hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【簡簡單單】建議 41/43C/242X 重組
開啟左側

【簡簡單單】建議 41/43C/242X 重組

樓主| SE7378 發表於 2020-7-30 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2020-7-28 22:23
何文田搭30X出深水埗比45貴咗兩蚊,未必肯過

41對青南嚟講冇乜用,如果有條青南直出嘅尖咀特快,一定好過 ...

重點係而家何文田出深長荔本身都係 41/45 聯合班次,
但 41 收成 $8.4,45 都要 $6.9,係得返去何文田嗰程收 $6.4,
又唔見得 45 何文田客量好過 41,即係話本身已有人俾 $8 以上出深長荔,
而且何文田本身都唔太需要呢兩條線去荔景山同青衣,
如果出深長荔由 30X 做,固然要加到 $8.9,但起碼去到荃灣市呢類市區位,
而且深長荔返何文田依然享用 $6.2 分段,絕對好過去咩青衣荔景唔知做乜 ⋯⋯

至於長安,如果 X42C 全日後縮 42C 去長安或青衣城,
長安出黃大仙觀塘就有頭站優勢,加上青衣東區線拆開兩條黎做,
一條長宏後跟 42A 行法上公路,另一條青衣城後跟 44M 行法上公路,
而且 241X 加班加回程,長安應該更易接受,北橋直出一早就有最好選擇 ⋯⋯
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-30 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-7-28 22:52
1) 我認同而家30X係搶錢 但係$6.9 會填唔到氹 收$8.4好啲 同埋 而家係 5分鐘→25分鐘間格 仲要加埋紅磡圈 ...

就 8A/8P 個 issue,個人傾向一係同 12 合併食埋條 12P,
一係就係 #40 提到嘅做法,8 同 8P 取代 8A 大部分功能去取消 8A,
到時紅磡返何文田依然有 8 去做,何文田去紅磡就多條 7B 輔助,
隨時連 8P 延長都慳返,穿梭巴士又唔係做唔切,無謂差隻腳埋去啦 ⋯⋯
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-30 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-7-29 10:36
1. 應該直接取消41,但加返車落44,45,再補返個41A/242X6C/6F/45 BBI

2. 要全日嗰條應該係43C,唔係42A, ...

1)

隔離特工兄話 41 啲車會用黎做青衣南尖沙咀特快,
我諗八架車會偏向加翻落青衣南個 pool,唔會分俾青衣北、中同荔景。

2)

其實 42A 主要做來往深長荔、旺角,同埋出油麻地,
而 242X 就係做尖沙咀特快,仲有油麻地中郵同佐敦道特快回程,
43C 全日就做唔到亞皆老街至眾坊街嗰段彌敦道,而且班次唔夠 42A 密,
價錢又平過 42A,九巴同區議會應該都唔會肯,索性學 60X/260X 九龍區分家就算。
KMB-E50D 發表於 2020-7-30 17:25 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-7-29 20:21
等等 只有一樣嘢想澄清返 B2版講30X 嗰度都有講到 41/45/46 嘅聯合班次係廢嘅睇返而家 的確41/45 係跟緊15 ...

冇錯,實際運作上聯合班次去到何文田好容易已經甩晒, 但根據返班次表的確係一個鐘有四班車出深水埗。新方案雖然可以穩定班次,但從數字上睇的確係少咗車出深水埗,何文田點都無明顯著數
KMB-E50D 發表於 2020-7-30 17:48 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-7-30 12:12
兩班 8.9 加兩班 6.9 變做三班 8.4 都過到嘅咁第一年叫 41 改快大加價都過到啦,邊使等到今日,個人認為如 ...

同意,所以好難用30X 拉上何文田補償,出深水埗車程一樣無變,咁就自然要係班次/收費上俾啲甜頭。但而家又貴咗又疏咗,可以話係冇著數過,最低限度起碼留條20分鐘一班平線

44 夾硬為咗留住個總站搞到條線咁兜真係好無謂, 44喺碼頭根本連半滿都冇可能坐到,去到青衣邨根本仲可以有大把位揀。 44非繁係夠車行,只不過係九巴自己減班先至去到而家咁嘅班次,頂多係下繁加返密少少入青衣就夠。所以青中/北要加多少少補償先夠

大角咀方面,青中/北可以唔使點理, 反正本身都係得朝早一班車,最多咪留返嗰班車就算數。青南如果全日拆做三條嘅話,43C用返大角咀做總站就可以,始終太子/旺角附近都冇乜總站可以擺車。如果係242X全日尖咀特快、42A唔改嘅話,可以考慮改快43C放車畀242X。 43C 開20分班特快,上繁大角咀落橋,九龍只停中匯街同奧運站就算。下繁改奧運站開,不停站經深旺道出欽州街,轉返出長沙灣道先繼續停站入青衣。 咁樣可以慳車畀242X之餘, 又可以大致上保留返43C兩繁現有嘅服務
KMB-E50D 發表於 2020-7-30 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-30 14:47
但 41 收成 $8.4,45 都要 $6.9,係得返去何文田嗰 ...

