020-7-12 02:59 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-12 03:11 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2020-7-11 22:30
當有轉車站,九新係咪應該唸下開拓部分未去到既地方,利用轉乘去提高利潤,我唸到可唔可以改93K 去大角咀, ...

93K 就無辦法㗎啦,因為本身經太多區,所以要改唔易(例如上路獨市位);惟有等屯馬綫通車,睇吓佢摺定297摺,定係兩條一齊摺。
如果真係想要大角咀線,惟有揾296C/98S重組一條全日線出黎......

296D 改為尖東特快呢樣,我私心就好贊成嘅;但唔知巴士公司肯唔肯,因為彌敦道班客照計多過尖東嘅。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-12 03:16 | 顯示全部樓層

如果 798A 798B 分家,個板圖應該係 調景嶺/尚德 有埋 798B 直出,而 坑口 只有 798A
ViviTse 發表於 2020-7-12 03:19 | 顯示全部樓層

兜寶林順燈咪10分鐘囉,唔順燈的話 過完個燈陣都已經15分鐘啦。
利申:唔認為 798AB 有迫切性全日分拆
天空之神 發表於 2020-7-12 08:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-12 02:29
好似度度都有車直出但架架車都唔係密先係致命傷

但好過九巴
坑寶根本死靠 98D 297 ,98B 98S 得繁時

全日線計
出九龍網絡又限死九龍南(98D 296D 297) 九龍西 (296C)
短轉短得 98 296A

.
fleetline 發表於 2020-7-12 09:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-12 08:59
但好過九巴
坑寶根本死靠 98D 297 ,98B 98S 得繁時

所以, 九巴應該開條康城開經坑口將隧去美孚的線,
及開條將南經將隧去荃灣線,
再將296D拉去康盛開,
整個九巴將隧轉車網絡已算得上完美.

儲錢