hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議613線改為不經油塘
開啟左側

建議613線改為不經油塘

KW2523 發表於 2020-7-15 13:33 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2020-7-15 12:35
同城巴962系轉973一樣無謂
除左特定公司既fanboy之外有幾多個會用到?

青龍路深井962B轉970去佐敦都幾快嘅
967/9就真係冇乜用

回樓主,叫碧雲道成班客轉車完全冇可能
Waiyin12 發表於 2020-7-15 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-14 16:16
如果你眼紅啟田有齊690+694,又覺得613唔可以抽走油塘,咁不如索性成條613縮落平田算啦,然後開條新嘅過海 ...

咁我不如賣大包690 694改大循環,北行寶琳路(694不停任何站)南行將隧,分別康盛、將軍澳站做定時點,來回都經啟田,北行仲可以用新界價掠水添

603拉上安泰做安達 + 碧雲道
613唔好改
ViviTse 發表於 2020-7-16 04:22 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-7-15 14:48
咁我不如賣大包690 694改大循環,北行寶琳路(694不停任何站)南行將隧,分別康盛、將軍澳站做定時點,來回 ...

690改做大循環唔係完全唔得,但面對三大問題:
1. 係改都係北行(往將軍澳)將隧、南行(往中環)山路,否則康翠回程有位變無位、再棄埋全個山下
2. 極難整定時點,如果景榕樓就換唔到車長,如果寶林PTI或康盛就趕寶坑往中環客(因為行山路)
3. 兩巴喺安達臣/秀茂坪特快嘅角色問題,例如安達臣過海就腳就九巴613、直車就聯營601/619,
 但若果聯營690變咗寶達特快,就會大大提高落寶達搭嘅競爭力,換言之九巴613競爭力會減低

694改做大循環就真係完全唔可行啦:
1. 不停任何站就唔使行山路啦,不如研究吓欣明苑就好左轉去新都城,或者第日行將藍好過啦
2. 山上往東區係九巴613地頭,694唔會亦唔應該入去

603拉上安達+安泰果樣,係690第3個point嘅相反(i.e. 即係大大減低落寶達搭嘅競爭力),
咁就可能大大減低九城聯營線619/601對安達臣嘅競爭力,從而可能會被反對。

而出路方面,其實等安達臣首置入伙之後,招標一條安達臣新區經秀暉樓直落中西區嘅全日線咪得囉

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Tomlo9840 發表於 2020-7-16 08:05 來自手機 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2020-7-15 12:35
同城巴962系轉973一樣無謂
除左特定公司既fanboy之外有幾多個會用到?

港島東區現時無全日車去新界西,所以建議加轉乘優惠方便港島東居民來往新界西
Tomlo9840 發表於 2020-7-16 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-7-15 13:33
青龍路深井962B轉970去佐敦都幾快嘅
967/9就真係冇乜用

我明白要碧雲道班人成日轉車無可能,但是港島東現時無直車前往新界西,現時我建議若果在碧雲道有車可以轉乘巴士去荃灣,屯門都可以有助增加客源,也都方便港島東居民前往新界西,有好過冇這個服務
eric278 發表於 2020-7-16 09:32 | 顯示全部樓層
Tomlo9840 發表於 2020-7-16 09:11
我明白要碧雲道班人成日轉車無可能,但是港島東現時無直車前往新界西,現時我建議若果在碧雲道有車可以轉 ...

屯門、元朗、天水圍已有960X/960B、962C、968X及969C直接往返港島東
2019年BRPP更建議開辦兩條分別由荃灣西站及屯門54區往返港島東的招標線
其中前者差不多可以決定營辦公司
還看香港公交
eric278 發表於 2020-7-16 09:35 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-16 04:22
1. 係改都係北行(往將軍澳)將隧、南行(往中環)山路,否 ...

不如直頭建議將619X線原本於2020年RPP建議上午新增的班次,改為在順利後右轉新清水灣道、安秀道、寶琳路、秀茂坪道返回原有路線,編號定為619S
還看香港公交
ate214 發表於 2020-7-16 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Tomlo9840 發表於 2020-7-16 08:05
港島東區現時無全日車去新界西,所以建議加轉乘優惠方便港島東居民來往新界西 ...

你快得過720同788再講啦
Waiyin12 發表於 2020-7-16 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
Waiyin12 發表於 2020-7-16 13:03 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-16 04:22
1. 係改都係北行(往將軍澳)將隧、南行(往中環)山路,否 ...
Waiyin12 發表於 2020-7-15 14:48
咁我不如賣大包690 694改大循環,北行寶琳路(694不停任何站)南行將隧,分別康盛、將軍澳站做定時點,來回 ...

其實我建議690 694改大循環係想來回都停到啟田道,咁603可以調離平田、613唔駛經啟田道

但以我所知啟田道北行好似入唔到隧道
同埋690如果北行行山南行隧道:
- 南行山上、寶林車程不變
- 北行山上車程不變(行山 v.s. 行一圈寶林)
- 開拓馬遊塘、茅湖仔客源(呢個位唔埋點行都係一程快一程慢)
- 定時點擺康盛花園

唯獨北行入寶林會慢咗,但將隧塞車嚴重,加上將軍澳分咗行山派同隧道派,行山派實會支持
690 v.s. 601/619競爭問題,兩組線都係聯營線,問題係而家690客量欠佳,北行紓緩下601 619頂閘亦無妨; 做寶達刷邊就算601客流失咗去690,都只係左手交右手,690北行仲要收緊新界價

而690 v.s. 613, 一條去北角以東一條北角以西,唔構成直接影響; 就算690北行做咗東隧口 - 寶達、安達邨口特快,東隧轉乘計劃下有方法拆帳; 加上安達而言, 613北行係快過南行(北行唔駛入秀茂坪),所以690北行經山路影響亦無咁大

至於603 613 694, 個建議某程度上係FF出嚟,水份過多、行唔通亦請見諒

如果安達臣要中西區直車,我同意直接招標
https://www.instagram.com/_yying.__/