hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間
開啟左側

要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間

KW2523 發表於 2020-7-13 16:05 | 顯示全部樓層

mtrA279-262 發表於 2020-7-13 15:29
30x同37兩條都唔同路
一個荃威一個葵盛
30X都係單向經如心廣場

可能表達得唔清楚 : 30X37加BBI
如果係大會堂附近30X落車行返去都近,真係西站附近就唯有行七八分鐘,不過飛美孚去九龍灣觀塘都快得好明顯,唔算一個唔值嘅trade-off

剩低爭大窩口同大連排要行出去可以加埋38A
mtrA279-262 發表於 2020-7-13 16:39 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-7-13 16:05
可能表達得唔清楚 : 30X同37加BBI
如果係大會堂附近30X落車行返去都近,真係西站附近就唯有行七八分鐘,不過 ...

其實你點解係都要搵條37加BBI姐
隔離有條33A直接去到荃灣, 洗乜鬼搭你架37仲要轉車
ViviTse 發表於 2020-7-13 16:41 | 顯示全部樓層

雖然40飛美孚,我個人係會有著數嘅;
但講真觀荃已有紅小,40飛起美孚會帶黎小巴反對+美孚無咗車搭,所以唔太可行
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
KW2523 發表於 2020-7-13 16:42 | 顯示全部樓層

mtrA279-262 發表於 2020-7-13 16:39
其實你點解係都要搵條37加BBI姐
隔離有條33A直接去到荃灣, 洗乜鬼搭你架37仲要轉車
...

37係做葵涌,荃灣已經加咗30X
想加埋33A俾葵涌叫多飛我冇所謂,總之用原有荃葵西九線取代40做2A/6D個BBI就得
Ohm 發表於 2020-7-13 17:16 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-7-13 16:42
37係做葵涌,荃灣已經加咗30X
想加埋33A俾葵涌叫多飛我冇所謂,總之用原有荃葵西九線取代40做2A/6D個BBI就得 ...

我覺得與其話 40 經美孚其中一個功能係做 2A/6D 轉乘,倒不如話九巴計到盡,改線轉乘只肯做最minimum,所謂補償只係畀返同樣價錢由九龍城去荃灣,但時間同舒適度就點都彌補唔到,所以我好贊成要加返多啲轉乘
荃葵車嚟講,30X,234X,33A,36A,37,38A 都應該加返入個轉乘計劃入面;而九龍段,2A 兜到傻,6D班次疏,最好就加埋2X同42做轉乘
如是者先至起畀返原有乘客嘅「補償」,而唔係奪走架直車,之後就施捨個廢到唔想搭嘅轉乘組合

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kk_4 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

3BL1 發表於 2020-7-13 17:18 | 顯示全部樓層
想40號唔停美孚?真係發夢都冇咁早啦!淨係頭班車響美孚都有成7-8個人上車 (我返工嘅唯一交通工具)
你話冇人搭/唔夠客就話可以諗重組啫

40A/P轉全日就可以將40飛美孚?No Way
GZ4031 發表於 2020-7-13 18:18 | 顯示全部樓層

其實40A 轉全日同40分工已經夠哂... 如果唔重組
如果真係重組
咪長安大窩口青公上路一條
麗城大河道大窩口荃富街一條直上荃灣路
青衣X42C一條
38不變
40P 有車咪全日埋
KW2523 發表於 2020-7-13 18:19 | 顯示全部樓層
3BL1 發表於 2020-7-13 17:18
想40號唔停美孚?真係發夢都冇咁早啦!淨係頭班車響美孚都有成7-8個人上車 (我返工嘅唯一交通工具)
你話冇 ...

從來問題都唔係40美孚客量,而係由一條做緊本身好大需求嘅荃灣市+大連排嘅線去兜,所以要由第二條線取代40做美孚-東九特快...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GD2923 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

直角=1507 發表於 2020-7-13 18:22 | 顯示全部樓層
直角=1507 發表於 2020-7-13 18:26 | 顯示全部樓層