hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【簡簡單單】建議 41/43C/242X 重組
開啟左側

【簡簡單單】建議 41/43C/242X 重組

xdxd 發表於 2020-7-28 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-7-28 09:07
1)

自從觀延通車後,8A 啲客其實都流失咗好多,

所以我就住8A嗰度 我建議行柯士甸道→廣東道→漆咸道南 去確保返呢條改咗線嘅8A食得晒依家最多客嘅路段 (紅磡↔柯士甸道+尖東→紅磡)
唯一衰係入唔返尖碼
另外 8X嗰個位 始終紅磡↔何文田住宅區嗰個需求唔細 陽光嘅穿梭巴超多人搭 所以我都係傾向食埋呢批客 先建議8P拉上去
頭尾站方面我覺得海逸阻力唔會太大 況且佢哋仲多咗一個去第二度嘅車
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 15:07 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-28 09:12
調返轉 45 併入 41 加強 至 15-20 分鐘一班, 做超貴價流水, 同日改長康 - 九龍城碼頭
46 同日右密到 20 分 ...

何文田出深水埗少咗車,仲要畀貴咗,未必肯制。 荔景冇咗直車出長沙灣道同太子,可能要補返BBI
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 15:20 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-28 09:16
公道講句,我都贊成現時 241X 朝早服務時間太短,
但從上兩次 RPP 黎講,亦可見到巴士公司對 241X 全日前 ...

青衣應該唔會肯無補償而冇咗條全日線,點都要還返兩三架車畀青衣。而45 非繁起碼要加到20分鐘一班何文田先會肯制,所以要加返車畀45,最後夾埋都應該減唔到幾多車 (不過九巴可以加完轉個頭又靜雞雞減返嘅)。不過如果成個重組嘅主要目的係為咗減車,其實好難搞,本身呢幾條線車已經唔係多

不過如果241X兩繁單向嘅話可以試下水溫睇下有冇客,如果兩繁開241X,非繁開41,青衣可能會肯。 咁樣可以睇下青衣buy唔buy條241X,真係有客先轉全日。
xdxd 發表於 2020-7-28 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2020-7-28 15:20
青衣應該唔會肯無補償而冇咗條全日線,點都要還返兩三架車畀青衣。而45 非繁起碼要加到20分鐘一班何文田先 ...

淨係就住45/46/41 嚟講
45併入46 拉入黃埔 開20 7+5→9
41取消 8車 加2車比44 非繁一律開10
淨低6長2短
1)真係咁想要241X 嘅咪用嗰6車嚟開
2)分比43C+242X 一齊半全日
3) 最正路嘅方法 係分比荃灣搞好30/230/234X

樓主| SE7378 發表於 2020-7-28 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-28 09:12
調返轉 45 併入 41 加強 至 15-20 分鐘一班, 做超貴價流水, 同日改長康 - 九龍城碼頭
46 同日右密到 20 分 ...

41 和 45 合併後仲行唔行荔景山?

但閣下若打算呢條新 41 夾埋 18 做密旺角何文田就未免太理想,
因為 18 受旺角道嚴重擠塞困擾,車程已被大幅拉長,
若不修改 18 走線,就算加到 30 都好有可能會因塞車而造成脫班,
到時旺角何文田個服務班次咪又係唔穩定,繼續送客去 E21A。
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-28 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 15:20
青衣應該唔會肯無補償而冇咗條全日線,點都要還返兩三架車畀青衣。而45 非繁起碼要加到20分鐘一班何文田先 ...

青衣未來會有 X42C 同東區線,我個方案會有條青衣西南版 260X,
如果 948 再提升至半全日,我又唔認為青衣未必唔肯交翻條 41 出嚟 ⋯⋯

至於何文田,我心目中係透過荃灣區路線重組,加埋上述 8+8X 方案處理,
30X 來回改行荃富街及德士古道,旺角道後跟 41/45 上何文田,
全日 20 分鐘一班,一來貴價補返何文田深長荔,
二來又可開拓荃灣市何文田生意,三來做埋荃富街來往西九,一舉三得。

最後到 41/241X,都係嗰句,青衣去何文田同紅土本身需求低,
情況好似 61X 主要做屯門來往黃大仙新蒲崗,有幾多人真係去九龍城?
再加上屯馬線二期通車,相信 41/241X 會比起 61X 更受打擊,
倒不如索性取消 41,唔好留非繁,更加唔好試圖幫 241X 全日鋪路,
最多只係將 241X 拉去九龍城碼頭,早繁出市區加班,
兼加開晚繁返青衣班次,行窩打老道或旺角去大角咀上連翔道已經仁至義盡。
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-28 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-7-28 09:22
所以我就住8A嗰度 我建議行柯士甸道→廣東道→漆咸道南 去確保返呢條改咗線嘅8A食得晒依家最多客嘅路段 ( ...

