hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 為舒緩觀塘區內交通問題 建議東西線走線 ...
開啟左側

[建議] 為舒緩觀塘區內交通問題 建議東西線走線

tonychow 發表於 2020-7-24 15:01 | 顯示全部樓層

九龍東過海除非有新過海線,否則點都係逼落油塘至鰂魚涌呢段最快
去灣仔先 5 個站,條東西線快極都要旺角東先轉到鐵過海(假設旺角東 - 宋皇臺無站),但都已經要 3 個長嘅站
我就唔睇好東西線入調景嶺
反而諗港島西 3 條過海線,港島東 1 條,正路一定係加新線提高運載量而唔係搞條未起東九龍線都爆嘅將線
如果觀塘碼頭站可以移過麗港城附近,東九線過埋寶達可以行寶達 - 藍田北 - 觀塘碼頭 - 港島落腳點再議
就算將來有線落康翠,寶達站轉一次車都過到海
xdxd 發表於 2020-7-24 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-7-24 15:01
九龍東過海除非有新過海線,否則點都係逼落油塘至鰂魚涌呢段最快
去灣仔先 5 個站,條東西線快極都要旺角東 ...

我諗你有啲誤會(?
而家就係加新線入觀塘 順便駁埋入將軍澳 疏導紫線+綠線
再者 東西線一程過直接爆入旺角 咁咪少啲人喺調景嶺等紫轉綠 紫線專心serve將軍澳↔港島客 東西線做將軍澳↔觀塘↔九龍中/西 唔係好啲咩

利申 非樓主
qunow 發表於 2020-7-24 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-7-24 16:04
我諗你有啲誤會(?
再者 東西線一程過直接爆入旺 ...

而家咁安排,即係紫線+綠線+呢個建議入面嘅東西線+政府劃緊嗰條東九龍山線全部塞晒落油塘至北角過海,一條隧道夠用?
tonychow 發表於 2020-7-24 17:40 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-7-24 16:04
我諗你有啲誤會(?
再者 東西線一程過直接爆入旺 ...

我同你講緊嘅傾重點唔同
你係講點樣令人唔使轉線,我講緊夠唔夠載
鰂魚涌 - 油塘唔會受寶琳站影響,要加密可以加去康城
問題係依家密極都好鰂魚涌 - 油塘繁時已經爆燈,亦比九龍入新界段更爆
而真係出九龍西嘅人,除非去尖沙咀,否則一早已經調景嶺轉咗綠線
不論東九定東西線開都好,一定會多咗人搭鐵
除非你說服到將軍澳人喺旺角東 / 旺角 / 南昌轉過海快過油塘轉過海,否則一定要開多條線過海先夠載
而前者基本上無可能,灣仔 - 油塘依家 17 分鐘,你架東西線預計要 7-8 分鐘內由油塘跑到旺角東先有機會跑贏
點駁線我就無特別 preference,只要唔好一個站塞爆唔同目的地轉線客就得
ViviTse 發表於 2020-7-24 23:16 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-7-24 16:39
而家咁安排,即係紫線+綠線+呢個建議入面嘅東西線+政府劃緊嗰條東九龍山線全部塞晒落油塘至北角過海,一 ...

如果東九龍綫接駁油塘站,而東西綫接駁將軍澳北部,
咁只係秀茂坪及安達臣嘅乘客會去埋油塘站轉車,東西綫預期乘客會去旺角轉東鐵過海,
而紫線、綠線只係原有乘客,再加上將軍澳綫班次因為東西綫嘅分流而密咗,所以情況絕對好過依家

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-24 23:22 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-7-24 17:40
我同你講緊嘅傾重點唔同
你係講點樣令人唔使轉線,我講緊夠唔夠載
鰂魚涌 - 油塘唔會受寶琳站影響,要加密 ...

當東西綫延伸至將軍澳北部,寶琳站及坑口站嘅非過海客將被分流(宋皇台站/南昌站轉乘屯馬綫、旺角站轉乘東鐵綫/荃灣綫/觀塘綫),甚至將軍澳站嘅乘客亦可能到坑口站轉乘東西綫。所以,將軍澳綫寶琳班次減少都唔會令 繁忙時段乘客無法登車 嘅問題惡化,康城支線便可加密,而過海班次亦可因此變密。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
qunow 發表於 2020-7-25 18:40 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-24 23:22
當東西綫延伸至將軍澳北部,寶琳站及坑口站嘅非過海客將被分流(宋皇台站/南昌站轉乘屯馬綫、旺角站轉乘東 ...

唔係幾明點伸延 觀塘碼頭之後跟將隧走線?
咁嘅話不如索性直接喺新蒲崗之後直通政府原有東九龍山線建議入將軍澳,九觀商貿區留返俾EFLS

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
xdxd 發表於 2020-7-25 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-7-25 18:40
唔係幾明點伸延 觀塘碼頭之後跟將隧走線?
咁嘅話不如索性直接喺新蒲崗之後直通政府原有東九龍山線建議入 ...

可唔可以追文 睇清楚呢條線嘅起初目的係咩 係為咗觀塘有第二條重鐵 方便啲人去觀商 九商 並盡力改善 疏導內街交通 唔想依賴環保連接系統 況且依家都唔Q知幾時起嗰條爛鬼嘢 仲倚賴佢 算數啦
講返點入將軍澳 多數係跟現有將鐵隧 但係喺下面鑽多兩條軌?
qunow 發表於 2020-7-26 06:06 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-7-25 20:17
可唔可以追文 睇清楚呢條線嘅起初目的係咩 係為咗觀塘有第二條重鐵 方便啲人去觀商 九商 並盡力改善 疏導 ...

追文嗰陣一直get唔到重心,感謝整理
就算又再拖都唔見得一條新建議橫跨全港東西嘅重鐵可以快完成過條EFLS
另外就是行工業區只靠通勤客會導致非繁載空會難以覆蓋營運成本
反建議興建高架巴士專用道路連接觀塘商業區及九龍灣商業區(可以選擇在此段是否配備導軌或使用車外收費等措施),並分別以高架新建或現有道路改劃而成之專用道路連接六幹西九龍方向九龍灣入口、將藍隧道藍田入口、東隧九龍入口、大老山隧道九龍入口(大老山隧道可考慮參照獅子山隧道新建第三管道)
xdxd 發表於 2020-7-26 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-7-26 06:06
追文嗰陣一直get唔到重心,感謝整理
就算又再拖都唔見得一條新建議橫跨全港東西嘅重鐵可以快完成過條EFLS ...

其實有機 而家運吉都唔係咁想起嗰條單軌 同東九一樣好似都係會胎死腹中
其次 針對通勤客嗰度唔係咁認同 冇錯 你講既 situation 有機會發生 但係以觀塘24小時都係頗多人嘅情況+九商唔只做通勤客仲可以做埋啟業/麗晶嘅客(#21嘅一站方案)+比起綠線/296C/16更加快入到旺角 我唔認為會發生你所認為嘅唔夠客情況