hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【簡簡單單】建議 41/43C/242X 重組
開啟左側

【簡簡單單】建議 41/43C/242X 重組

樓主| SE7378 發表於 2020-7-28 00:25 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-7-27 23:04
1)8A 取消到嘅機會率唔大 尤其連綠頂都無埋 點都要留一留車去尖東嘅 唔通靠11咩 係可以變南九龍循環 加兜 ...

1)

不如咁講,觀延通車前,黄埔尖東一路都係小巴 6 系較 8A 佔上風,
但當觀延通車後,呢段路連小巴都做唔住,6/6A 合倂都不能救亡,
加上未來屯馬線二期通車,黄埔搭鐵去尖東都只係十分鐘以內嘅事,
何文田站轉車環境同觀感亦好過鰂魚涌站時,仲有咩需要留條 8A 半天吊呢?

2) & 3)

8X 做何文田下路尖西特快,但小巴 8 主要都係做尖東內街嘅客,
而且 8 變成九龍站來往九龍城碼頭,已經可以由八部車减到六部,
一部慳返去做後備車,另一部就加落由原本 8A+8P 變成 8P+8X 嘅共用車隊,
再加上縮短 7B 慳多咗兩部車,成個重組總共可以慳到三部車,
又取代埋 41 土瓜灣來往何文田的流水,我諗九巴又唔會完全無誘因拆 8X 嘅 ......

======

至於 30X/45/46 重組,
一來如果要二揀一,荔景山應該會想去油麻地佐敦多過何文田土瓜灣;
二來,如果就咁改 30X 上何文田,黄埔來往 QE 流水會變真空,
既然 45/46 合併後都係擺西九龍站,不如索性拉埋去黄埔補位,
麗瑤方向經紅磡站平台同漆咸道南落翻加士居道,避開紅隧口擠塞,
就可以美其名曰「幫荔景山加多條線落黄埔」,又放生埋 30X,减少重組難度。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
ATSE40 發表於 2020-7-28 01:08 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-27 19:33
多謝師兄指點,如果 41 全日减到 30 都未必减到兩部車,
既然青衣南有全日直達尖沙咀的 242X 作為條件交換 ...

睇返 2014 年個 RDP,縮咗去長安之後全日半粒加埋時都要用七部車(當年十部車嗰陣仲未加時),兜少個紅磡大約慳五至八分鐘,都未必慳到多架車,仲會打亂本身個聯合班次。

反而睇返當年開 74D 嗰陣都係搵幾部車蛇轉正(唔肯定有無加車),我覺得其實以 42A 嘅班次同車量都可以用呢個方法去湊夠車數。
腦補當真,真要補腦
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 01:13 | 顯示全部樓層

41本身已經大部分時間30分鐘一班,再減多少少都唔會減到兩部車。反而將41縮短到青衣碼頭,可能減到一部車俾青南重組 (青碼將41P搬去49X條坑,讓條坑俾41)

43C下繁未必咁易cut到,始終42A咁長,去到長沙灣好大機會班次不穩或者上唔到車。或者43C只開下繁,縮短由欽州街開出再減少少班可以慳到車 (如果想做返奧運放工客嘅,可以試下奧運站開,不停站經深旺道、欽州街,出長沙灣道返原線,縮短行車時間)

242X 如果做循環可以用少啲車,廣東道之後就轉返出彌敦道回程。咁樣就算30分鐘一班,三至四部車都應該搞掂,唔駛喺其他線抽太多車。如果再加到一部嘅話應該開到20分鐘一班。做循環線可以全日雙向有車,不過回程可能班次不穩,特別係下繁
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 01:23 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-7-27 19:33
多謝師兄指點,如果 41 全日减到 30 都未必减到兩部車,
既然青衣南有全日直達尖沙咀的 242X 作為條件交換 ...

但係青衣中就咁被人cut咗條41,應該未必肯,起碼要有啲甜頭畀佢哋做補償。而且長安亦都未必接受到得返一個鐘一班,但係完全冇新服務改善整體巴士服務
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-27 23:43
莫講話 41 沿途塞車位太多,導致車程欠吸引力,241X 呢?
照計行大角咀同油麻地去何文田,唔使塞長沙灣道 ...

