hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解冇人話971行車路線迂迴?
開啟左側

[問題] 點解冇人話971行車路線迂迴?

hokachung 發表於 2020-7-23 06:11 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-7-22 07:46
971係彌敦道去海麗最快最直接,夾到班次都會搭,尤其20分鐘時段,等車時間同搭102/118再行嘅時間差不多, ...

914P衰貪心,兜入深盛路+港灣豪庭尾站根本已經夠客,而且更早過到海,宜家就畀維港灣+海泓道呢兩段趕走曬上游啲客,海泓道就同914、914X爭飯食

905P仲狼過914P,原地自轉咗4次,路綫同收費揾笨到乜咁
  • 荔枝角去深盛路
  • 通州街
  • 海泓道
  • 德輔道西
第一嗰段根本白行,由兩巴車廠私牌去深盛路上客仲方便
第二嗰段為咗兜入大角嘴道,但根據904、905有大量乘客中匯街落車經驗,行深旺道停港灣豪庭站已經好吸引
就算要入大角嘴道都應該行欽州街西右轉通州街,宜家咁行法南昌邨得個睇字無得搭
第三段,一係唔入海泓道,一係就海泓道keep住南下入西隧,唔係兜返出帝柏海灣咁白痴
第四段,無意見,因為905正綫的確靠呢段食糊
最離奇係去到灣仔北又識得算死草唔入總站
收費方面,正綫過咗界限街有分段,905P竟然過咗櫻桃街先有

hokachung 發表於 2020-7-23 06:34 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-22 09:30
118其實已經可以去到深旺道,隔個街口已經係海麗,但問題係條線要兜深水埗,比較慢。至於102直情完全唔到 ...

無長沙灣西(新巴叫西九龍新區)就無971呢條招標綫,相信就咁縮短去大角嘴係無可能
但新巴咁多年黎都當長沙灣西死嘅,連一班似樣啲嘅971X都無開過(大可以唔上石排灣可以直去黃竹坑,以前未有黃竹坑站實有返工需求),咁咪由得佢繼續燒油運櫈lor

唯一唔好係畀呢pair垃圾霸咗條坑,搞到多啲人搭嘅12號反而要泊街(唔係幫九巴講說話,914佢都有份)

0q9w8e 發表於 2020-7-23 08:53 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-7-20 22:44
根本成個長沙灣西早已無視呢兩條垃圾西隧綫,連埋嗰堆咩905P、914P、914X都係,唔知前世做錯啲乜
...

你地而家都有936啦
dogdog002 發表於 2020-7-23 12:41 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-7-21 20:50
睇呢有大部份人都認為914嘅九龍段行車路線比971迂迴,大家認為如果914開分支依971嘅行法由長沙灣去西隧好唔 ...

咁同905撞

905都係主做西上環客

中環金鐘始終紅色綫地頭直達最難搶客
053h4 發表於 2020-7-23 12:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
miklcct 發表於 2020-7-23 14:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-23 12:55
你建議的971X, 假設朝早一班由海麗開, 跟914落富榮(但不入佐敦)就入西隧, 然後跟47P路線入黃竹坑應該有得 ...

去到富榮就一定要行埋佐敦先入到西隧
進智公交
Mercer 發表於 2020-7-23 16:27 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2020-7-20 22:44
根本成個長沙灣西早已無視呢兩條垃圾西隧綫,連埋嗰堆咩905P、914P、914X都係,唔知前世做錯啲乜
...

全部長沙灣過海巴士就係慢.

如果936 N368 果D 唔計

十四鄉準居民 恭喜晒!
dydx 發表於 2020-7-23 17:53 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-23 14:11
去到富榮就一定要行埋佐敦先入到西隧

最多都係直行海泓道右轉佐敦道再右轉連翔道

而家914都係咁行,不過加自轉一圈
hokachung 發表於 2020-7-24 03:00 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2020-7-23 16:27
全部長沙灣過海巴士就係慢.

如果936 N368 果D 唔計

長沙灣西唔同長沙灣,長沙灣西自身道路網絡相當完善,可以完全唔駛塞車直入西隧
點解開綫仲要兜入去舊區陪塞?貪得意?
長沙灣西人口密度高、又有齊公私營房屋,需求點會唔夠?
但係你睇下兩巴繁忙時間提供緊咩服務畀人
hokachung 發表於 2020-7-24 03:05 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2020-7-23 17:53
最多都係直行海泓道右轉佐敦道再右轉連翔道

而家914都係咁行,不過加自轉一圈

即係914P行法,基本上係零塞車風險