出到荃灣當然好過去荔景/青衣,但呢個只可以當bonus,何文田本身冇話好恨要荃灣直車,只不過有當然好過冇。反而出深水埗係而家本身已經有嘅服務,所以新方案出深水埗點都唔可以差過依家。起碼出深水埗嘅服務唔可以差太多先,何文田先會考慮埋荃灣車個bonus。

回程返何文田,30X都可以收$6.4,兼用略減咗車換穩定啲嘅班次,呢點冇乜大問題。最大問題係何文田出深水埗,整體班次已經少咗,仲要加埋價。雖然有大把人肯俾$8.4上41,但唔想咁貴嘅起碼都仲有半個鐘一班嘅45,乘客可以選擇等唔等多15分鐘搭平車。但新方案就要硬食貴車無得揀。

老實講,就算30X肯加到15分鐘一班(都已經係無乜可能),何文田都未必肯過。牌面上班次冇多到,但就全部貴咗。班次/班次穩定性呢啲隨時都會變,但車費係貴咗就貴咗,所以幾時都係留平線容易過留貴線。除非深水埗落車可以有回贈,收返$6.9,如果唔係應該唔會過到何文田

KMB-E50D 發表於 2020-7-30 18:39 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-7-30 15:09
1)

隔離特工兄話 41 啲車會用黎做青衣南尖沙咀特快,

1) 八部車畀晒青南一定過唔到青中/北同何文田,點都一定要還返幾架車。事實上41對青南係最冇用, 41取消嘅補償次序點都係: 何文田>青中/北>青南。 何文田嗰邊45加密返20分班應該容易啲過,雖然班次略疏咗,但出深水埗全部平咗當補償。
青中/北方面,44本身都唔算疏,再加落去都唔算有大改善,所以一係加落疏車線,一係加全日線/重組路線。所以青南頂盡都只係攞到兩三部車

2) 最簡單、唔使補咁多麻煩位嘅,係直接將242X全日尖咀特快,其他全部唔改。不過就算青南有兩三部車都唔夠做,要再喺43C/42A抽一兩部車。咁樣嘅話,如果242X做25-30分鐘一班嘅循環,青衣開直出廣東道,再轉返出彌敦道回程,四部車應該夠做。 咁樣可以喺盡量唔影響42A/43C嘅服務下全日242X
ATSE40 發表於 2020-7-30 18:43 | 顯示全部樓層
KMB-E50D 發表於 2020-7-30 17:25
冇錯,實際運作上聯合班次去到何文田好容易已經甩晒, 但根據返班次表的確係一個鐘有四班車出深水埗。新 ...

實際運作我認為 41 同 45 九碼根本無問題,正常情況之下 15 分鐘內一定轉到入佛光街,交通情況好啲嘅已經入緊忠孝街。其次係 41 同 45 返九碼,通常係 41 喺 10 分鐘後到美孚。最大獲係 45 同 46 返荔景,大部分時間 46 只係喺 45 幾分鐘後面,去到美孚連 30 都係差唔多時間到,十分鐘之內走哂三部車。
腦補當真,真要補腦
KMB-E50D 發表於 2020-7-30 19:09 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-7-30 18:43
實際運作我認為 41 同 45 九碼根本無問題,正常情況之下 15 分鐘內一定轉到入佛光街,交通情況好啲嘅已經 ...

咁既然正常情況下41同45都大致可以15分鐘一班去到何文田嘅,30X個方案更加難接受,荃灣直車彌補唔到貴+疏

如果45、46 返荔景嘅到站時間真係咁接近嘅,46 可以考慮執下佐敦開嘅時間表配合返45班次。雖然出到深水埗可能車程唔係好穩定,但都可以盡量執到 深水埗隔15分鐘有一班荔景車。

LAK2 發表於 2020-7-30 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-7-30 14:47
但 41 收成 $8.4,45 都要 $6.9,係得返去何文田嗰 ...

30X直接上何文田,收費問題好難過關
跟290行埋葵涌道變慢線(叫39兼食埋大半條30)
收41/45中間價$7.5就應該問題不大

46入黃埔要加價同一道理
收45/46中間價$6.2都有機會過到

班次問題
以上兩組都預計係2條30變1條20(非繁計)