hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 問機場地勤HAS E200 近況
開啟左側

問機場地勤HAS E200 近況

HV9990 發表於 2020-12-19 23:43 | 顯示全部樓層

我覺得應該唔關驗車事,似乎係因為疫情佢唔出牌住
KCRC . Keep Moving
carsonw34 發表於 2020-12-20 01:59 來自手機 | 顯示全部樓層
superfung500 發表於 2020-12-19 00:27
大行李喼一早寄咗倉

所以正確係每人一個姐

空中服務員同埋機組人員嘅大行李篋係會跟車去到飛機底先至寄倉,所以係兩個行李上車
superfung500 發表於 2020-12-20 03:38 | 顯示全部樓層
carsonw34 發表於 2020-12-20 01:59
空中服務員同埋機組人員嘅大行李篋係會跟車去到飛機底先至寄倉,所以係兩個行李上車
...

唔知唔好亂講喎

你邊度聽返黎架

你係真係行內人定作為飛機膠膠up咋

咁做一定唔啱規矩,好得人驚喎

咁件寄倉件咪無record 咁恐怖?!

FS7418 發表於 2020-12-20 21:26 | 顯示全部樓層

carsonw34 發表於 2020-12-20 01:59
...

係網上唔開真名亂噏真係唔使成本
因航城入面係有check in facility,朝6晚12咁開
如果個counter收咗,就要拎去T1客用嘅counter check in
但因為12點後國泰城個入境處同AVESCO都收晒工
crew都係要用去返terminal做security check同上機

順便講埋,其實用中通定係coaster真無乜章法
雖然通常大機(777)就會俾部大車,細機(350、330、320)之類就會俾部細車
但有時都會亂派
因為反正coaster都有28個位,一部777大部份時間都係最多4個cockpit加14個cabin crew
點都會有位放行李,只係會坐得辛苦啲
反正因航從來都唔care員工係點
superfung500 發表於 2020-12-21 03:05 | 顯示全部樓層
FS7418 發表於 2020-12-20 21:26
係網上唔開真名亂噏真係唔使成本
因航城入面係有check in facility,朝6晚12咁開
如果個counter收咗,就 ...

位版友飛機膠懵下懵下應該係真心

之前仲笑版友 『啲消息唔係正確嘅就唔好亂咁開post』

btw 菇?唔知有無同你飛過呢

KV8948 發表於 2020-12-21 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層
...

啲crew係國泰城上crew bus,寄艙行李就HAS有貨車專係運crew寄艙行李既AKE箱直入禁區,人同寄艙行李分開運。

Crew同行李離開國泰城去禁區果時已經係辦左出境手續,架車同行李箱會打封條先離開國泰城確保冇開過門,入禁區前有食蕉睇封條冇爛先入得禁區,所以唔存在去到機底先寄膳
FS7418 發表於 2020-12-21 20:52 | 顯示全部樓層

superfung500 發表於 2020-12-21 03:05
條友飛機膠懵下懵下應該係真心

之前仲笑版友 『啲消息唔係正確嘅就唔好亂咁開post』

咁都有得相認 阿哥lol
我依家無做了,一諗起要飛KA啲port都怕怕

其實唔知咪問囉,好過自己衝出嚟___
如果下下都去到機底先check in,HAS要幾多部volvo B7R先夠lol
superfung500 發表於 2020-12-21 22:19 | 顯示全部樓層
FS7418 發表於 2020-12-21 20:52
咁都有得相認 阿哥lol
我依家無做了,一諗起要飛KA啲port都怕怕

我叫你阿哥先真

細佬我BC仔黎架咋

呢家呢間嘢做唔做都罷_就啦。已經無再對佢,都唔需要再對佢懷有希望

多口問,阿哥你老婆會唔會係日本人

因為曾經同過個阿哥飛過,又係志同道合,好不深刻

可惜果班係short haul, 都無咩機會傾多幾句

如果認錯人,講聲唔好意思先
superfung500 發表於 2020-12-21 22:23 | 顯示全部樓層
KV8948 發表於 2020-12-21 14:45
啲crew係國泰城上crew bus,寄艙行李就HAS有貨車專係運crew寄艙行李既AKE箱直入禁區,人同寄艙行李分開運 ...

長知識了
一路都好奇d大喼點運上機

因為印象真係好似無見過有貨車係上車位/cxc出閘

FS7418 發表於 2020-12-21 23:36 | 顯示全部樓層

superfung500 發表於 2020-12-21 22:23
長知識了
一路都好奇d大喼點運上機

過咗crew channel
左手面係平時上crew bus個位
右手面就係HAS部貨車上貨個位