hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E6M與64K消息
開啟左側

E6M與64K消息

AVBWU291 發表於 2020-7-25 10:14 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2020-7-24 13:30
敬祖路口何時加「專利巴士例外」字句?

如果按字面睇,其實30,46可以派AVC行敬祖路。

自己行去睇啦。再唔係睇google map
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
ATSE40 發表於 2020-7-25 11:24 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-7-24 17:14
政府限制某條巴士線用什麼車﹐其實一直存在的。因為﹐政府對巴士公司仲有一份 "服務詳情表"﹐入面可以施加 ...

服務詳情表限制只包括載客量同對車輛特別要求,而家九巴分咗四類,分別係 80 / 90、125、141 同 155,就唔係分長度嘅,所以理論上所有只係批准行載客量唔超過 125 嘅線都可以行 E6M 同舊直。咁實際就當然係要睇路面情況啦,唔通條路真係得巴士行咩,所以呢個通常只係參考,寫低有幾多單層/雙層行緊,即係(運輸署批准)路面限制>服務詳情表,或者批咗 12 米無改到個數咪又係照樣可以派高載車。
腦補當真,真要補腦
樂仔〞 發表於 2020-7-25 11:47 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-7-25 11:24
服務詳情表限制只包括載客量同對車輛特別要求,而家九巴分咗四類,分別係 80 / 90、125、141 同 155,就 ...

以我所知,政府嘅服務詳情表,唔係得 80 90 125 141 155 呢 D 數字
kei_hk 發表於 2020-7-25 12:15 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2020-7-25 11:24
服務詳情表限制只包括載客量同對車輛特別要求,而家九巴分咗四類,分別係 80 / 90、125、141 同 155,就 ...

份表根本就係殺手鐧﹐絕大部份情況根本就係寫得好鬆﹐真正做野亦唔一定跟份表﹐俗D講就係 "範本" copy去不同的路線應用。

真係有特別的路線﹐才會有特別version寫上去。
所以﹐我前文就講過﹐我見過的就係好手鬆﹐用車要求可以講係..... 多餘的。

只有巴士公司真係唔聽話﹐真係玩野﹐才會出殺手鐧去限制巴士用車。

PS. 最主要係回應 #38 & 40﹐政府一直有唔同的方法去監管巴士公司的用車/派車﹐而非任由巴士公司可以胡亂派車營運。
講到要什麼司法覆核﹐根本真係得啖笑。

shakugan2005 發表於 2020-7-25 13:28 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-7-25 12:15
份表根本就係殺手鐧﹐絕大部份情況根本就係寫得好鬆﹐真正做野亦唔一定跟份表﹐俗D講就係 "範本" copy去不 ...

咁請問單層巴係唔係有監管, 點解好似求其插個牌話加班車就可以亂派, 但調轉頭就收車? 短車夠用就得啦, 短車數埋未又唔係得64K, 31M, 91, 269M, 276係大戶, 100架上下差唔多, 當買得太多短車果陣又會好似以前咁ADS四圍行大線, 但就打死都唔肯拿拿聲殺哂ADS去!
天空之神 發表於 2020-7-25 13:31 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2020-7-25 03:49
但直梯車12米客量同11米車差唔多

所以17 年後既ATE 再換車upgrade 做 12.8
E6M 本身咪係雞鴨 轉 ADS/ATS 度黎

贏家

.
AD118 發表於 2020-7-25 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-7-25 13:28
咁請問單層巴係唔係有監管, 點解好似求其插個牌話加班車就可以亂派, 但調轉頭就收車? 短車夠用就得啦, 短 ...

係用ADS用得唔好,過去十年用得大單層嘅路線可以用ADS慳錢但九巴唔做,搞到嘥錢買大量大型單層巴士但區議會又唔俾個啲路線轉單層,結果就變咗冇用,做大後備周圍行大線,係去到舊單層退同要歐五訓練車批單層先能物盡其用
ATSE40 發表於 2020-7-26 11:38 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-7-25 11:47
以我所知,政府嘅服務詳情表,唔係得 80 90 125 141 155 呢 D 數字

政府嘅服務詳情表梗係唔止呢啲數字,但係而家九巴九成九都係呢幾個數(除咗 B1,我無資料)
腦補當真,真要補腦
kiwai 發表於 2020-7-26 11:47 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-7-26 11:38
政府嘅服務詳情表梗係唔止呢啲數字,但係而家九巴九成九都係呢幾個數(除咗 B1,我無資料) ...

仲有電容車的72嘅
血肉長城 發表於 2020-7-26 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-7-25 05:51
一部半部 ATE 只係客串。

81K 用 12 米同時泊 2 部 ATE 係穗禾苑撞左幾次車,

呢個人嘅口頭憚係「行得到嘛冇所謂」,另一句就係「區議會好政治化」