hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網傳有巴士公司將實施疫情時間表, 晚上九點後會大量收車 ...
開啟左側

網傳有巴士公司將實施疫情時間表, 晚上九點後會大量收車

MCMoore 發表於 2020-7-16 11:39 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-7-16 10:12
一個唔知咩content farm page 發布未經證實的消息,大家又信到十足?

載空係content farm?係嘅,古生覺得港台要摺,實無睇過鏗鏘集
kei_hk 發表於 2020-7-16 11:43 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-7-16 11:31
根本可技術上WFH嘅工種
好有限,拉勻未必有全港崗位
嘅10%,但所減巴士運力就遠超

另一個問題﹐就係WFH 的工作效率問題。

唔同部門/同部門的員工﹐點都有野要交收﹐才可以將工作pass給下一家處理。
eg. : 文件要簽署確認﹑要睇貨辦sample........

這都是公司要考慮處理的問題﹐令到真正WFH的人數減少。
或者﹐只係能夠減少返公司的日數﹐而不能全面WFH。

053h4 發表於 2020-7-16 12:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2020-7-16 12:23 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-16 12:20
兩間制晚七朝五大有人在
而家好多公司都要求員分兩三組人返工啦, 九巴有無輪更制啊?
...

你都識講輪更啦﹐就咪鬼講 "探討提早開尾車" 啦。

053h4 發表於 2020-7-16 12:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-7-16 12:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2020-7-16 12:30 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-16 12:25
輪更咪代表可以"探討提早尾車LOR"

首先, 我無話1900收車, 但係2100收車, 夜間都返晒工啦, 邊有影響

呀 053h4 先生,
你知道三更 on shift 通宵係可以返 2300 嗎 ? 你知道通宵更返 2300 後中更係收 2330 嗎?
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2020-7-16 12:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-16 12:20
兩間制晚七朝五大有人在
而家好多公司都要求員分兩三組人返工啦, 九巴有無輪更制啊?
...

所以全香港所有公司 on shift 只有兩更制無三更制 ?
請用文明來說服我。
kei_hk 發表於 2020-7-16 12:33 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-16 12:25
輪更咪代表可以"探討提早尾車LOR"

首先, 我無話1900收車, 但係2100收車, 夜間都返晒工啦, 邊有影響

返夜更一定係 2100 之前返晒公司?

無公司定出你要 2200 / 2300 返到公司?

真係2100收車﹐油麻地果欄返工的搬運員工好大鑊

真係2100收車﹐唔少商鋪收工的員工﹐都唔知等幾耐才有N車服務。

053h4 發表於 2020-7-16 12:39 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