241X 而家得朝早一班,未必有咁多人特登去等嗰惟一一班車,甚至可能好多人都唔知有呢條線。而且241X 開車時間偏早,大角咀返工客未必就啱時間,返 OU 又可能太早,再加上土瓜灣客搭唔到,所以冇乜人搭。但如果241X全日嘅話,會容易啲夾時間

當然青衣土瓜灣客量係唔多,但係如果青衣有條全日線以合理車程去到大角咀、何文田、土瓜灣,應該都會有返啲客搭嘅。當然九巴亦要積極宣傳,俾人知道有呢條全日線

不過九巴又真係唔多想做呢批客嘅,所以都要睇埋其他巴士線點樣重組先知道241X值唔值得全日

xdxd 發表於 2020-7-28 07:55 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-28 00:25
1)

不如咁講,觀延通車前,黄埔尖東一路都係小巴 6 系較 8A 佔上風,

1)黃埔去尖東搭鐵…
對唔住 作為黃埔人真係可以答你 得鐵膠先會咁做
柯士甸道→蕪湖街一定係6號快過鐵
反之亦然
而捷輝執嘅原因 係2(A)走黃埔客落地底+6X 失去轉車客落地底+停課同wfh 令到冇人搭
6號填唔到上面嗰潭
所以先蝕2m
運吉又玩嘢
所以其實黃埔↔尖東/佐敦一帶未至於話撐唔起8A 最多會1係少蝕 但係8P係可以填到數

2)我撐8縮短 但係唔覺得8X開到 都係嗰句 8X客都應該落晒綠頂
反而拉8P上去 黃埔人上愛民 何文田返學 買餸又快過鐵 逆向都係 未嘗不可

3)好似都係 但係 經紅火+漆咸道南落加士居道呢樣野 往紅磡方好似唔得噃
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-28 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2020-7-28 01:08
睇返 2014 年個 RDP,縮咗去長安之後全日半粒加埋時都要用七部車(當年十部車嗰陣仲未加時),兜少個紅磡 ...

睇黎 41 無論點減班同縮短車程都未必減到兩部車,
如果退而求其次,41 縮去長安變全日 30 淨係減一部(或者一刀切),
而家 42A 好似有七部蛇車,抽其中三部轉做正字軌,
外加 43C 果六部車,應該多左十部正字軌落 42A/242X 個袋,
而 242X 全日又唔係開得密,計計埋埋應該都夠數?
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-28 09:07 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-7-28 07:55
1)黃埔去尖東搭鐵…
對唔住 作為黃埔人真係可以答你 得鐵膠先會咁做
柯士甸道→蕪湖街一定係6號快過鐵

1)

自從觀延通車後,8A 啲客其實都流失咗好多,
小巴 6 系深入柯士甸道同尖西,但 8A 只係尖碼止步,
尖東內街又同小巴重疊,即係 8A 受鐵路及小巴競爭而處於下風,
當然而家小巴取消可能會幫到 8A 提升客量,
但尖碼對柯士甸道、中港城,甚至高鐵站嘅客都係到喉唔到肺,
起碼後兩個地方,8A 唔夠未來行去柯士甸站坐屯馬線就腳方便,
蕪湖街同獲嘉道附近有何文田站,行人天橋接駁而使用量唔低,
所以我對 8A 仲留到幾多黃埔紅磡尖東尖西客有疑問,
當然執意要留架車黃埔去尖東又唔係唔得,不過會牽涉到其他區。

2)

8X 嘅潛力其實未必太細,始終何文田站本身唔近愛民同何文田邨,
而 8X 深入兩大屋邨,亦都放棄左鐵路競爭力大的尖東一段,
再加上由 8+8A+8P 變 8+8P+8X,用車數減到 14 部,
成個重組總之有減到車,呢個對九巴嚟講已經算係誘因。

至於拉 8P 上何文田,海逸豪園無左唯一嘅總站車,要諗下點應付 ⋯⋯

3)

但同時加士居道東行無西行咁塞,而且之後會返總站,
就算 45/46 合併做新 46,用 9 部車,改行長沙灣道同彌敦道都好,
都只會全日 15/20,所以我估返黃埔行加士居道個影響又唔係好大 ⋯⋯
天空之神 發表於 2020-7-28 09:12 | 顯示全部樓層
調返轉 45 併入 41 加強 至 15-20 分鐘一班, 做超貴價流水, 同日改長康 - 九龍城碼頭
46 同日右密到 20 分鐘一班
43C 併入 242X 大幅加班及增加下繁由尖東永安廣場開出班次

18 縮短到大角咀, 加密到 30 分鐘一班

有助集中加密旺角 - 何文田服務
.
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-28 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2020-7-28 01:52
241X 而家得朝早一班,未必有咁多人特登去等嗰惟一一班車,甚至可能好多人都唔知有呢條線。而且241X 開車 ...

公道講句,我都贊成現時 241X 朝早服務時間太短,
但從上兩次 RPP 黎講,亦可見到巴士公司對 241X 全日前景睇淡,
41 轉 241X 全日可能只係想輸少當贏,而且暗中收車,
不過眾多版友都睇得出呢個重組其實未必真係咁理想,
留低 241X 咪又係尾大不掉,果六部車未必收得返,倒不如索性一刀切取消 41,
極其量為補償青衣何文田紅土兩味需求,延長 241X 去九龍城碼頭,加班加回程就好夠。