hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港有非專利巴士公司引入Streetdeck
開啟左側

[小道消息] 香港有非專利巴士公司引入Streetdeck

AD118 發表於 2020-7-18 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-7-16 19:58
11米都OK,係12米唔得

11.3米用唔用到灣景花園巴總外坑?
Eddie 發表於 2020-7-18 10:56 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2020-7-18 10:49
11.3米用唔用到外坑?

https://youtu.be/YNH_W85fC3k

E6M轉向唔會差過AVC掛
deep3@italk 發表於 2020-7-18 15:23 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-7-18 10:24
其實點解唔買E400 MMC?

似乎係因為ADL 做唔到適合香港既規格

KMBe500 發表於 2020-7-18 15:43 | 顯示全部樓層

我覺得可能係廠方之前造落咗幾架,但訂單取消,而冷氣+右軑就好難喺其他地方有人要,廠方只好喺香港周圍求人買,可能極平半賣半送
I20091157 發表於 2020-7-18 15:47 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2020-7-18 15:23
似乎係因為ADL 做唔到適合香港既規格

咁差D乜配件?
RV9019_276 發表於 2020-7-18 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-7-18 15:47
咁差D乜配件?

唔係差啲乜配件,係ADL覺得太麻煩唔整啫
因為兩軸車限重,香港又要冷氣,歐六引擎又大啲重啲,又要俾64K呢啲爬山線行,要求太高,巴士製造商當然唔想整啦(當然唔係唔得嘅,錢到位就乜都得啦,新巴15用嗰啲矮車仲貴過正常12米)
而E500歐五到歐六都無太大改動,而且本身就有11.3呢個option,要買嘅話即刻整到,價錢又平過訂製批E400,又可以幫31M 91M 269M呢啲多人搭但用唔到12米嘅線加大,何樂而不為呢?
以上全部都係個人想法,不喜勿插,如有錯誤請指正
4eyesryo 發表於 2020-7-18 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層

係特製/訂車量少成本係較大量為高
I20091157 發表於 2020-7-20 09:58 | 顯示全部樓層
RV9019_276 發表於 2020-7-18 17:45
唔係差啲乜配件,係ADL覺得太麻煩唔整啫
因為兩軸車限重,香港又要冷氣,歐六引擎又大啲重啲,又要俾64K ...

咁E200 MMC點解又做到?
另外,批38XX售價比12/12.8米車貴幾多?
kei_hk 發表於 2020-7-20 10:50 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-7-20 09:58
咁E200 MMC點解又做到?
另外,批38XX售價比12/12.8米車貴幾多?

E200 > 單層車
E400 > 雙層車

現時 E400(及其他2軸雙層冷氣車) 的車重已經去到香港發牌標準的極限﹐E400更加要在企位用唔盡的情況下出牌。

當引擎及機械重量增加﹐E400就會更一步減載客量。
但E200因為係單層車﹐車本身的重量自然係比雙層車為輕﹐與發牌上限仲有一段距離﹐影響唔到載客量。

而E50D係3軸車﹐3軸車的負重比2軸為高。所以﹐唔會因為引擎機械重量增加而要減少載客量。

在這個情況下﹐E400 要再減載客量﹐連90人都載唔到(以發牌條件去講)﹐巴士公司仲點解仲要考慮E400﹐而不去考慮3軸的E50D 或 E200 ?

車廠在不同巴士公司需求低/無的情況下﹐自然唔會去開發E400。
事關做出來的產品﹐根本無銷售門路。
除非﹐有巴士公司特別要求/需求﹐又肯比錢去cover生產商的開發成本﹐才會有 E400的後續版本出現。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
ky927 + 1 + 10 多謝分享,長知識了
I20091157 + 10 長知識了!

查看全部評分

天空之神 發表於 2020-7-20 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-7-20 10:50
E200 > 單層車
E400 > 雙層車

最大問題係 10.6 米級 ADL 已經唔會再造 3 軸

對家 B8L 連 11.3 米選項都未有,以前 AVBWS ASV 做到成 pat 屎咁,落一級 B7 停產直接跳到 B5 又唔夠力推冷氣推車

Man ? 唔好玩啦 RR2 裝 DD 殼大家齊齊 FF ,同Volvo Buses 一樣做香港用既細車都唔係佢強項
你見嶼巴最後死死氣買果 14 架 AD,但上東涌道都要拉龍就知帶幾惡劣

所以盡可能路線上用到 11.3 就 11.3 ,否則落返 10.6 米級會好痛苦

至於 E400 MMC 各大公司都買夠數
短期內唔會有
但唔代表將來無