hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將轉的作用
開啟左側

將轉的作用

fleetline 發表於 2020-7-12 09:20 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-12 03:11
93K 就無辦法㗎啦,因為本身經太多區,所以要改唔易(例如上路獨市位);惟有等屯馬綫通車,睇吓佢摺定297 ...

296D半車客佐敦落, 你又點會夠膽改.

儲錢
 樓主| 258X 發表於 2020-7-12 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-12 10:24 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-7-12 09:25
繼續ff啦,新嗰兩條冇可能夠客,其實最好62X全日入將軍澳,大西北線有客量保證之餘,仲可以收$16.6出觀塘 ...

我反而想問你點解唔夠客?

康城加坑口, 最終人口有十幾萬,
以人口數量加鐵路行車時間唔見得有吸引力時候,
開條去西九龍巴士線唔見得會唔夠客.

將軍澳南人口有超過20萬,
同一道理, 以人口數量加鐵路行車時間唔見得有吸引力時候,
開條去荃葵巴士線唔見得會唔夠客.
加上數年後入境處總部搬入將軍澳,
客量更有保證.

老實講, 開將屯暫時唔見得好需要,
甚至要開, 都唔會搵只有民居的坑口做落腳點.

儲錢
chopio 發表於 2020-7-12 12:37 | 顯示全部樓層

其實 A29 <>796X 都有得諗,坑口客唔駛再挨兜餐懵嘅297 出土瓜灣紅磡, 搭A29出九龍方向轉796X有約$32大額回贈更佳。
JX9097 發表於 2020-7-12 15:03 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-12 02:42
Um 當個規劃係叫你石礦場行落去觀塘市中心嘅時候
行落轉車站係佢地眼中算得什麼 ...

對住個離哂地嘅政府都真係無言用佢哋套理論,四順只要起????塔陣
其實都可以「行落觀塘/ 彩虹」
 樓主| 258X 發表於 2020-7-12 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-12 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-7-12 15:03
對住個離哂地嘅政府都真係無言用佢哋套理論,四順只要起????塔陣
其實都可以「行落觀塘/ 彩虹」
...

問得好...
佢地的確叫安泰行順天橋,協和街直碌落觀塘市中心
HU6455 發表於 2020-7-12 22:38 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-11 15:58
至少透過轉車,大幅縮短乘車時間

例如調景嶺去沙田

講真,搭巴士就系想點到點,一車到尾,要轉車既話,倒不如搭地鐵!

如果好似呢D時間甘熱,有咩人會想哂住太陽食住塵甘系公路邊等巴士咩
fleetline 發表於 2020-7-12 22:50 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-7-12 16:47
98C/S,290/A/X幫到你。康城的話,98轉296C。再唔係,mtr 藍田轉42C。
另外,屯將線只係62X全日,259D飛 ...

就係98C/290等線對將軍澳部份居民來講係垃圾,
加上轉車站又冇車去深水埗以北,
所以先有相關建議.

而將屯線論需求, 根本冇能力全日.
所以拉62X去坑口, 其實無助佢全日.

評分

參與人數 3aPower +7 HugeC +30 收起 理由
ahken + 2 + 10 98C同290系真係好唔掂
kc_loo + 3 + 10 英雄所見略同
ViviTse + 2 + 10 98C/S 應該盡快全日拆線!

查看全部評分

儲錢
fleetline 發表於 2020-7-12 22:57 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2020-7-12 22:38
講真,搭巴士就系想點到點,一車到尾,要轉車既話,倒不如搭地鐵!

如果好似呢D時間甘熱,有咩人會想哂住太陽 ...

有得選擇既話, 我寧願早幾個字返屋企休息下,
都好過兜圈.

儲錢