hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 將軍澳新都城店舖消息
開啟左側

將軍澳新都城店舖消息

tkglobe 發表於 2021-11-8 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-11-8 16:39
我覺得百佳好啲,比較大眾化

你想要可以去景林, 新都城裝修完之後仲留返間百佳就有點浪費
 樓主| JX9097 發表於 2021-11-8 17:15 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-11-8 16:39
六十年華(將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G26-G28號舖)現已開幕

價錢偏貴,兼且係藍店,不了
 樓主| JX9097 發表於 2021-11-8 17:40 | 顯示全部樓層
二期一樓Etude House已結業
kc_loo 發表於 2021-11-8 17:55 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2021-11-8 16:49
你想要可以去景林, 新都城裝修完之後仲留返間百佳就有點浪費

其實住既地方最理想係有齊比較大既百住同惠康,
貴價超市係有佢好既地方, 間中開心下買下靚野係幾開心,
但生活需要始終係重點
現在新都城由以前可以唔駛日曬雨淋, 去到一間大百佳惠康, 到而家得番間小型惠康, 同要落地先去到間小型百佳,
生活方便程度一定差左好多
你要知寶林係民生區

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
User12345678910 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

tkglobe 發表於 2021-11-8 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2021-11-8 17:55
但 ...

我又唔多覺一定要有間大既百佳/惠康,民生社區咪返寶林/景林囉,反而換咗UNY多樣化咗,成個商場提升咗,你睇吓仲有幾多大型商場有間百佳惠康
kc_loo 發表於 2021-11-8 20:39 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2021-11-8 20:30
我又唔多覺一定要有間大既百佳/惠康,民生社區咪返寶林/景林囉,反而換咗UNY多樣化咗,成個商場提升咗, ...

新都城居民唔係民生?
係話一唔一定要, 係左唔駛死, 只係方唔方便, 好定唔好
又一城都有TASTE, 奧海城都有兩間maket place,

其實其他大型商場無唔代表係好, 只係有個比較大既平民超市, 對區內居民更好
其實一間uny 我又睇唔出有幾提升, 最後個場食店都仲係海港, 美心
餐廳都仲係金記

商場地下裝修完都仲係一堆裂痕白色一D design 都無

唔係有心得罪, 不過事實始終係事實

我唔知你係新都城業主, 認為有間UNY 好似好威
定係自己從來唔駛買生活用品, 唔駛買餱
如果你有JOIN 區內facebook group,  就會知更多居民感受
如果你係新都城居民, 如果有野想去百佳買, 下下叫你由景林/寶林搬番屋企, 如果重D你幾辛苦

多間UNY 行下睇下係幾好, provided that 唔駛用間百佳換

User12345678910 發表於 2021-11-8 21:37 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2021-11-8 20:39
新都城居民唔係民生?
又一城都有TASTE, 奧海城都有 ...

絕對認同
 樓主| JX9097 發表於 2021-11-8 21:44 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2021-11-8 17:55
但 ...

聽聞12月惠康會搬番出去
但唔知會唔會比以前縮
 樓主| JX9097 發表於 2021-11-8 21:47 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2021-11-8 20:39
新都城居民唔係民生?
又一城都有TASTE, 奧海城都有 ...

有間UNY就自high的話
開間Citysuper仲搞得掂嘅
User12345678910 發表於 2021-11-8 22:06 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-11-8 21:47
有間UNY就自high的話
開間Citysuper仲搞得掂嘅

Citysuper完全唔配合將北居民所需,將南都話