hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應盡快解決聯營線個別時段無法使用九巴月票問題 ...
開啟左側

應盡快解決聯營線個別時段無法使用九巴月票問題

kei_hk 發表於 2020-7-30 10:15 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-30 10:04
邏輯上,if A then B, 即九巴月票應用在聯營線所有時段

同一邏輯係 not B then not A, 即非聯營線(即新 ...

即係﹐講到尾....... 新城交牌唔好做啦。

重新招標﹐要由九巴接晒手。

GD1570 發表於 2020-7-30 10:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-30 10:04
邏輯上,if A then B, 即九巴月票應用在聯營線所有時段

同一邏輯係 not B then not A, 即非聯營線(即新 ...

爭取到龍運及大埔K巴用到九巴月票先再同我哋講聯營線啦⋯⋯
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-7-30 10:21 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2020-7-30 10:15
應該幫108同613開特班
108A 啟德經深水埗,北炮去寶馬山
108B 啟德經新蒲崗,灣仔去寶馬山

要叫埋934、935同936離開荃灣/葵涌/四小龍後改行長沙灣道、彌敦道,去到佐敦先入西隧,已經可以解決九龍西去中上環灣仔銅鑼灣嘅問題了。

LAK2 發表於 2020-7-30 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

其實唔難
整返個月票加強版(例如貴100蚊)
覆蓋埋聯營過海線
然後新城按人次收返九巴錢

乘客有需要就自己買加強版
kei_hk 發表於 2020-7-30 10:41 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-7-30 10:31
其實唔難
覆蓋埋聯營過海線

最難的係新城肯同九巴合作

除非﹐九巴肯正價計番錢比新城。
引申的運作成本﹐隨時都要九巴比埋。

GD1570 發表於 2020-7-30 10:44 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-7-30 10:41
最難的係新城肯同九巴合作

除非﹐九巴肯正價計番錢比新城。

咁你搵人認同你張月票,成本就當然係由你去負責啦⋯⋯
無乜理由要由對家負責任吧⋯⋯

就算用正價計算都不為過⋯⋯

miklcct 發表於 2020-7-30 10:48 | 顯示全部樓層

取消九巴月票適用聯營線,將其減價到$700,然後三巴共同推出聯營路線專用月票,收$550。
進智公交
kitarolo 發表於 2020-7-30 10:49 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-7-30 10:31
其實唔難
覆蓋埋聯營過海線

用比較貴嘅聯營線(307)嚟計
40程嘅折扣率約14% 但加100蚊
僅搭10程城巴班次就要提供46%折扣
首先九汽自己都唔想

而且上面都講 對家無義務
處理九汽月票 一係就高昂行政費
kitarolo 發表於 2020-7-30 11:00 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-7-30 10:48
取消九巴月票適用聯營線,將其減價到$700,然後三巴共同推出聯營路線專用月票,收$550。 ...

咁簡單啲喺PTFSS封頂
$550以後全數回贈,真係
可以取消埋九巴月票,包埋
機場A線都唔難解決。
kei_hk 發表於 2020-7-30 11:19 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-7-30 10:44
咁你搵人認同你張月票,成本就當然係由你去負責啦⋯⋯
無乜理由要由對家負責任吧⋯⋯

新城自己的收入﹐係一個主因。

仲有另一個問題﹐就係怕隧巴接受對家月票。
之後會比人打蛇隨棍上﹐要新城推出月票。