hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討巴士取消人車不合一的跳飛機安排的可行性 ...
開啟左側

探討巴士取消人車不合一的跳飛機安排的可行性

GD1570 發表於 2020-7-17 14:21 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-17 13:48
有人話九巴無跳飛機, 即使據我理解就唔係, 但係, 你所提及到的塞車, 實為慢車, 有幾大影響呢?

唔跳都得GA ...

有幾大影響?咪就係影響本身半小時嘅車程用多一半甚至更多嘅時間囉...對你嚟講都好大影響架喇...因為你等車等10分鐘都鬼殺咁嘈,要走上嚟「圍爐取暖」喇嘛!
你有你可愛,我有我好笑。
WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-17 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
咁如果照你咁講九巴咪唔應該編配後備車?  你覺得可行性高? 如果冇靈活嘅車務調動點樣維持班次? 一個司機揸一架車, 你覺得有可能? 照你咁講咁啲柯打咪冇曬?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-17 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-17 13:40
為可確保唔到呢? 以前中巴都得
而家乘客量跌三四成, 大把車擺係廠, 連塞車都少見, 大把司機唔夠工開, 兼職 ...

連塞車都少見枉你講得出, 仲有司機唔夠工開同埋一個司機應唔應該開幾架車係兩回事係唔掛鉤, 唔會因為取消咗跳飛機嘅安排, 而令到司機夠工開, 仲有呢個同事係涉及到盈利問題, 用一個司機一更開幾架車同埋請兼職司機但係每個司機只開一架車己經好大分別
GD1570 發表於 2020-7-17 14:55 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-17 14:41
連塞車都少見枉你講得出, 仲有司機唔夠工開同埋一個司機應唔應該開幾架車係兩回事係唔掛鉤, 唔會因為取消 ...

即刻塞畀阿0生睇呀
塞埋佢把口添呀

GW5878 發表於 2020-7-17 15:06 | 顯示全部樓層
唔講其他
我想知 796C 796X 將軍澳站換車長問題點解決
MEMPHIX 發表於 2020-7-17 15:17 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-7-17 15:06
唔講其他
我想知 796C 796X 將軍澳站換車長問題點解決

好簡單咋喎,只要新巴交牌出嚟,咁咪解決到囉
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
GD1570 發表於 2020-7-17 15:40 | 顯示全部樓層

MEMPHIX 發表於 2020-7-17 15:17
好簡單咋喎,只要新巴交牌出嚟,咁咪解決到囉

再唔係就招標,揾一間唔駛咁樣換車長嘅公司負責營運。
S3bl430 發表於 2020-7-17 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

連埋架車跳飛機,應該都解決到部份問題既。
另外,建議巴士公司可以利用下報站機,整一些記號,方便乘客記憶返是否曾經坐過由患上了新冠病毒司機駕駛過既巴士
HT408 發表於 2020-7-17 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-7-17 15:46
連埋架車跳飛機,應該都解決到部份問題既。
另外,建議巴士公司可以利用下報站機,整一些記號,方便乘客記 ...

除咗生客,有幾多人會睇報站吖
clivetock 發表於 2020-7-17 16:22 | 顯示全部樓層

實行一人一車嘅話食飯時間邊有位擺車?