如果一定要留黃埔紅磡尖咀車兼想慳更多車,個人傾向 8A 併入 12,
經漆咸道南及紅磡站延長至黃埔花園,但係來回都唔入尖碼,
交曬俾 8P 做,再由 7B 縮短嗰度倒兩部車落去就夠數,
補到尖東同尖西,又入埋紅磡站,隨時連 RPP 條 12P 都慳返 ⋯⋯

既然有免費 shuttle 由黃埔去何文田,8P 拉埋上去又有幾大吸引力?
反而你郁咗人哋唯一一條總站全日線,換何文田車未必得到海逸支持,
就好似我隔離建議拉 69X 去天水圍市中心,考慮過佢係天瑞總站線嘅因素,
最後都係要開翻三班車俾天瑞做頭站,盡量減低風險。
如果真係好想做海逸何文田,將 S3BL100 兄建議果條 18A 何文田後改去海逸仲好,
一來可正式放棄紅碼同紅磡灣呢啲無客位,二來亦順手做埋海逸來往旺角油麻地 ⋯⋯
ATSE40 發表於 2020-7-28 20:34 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-28 00:25
1)

不如咁講,觀延通車前,黄埔尖東一路都係小巴 6 系較 8A 佔上風,

8 號仔其中一個問題係唔塞車嗰陣太多時間,多到班佬要唔可以揸快車先唔會喺尖碼停兩部塞住外坑,九龍站更加係長期泊兩部車,高鐵起完之後佐敦道仲邊有日日塞得咁勁?而家塞嘅最多都係尖沙咀內街塞返出彌敦道同旺角道班人踩黃格踩到攔住哂啲車

至於 8X 我喺 M1 都有講,講咗咁多年而家小巴佬都準備開線,明顯係九巴無興趣做多過考慮有無客(雖然呢句嘢係同樣適用於成個大半個九龍同荃葵青),而家小巴準備開線開到嘅機會就更加低

45 / 46 個問題係 46 太平但係又去到旺區,2014 RDP 為咗 45 可以縮線 46 都可以加返車,成組線係無減到車之餘都無加 46 價(不過都無減 45 價),如果要拉埋入黃埔就要加到 6.9,到時唔肯定區議會肯唔肯接受
腦補當真,真要補腦
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 22:08 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-7-28 17:05
淨係就住45/46/41 嚟講
45併入46 拉入黃埔 開20 7+5→9
41取消 8車 加2車比44 非繁一律開10

如果呢個計劃係配合埋30X拉上何文田嘅,何文田雖然有直車可以出荃灣,但係未必接受到出深水埗要貴多兩蚊之餘,仲要每個鐘少一班車

青南方面應該會想換條尖咀特快多過要條經青中/北嘅土瓜灣線,不過青中/北可能想要返條241X。始終44唔算疏,除咗下繁入青衣之外,其餘時間都未必要用到新加嗰兩部車

不過點都冇可能放咁多部車畀荃灣重組,青衣同何文田應該會要再加返一、兩部車喺自己區,而九巴有機會乘機收返兩、三架車,最尾可能得返兩三部畀荃灣重組
KMB-E50D 發表於 2020-7-28 22:23 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-7-28 17:52
青衣未來會有 X42C 同東區線,我個方案會有條青衣西南版 260X,
如果 948 再提升至半全日,我又唔認為青 ...

何文田搭30X出深水埗比45貴咗兩蚊,未必肯過

41對青南嚟講冇乜用,如果有條青南直出嘅尖咀特快,一定好過要條兜青中/北嘅土瓜灣線。但係長安嗰邊就唔同講法,X42C同尖咀特快都無份。本身41北橋直出,但只係換嚟上下繁得兩班嘅東區線,同埋逆向時段延長多兩、三個鐘嘅948,呢兩條線仲要係頭站,要兜成20至25分鐘先出到青衣,長安未必肯接受到咁少補償