hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【最低限度】建議 68X/69X/265B 重組
開啟左側

【最低限度】建議 68X/69X/265B 重組

David_hk 發表於 2020-7-29 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-29 14:18
265B來回程都停外面奧運站分站就得

理想中265B應該落埋油麻地佐敦,然後同69X 269B呢啲重組,但會有其他 ...

其實我比較想265B去到奧運站止步就算,因爲反正旺柏同奧運站都係載空,而且旺柏已經有另一條大欖線68X,所以不如縮短佢,班次又可以穩定少少。

————————
69X/265B/269B本來就應該要一齊重組嘅,但係我覺得西九龍嘅部分應該拓展成4條線,而唔係維持3條線/減至2條線,始終紅公司本來爲天水圍提供嘅資源係太少,天南已經馬馬虎虎,天北更加慘不忍睹,而家只係藉著濕地公園做返個整頓。
10598C 發表於 2020-7-29 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-7-29 14:51
其實我比較想265B去到奧運站止步就算,因爲反正旺柏同奧運站都係載空,而且旺柏已經有另一條大欖線68X,所 ...

但事實上要九巴再攞多10幾部車擺落去一個已發展地區,機會真係不大,起碼仲有好多地方等緊需要新增資源,譬如嚟緊皇后山、富蝶、54區等

濕地公園個規模唔係大到九巴會開一條全新線落油旺,估計係改269M走線及69C加時
天水圍出油尖旺我覺得可以試下69X/265B/269B三條做好少少先

265B應該拉落西九龍站先,起碼天北、嘉北出旺角油麻地方便啲,之後睇下有冇需要搵另一條線交換總站縮去大角咀
(其中一個方法係69X縮短去大角咀,269B改旺角落橋,但就會有收費問題)
David_hk 發表於 2020-7-29 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-29 15:03
但事實上要九巴再攞多10幾部車擺落去一個已發展地區,機會真係不大,起碼仲有好多地方等緊需要新增資源, ...

言下之意係紅公司只要將269M同265B改成跟276B咁行,以及69C提升至半全日濫竽充數就得?
紅公司比過少資源係佢問題,如果佢資源真係咁緊絀,
咁一係佢就唔好插手新地區,一係就執咗冇班次嘅69X同269B佢。
10598C 發表於 2020-7-29 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-7-29 17:31
言下之意係紅公司只要將269M同265B改成跟276B咁行,以及69C提升至半全日濫竽充數就得?
紅公司比過少資源 ...

冇打算改265B天水圍走線跟276B行,只係改唔入翠湖居,改經天華路
而269M則改跟69C兜天北

我唔會形容69C半全日為濫竽充數,佢的而且確係一個服務提升
你要計的話我仲會建議68延長去天北,以及天水圍至屯門線(後者要視乎返E34A未來改經屯赤後,再決定有冇需要開)

有啲嘢係得唯一出路,但我唔認為非要開一條天水圍北至旺角、尖沙咀嘅巴士線不可,265B延長去西九龍站都可以係一個折衷方法,最起碼去旺角唔使下下被閹割咁要去旺角街市、新填地街上落車,只係未有車到尖沙咀同埋落旺角要停咗深水埗先啫

你話冇資源就唔好去踩入一個新地方(我估你指濕地新樓)
但平心而論,資源都有一個限度,唔係話想攞幾多就有幾多架嘛
開一條天水圍長途巴士線隨時十幾二十部車,之後又69C 又屯門線 又元朗線的話,分分鐘去成四十部車

問心,發展規模大過濕地公園嘅將軍澳南發展區以及白石角堆豪宅,都R到咁多資源落去

天北天生少車搭,但如果265B落佐敦、69C半全日,再有埋屯門線元朗線,本身有車落荃葵、過海、北區,我覺得可接受
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-29 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2020-7-29 02:50
265B 不如跟967 行加天慈好過

一來正如樓上版友所講,兜完天華路同天秀路先上濕地公園太迂迴,
二來咁樣天華路就會同 69X 重疊,對 69X 未必有客量幫助。
brianso198 發表於 2020-7-29 22:56 | 顯示全部樓層
天北既話我覺得最大問題果條叫967...
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-29 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-7-29 09:32
68X 旺角方向改經南昌街、聚魚道、深旺道去奧運站

太子/楓樹街客過俾 268X 鴉蘭街落行兩步,同時避開塞車 ...

68X 改行南昌街可以減少深水埗落車站位的變動,尤其係北河街,
但改行聚魚道同深旺道有機會影響到朗豪坊或銘基落車嘅乘客,
縮去奧運站更會引起柏景灣反對,87A 變 287X 都要回程兜返入去就知難搞,
唔可能用 265B/268X 搪塞,而且擦邊行弼街可能更易過到議會,所以偏向咁行,
當然如果議會接受到 68X 出市區完全唔入旺角,可以行塘尾道直去大角咀。
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-29 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-29 12:44
其實 天恩仲有無咁多位攝條大線落去

另外 68X 建議停埋北河街先轉右入南昌街出荔枝角道

我諗天恩站位問題又唔使太擔心,
因為 69C 開兩味,269B 特別班次又只限上繁,
當然 265B 夾埋 269M 同 967 會令總站空間帶黎唔細壓力,
但正如 m_rd08 兄所講,967 同 969 嘅走線都應該要再執 ⋯⋯

至於 265X 見解,走線黎講都算可取嘅,
但我諗最難嘅地方係本身 69X/265B 天水圍區做緊唔同客源,
例如 69X 做天華路同天頌,265B 做嘉湖北同天慈,
如果用齊 69X/265B 嘅資源去拆 265X 但用 276A 行法,
做唔曬現有服務範圍,就等於有啲小區會被找數但無得用,
未必咁易過到骨,隨時要好似 3X 咁抽一班行富山。

樓主| SE7378 發表於 2020-7-29 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2020-7-29 11:20
967行車路線迂迴,265B直接改跟276B直線就簡單直接
天水圍好多路線既區內走線都應該改改...
例如967/969 ...

其他暫時唔評論,只就 967/969 重組討論,
我覺得重點係嘉湖銀座區接唔接受到本身架過海線去到銅鑼灣,
而且本來有頭站同尾站線揀,但重組之後得翻尾站之餘仲要金鐘止步,
仲有天秀路接唔接受到行去天瑞路或天富坐 967 呢?
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-29 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-7-29 13:50
啱啱嘅實時ETA :
68X 九江街-旺角街市 14分鐘

其實我建議 68X 大角咀方向唔入西洋菜街最主要嘅目的唔係同 268X 零重疊,
而係元朗有 268X 落旺角嘅條件下,讓翻道路配額俾天水圍北改善旺角站位,
況且個人認為 52X 都應該諗方法學 265B 改路,但暫時未諗到同邊條線換 ⋯⋯