hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【最低限度】建議 68X/69X/265B 重組
開啟左側

【最低限度】建議 68X/69X/265B 重組

樓主| SE7378 發表於 2020-7-30 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-29 15:03
但事實上要九巴再攞多10幾部車擺落去一個已發展地區,機會真係不大,起碼仲有好多地方等緊需要新增資源, ...

閣下打算將 269M 改行濕地公園路,但未知之後點處理 69M/265M?

265B 拉去西九龍站固然令天水圍北有車去油麻地佐敦,
但如果要 69X 縮去大角咀,變相天南會無咗車去旺角段彌敦道同油麻地,
咁樣未必得到天南議員支持,就算有 269B 行油麻地都只限回程。
KW2523 發表於 2020-7-30 13:30 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-30 12:46
閣下打算將 269M 改行濕地公園路,但未知之後點處理 69M/265M?

265B 拉去西九龍站固然令天水圍北有車去 ...

唔知12米中軸車行唔行到窩打老道左轉登打士街? 唔理車尾會唔會阻住中線,淨睇位都忟
搞得掂嘅而家連翔道仍然可以落橋去麗翔道
fleetline 發表於 2020-7-30 17:25 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-29 23:52
我覺得 69X/265B/269B 三變四嘅可能性唔會好大,
因為 69X 淨係做天南出西九同旺角油麻地已經唔好睇,
26 ...

69X服務得天水圍1/4範圍兼尾站同西鐵直接競爭, 客量不足正常.

269B服務人口夠多, 不過尾站又同西鐵直接競爭,
頭站班客又要兜20-30分鐘先離開天水圍嫌慢唔搭,

如果269B天水圍區走線逆走應該救到條線,
不過怕區議員唔過.

265B服務天水圍人口太多, 仲要旺角止步兼站位奇差,
所以天北人想要多條線直達旺角不無道理.
濕地公園會有約4000單位, 人口估計超過10000人,
上面提過天南議員未必比你放走堆線時候,
要九巴開條線幫265B分流並非冇可能.

儲錢
fleetline 發表於 2020-7-30 17:56 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-7-30 00:25
如果按照你嘅意思,咁濕地公園到時就得一條269M係全日出大欖,而且要行埋天慈先上到跑道,咁又會唔會太慘 ...

269M由逸洋樓到大欖時間同265M由天恆到大欖時間接近一樣,
而269M由逸洋樓到天慈/276B由濕地到天慈時間均小於十分鐘,

所以要濕地行到天慈先上公路我覺得可以接受.

不過要濕地班人等死269M轉車反而會較難接受.

儲錢
10598C 發表於 2020-7-30 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-7-30 00:25
如果按照你嘅意思,咁濕地公園到時就得一條269M係全日出大欖,而且要行埋天慈先上到跑道,咁又會唔會太慘 ...

除咗269M都仲有條半全日69C到大欖
112區去天恆仲有多啲選擇,115區因為本身痴住個冇乜車搭嘅慧景軒,就真係慘啲

考慮埋資源的話都係覺得265B落佐敦會比較好,反正去柏景灣同落佐敦其實時間唔會差好遠
有資源的話仲有其他嘢值得做

如果全日車係濕地公園直出,係有難度,265M嗰種走線對天北其實都可接受,只係覆蓋唔到115區同慧景軒
又或者咁講,睇下天北接唔接受到拆條新線出嚟後,265B要減到15-20分鐘一班

至於967,頂盡應該係加一部車非繁忙灣仔北止步(繁忙時間967X)
當930都係灣仔北止步嘅時候,天南又有969到銅鑼灣,967真係未必有牙力要求去銅鑼灣
10598C 發表於 2020-7-30 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-30 12:46

265B 拉去西九龍站固然令天水圍北有車去 ...

69M 265M無需改動,現時走線已足夠

269M改跟69C兜天水圍北(但落埋天慈)係想做到濕地之餘,想做返天秀路,而且比天恆多個選擇落葵荃欖隧

較早前講到69X縮短時,有提過269B應該改旺角落橋
不過會有收費問題
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-31 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-30 21:52
69M 265M無需改動,現時走線已足夠

269M改跟69C兜天水圍北(但落埋天慈)係想做到濕地之餘,想做返天秀路 ...

純 FF,如果有一條天恩邨開經天恆及 112 區,115 區做尾站嘅荃葵線,
而另一條荃葵線就天富開,做天華路、嘉湖北及天慈,又諗唔諗得過?
10598C 發表於 2020-7-31 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-31 00:45
純 FF,如果有一條天恩邨開經天恆及 112 區,115 區做尾站嘅荃葵線,
而另一條荃葵線就天富開,做天華路 ...

非常Obvious嘅一個問題:天華路冇咗直出特快線
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-31 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-31 00:51
非常Obvious嘅一個問題:天華路冇咗直出特快線

所以我話純 FF,現實中抽走天華路特快嘅機會好微,
112 區同 115 區出荃葵,269M 改去天恆邨兼改行濕地公園路出入嘉湖北會比較實際。
Anonymous 發表於 2020-7-31 05:13 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-30 21:42
除咗269M都仲有條半全日69C到大欖
112區去天恆仲有多啲選擇,115區因為本身痴住個冇乜車搭嘅慧景軒,就真 ...

967冇得去銅鑼灣好大程度上同有冇總站有關。宜家最近銅鑼灣而唔爆同12.8行到嘅總站,應該係北碼。但肯定唔會拉得咁長。而且,摩頓台仲有啲港島嘅綫,都唔好期望會抽得走。

而天北直出嘅路線,個人認為全部呈倒U型嘅走線會比較好,即天恩開,沿天瑞路/濕地公園路/天葵路/天華路/天慈路後上公路。