hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果路線118P 只開特別時段服務,實行機會高D嗎? ...
開啟左側

[問題] 如果路線118P 只開特別時段服務,實行機會高D嗎?

bb606606 發表於 2020-7-29 21:14 | 顯示全部樓層

樂軒台加環翠商場兩個站加埋
都多人過翠灣同杏花村幾個站既

杏花真係SUPPORT唔到
StanleyVillage 發表於 2020-7-29 21:14 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-7-29 19:59
杏花邨居民用腳支持港鐵服務,
唔需要為左呢個兩萬人都無既社區, 仲要有鐵路服務既畀條全日過海巴士線佢地,  ...

而家小西灣居民非繁忙時間都享受唔到唔駛兜路嘅過海服務,最低限度都局兜柴斜,然後一野話杏花邨人少就落呢個判斷太武斷喇掛。

何況就算118同118P全日分拆,再將118縮去柴灣東,兩線喺柴小杏各自嘅居民覆蓋量都多過171做哂成個鴨島喎(數選區計)。
roquelcm 發表於 2020-7-29 21:19 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-7-29 20:34
你都無畀過機會佢哋多啲支持黨鐵以外嘅交通服務
又點可以妄下定論杏花邨居民非繁忙時間一定唔會搭 118P?
...

對腳……係佢地自己噃,就算真全日你估下杏花夠唔夠撐起條線?
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
brianso198 發表於 2020-7-29 21:20 | 顯示全部樓層

StanleyVillage 發表於 2020-7-29 21:14
而家小西灣居民非繁忙時間都享受唔到唔駛兜路嘅過海服務,最低限度都局兜柴斜,然後一野話杏花邨人少就落 ...

問題係選區計柴灣果條多過杏花邨小西灣好多喎,
你唔諗計平衡返的話倒頭來玩返柴灣轉頭囉...

而家重點係小西灣加杏花邨根本無辦法支持條線,
兜埋落筲箕灣無錯可以做多D野,
但問題係如果果班客又唔肯呢?

你至少要諗計唔好令102單邊咁樣兜愛東囉...
但你咁樣做會唔會反而搞到118P行完之後仲慢過118?

再講,
如果118咁樣都叫兜既,
102/110南行果D叫乜?

wingho_cwh 發表於 2020-7-29 21:21 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-7-29 21:00
紅隧呢?你當紅隧唔見左?
早繁所有東區紅隧線(唔計去土瓜灣九龍城的106/116)從來都只係做紅隧,
早繁靠旺角/ ...

咁我又照你咁講,咁不如東區紅隧線朝早全部只去紅隧?
巴士公司仲使乜開旺弼短棍啫? 全部只去紅隧口咪得囉,要旺角段嚟做花瓶?
你發我爛渣無用架,無人話全部只做兩繁嘅路線都要改為全日服務,而家係討論緊幫杏花邨改善巴士服務個可行性,同埋要點樣做先能夠令佢哋可以享有更合理嘅服務
成個杏花邨得 8 同 85 係開全日,兩條線都勁疏車,我想請問啲居民又點會提得起勁唔行入黨鐵站改搭巴士?
我想講,118P 全日拆完線個coverage都大過一條171,點解係都唔願意踏出多一步試下?

我唔知你係咪同杏花邨有仇,你覺得杏花邨係唔需要、唔配嘅,請你自己同杏花黃宜、杏花居民講,同我講係無用架
固步自封,同自取滅亡係無分別,你唔想搭巴士,唔緊要,你想巴士公司滅亡,都唔緊要,I DON'T CARE
唔好要其他人陪你滅亡

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
brianso198 發表於 2020-7-29 21:21 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2020-7-29 21:19
對腳……係佢地自己噃,就算真全日你估下杏花夠唔夠撐起條線?

當年118只係做杏花邨特唔夠客搞到要夾埋小西灣做,
杏花邨夠客支持條線?呢個係笑話?

brianso198 發表於 2020-7-29 21:24 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-7-29 21:21
巴士公司仲使乜開旺弼短棍啫? 全部只去紅隧口咪得囉 ...

點解要幫杏花邨改善巴士網絡?

如果有得做既, 自從118改特快之後118P下繁唔應該咁既客量...

再講呢區道路夾硬做埋小西灣點都會有一邊趕客走...

黃宜入完議案做左好多野我明,
但佢果堆data只係證明沒有迫切需要改善巴士網絡...

當年18X大家一樣大大聲支持話反對班人固步自封?
而家?玩到要埋中上環行繞道先可能救到條線...

roquelcm 發表於 2020-7-29 21:24 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-7-29 21:21
巴士公司仲使乜開旺弼短棍啫? 全部只去紅隧口咪得囉 ...

講過好多次,杏花因為道路設計同地理位置問題,導致不適合容納更多線
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
StanleyVillage 發表於 2020-7-29 21:37 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-7-29 21:20
問題係選區計柴灣果條多過杏花邨小西灣好多喎,
你唔諗計平衡返的話倒頭來玩返柴灣轉頭囉...

選區計柴灣果條多過杏花邨小西灣好多?

我當全日拆線再將118縮去柴東
咁118P藍灣出杏花起飛7個(欣藍、小西灣、景怡、佳曉、漁灣、翠灣、杏花)
新118柴東出柴斜起飛計埋阿公岩同埋根本唔會搭你既漁灣都係7個

再講,柴灣都有個柴灣站喺度﹐咁按你logic,近住柴灣站嘅居民係咪唔值得有118服務先?

brianso198 發表於 2020-7-29 21:41 | 顯示全部樓層

StanleyVillage 發表於 2020-7-29 21:37
選區計柴灣果條多過杏花邨小西灣好多?

我當全日拆線再將118縮去柴東

問題係點計都係柴灣客base大過杏花邨好多喎,
而我亦唔覺得近地鐵站果堆會專登行出去環翠坐118...

但掉返轉環翠班客會肯等118,
環翠班客行去巴士站點都方便過搭地鐵...

呢個係現實問題...

用黃宜條數, 杏花邨班客最想要車出中環,而唔係118P囉,
但用返佢條數, 其實中環車都唔一定係must...

小西灣最有雙向客源係近柴灣東果堆工廈,
但而家118全日客源個位係環翠至興民邨呢段囉...

連筲箕灣近斜路果堆客一樣有班客用緊118...

再講,
如果要嘈,
筲箕灣西灣河嘈左十世...

架102繁忙時間成45分鐘都可以入唔到隧道...