hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 682A車程
開啟左側

[問題] 682A車程

THomas20010808 發表於 2020-8-8 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-8-8 14:44
但其實對QB 北角客黎講, 架車跟680咁走定988咁走觀感其實未必真係差好多西隧可能真係快10分鐘既, 不過東 ...

港島拆一條118式 一條SLW起載,118式應該淨係可以之前一兩班。

個人覺得東隧都唔算大佬,始終可以打尖,但大隧觀繞一定要陪塞,日日龍尾都唔同,有時都倒塞落去東隧,又冇得好似274x可以選擇彩虹上橋塞少啲。西隧青沙時間穩定,而行車時間穩定都係巴士公司其中一個考慮因素。

柴灣個人支持開一兩班特快,606X走法入東隧,而682系特別班次全部改去SLW,柴灣段留返682主線已經足夠。

988如果可以吸引到QB 北角客寧願等988 都唔上682,便可以抽多幾班682去988同特別班次行哂西隧
Waiyin12 發表於 2020-8-8 15:30 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-8-8 15:09
柴小要成七八個字先過到海,趕客過新界段唔少

柴小係慢,但沙田段亦唔見得好快
馬市上車都要半個鐘先入隧道

柴小嫌慢嘅,加兩組免費BBI: 682 <> 694 同682 <> 82x

682全程成90分鐘係太長,但無可能一拆四(港島段 + 沙田段都拆)
考慮到太古鰂魚涌係682客倉,加上682B已經做緊大兩味
我覺得可以682B做真全日,再改一改沙田段走線
大老山>濱景>第一城>愉翠>廣黃>水泉澳

77區好似話想摺埋286M換981P全日,如果成事77區有咗條過海線,682A繼續加班可能好過做全日77區線
GZ4031 發表於 2020-8-8 15:32 | 顯示全部樓層
覆哂上面
其實118式行法唔只淨做682 原有既客, 仲會吸到本身118轉東鐵既客回流
話哂呢種行法隨時682快15分鐘, 可以落東隧/大老山轉入大埔上水
所以都係一個減118壓力既方法
KW2523 發表於 2020-8-8 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-8-8 15:30
柴小係慢,但沙田段亦唔見得好快
馬市上車都要半個鐘先入隧道

682新界段唔理想,但係馬鞍山非繁 (兩繁有支線) 搭鐵去QB西筲都成個鐘,時間冇乜優勢,得柴小輸
拆新界可能得馬鞍山-柴小有新客,其餘本身都搭682
拆港島都做到馬鞍山,但仲有一城同轉798去沙中

不過拆邊度都一定要加車先做得哂堆客
Anonymous 發表於 2020-8-8 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-8 12:18
如果喺正常唔塞車嘅情況下,行西隧的確係搵笨。以下係即時交通:

咁你要問下老細俾唔俾你早啲放工,又或者自行OT。繁時線緊係要就放工人流,如果唔係開黎做咩。

擺明行45分鐘公路同塞45分鐘公路,行公路觀感明顯好過塞車。如果連巴士公司都肯兜大圈,駛驚冇人搭同唔賺錢?
Waiyin12 發表於 2020-8-8 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-8-8 15:32
覆哂上面
其實118式行法唔只淨做682 原有既客, 仲會吸到本身118轉東鐵既客回流
話哂呢種行法隨時682快15分 ...

而家柴小話想118P做全日

682跟118上東廊係可以做到大埔北區轉乘,但大老山冇BBI,東隧轉307 / 673亦已經有694做半柴小特快

GZ4031 發表於 2020-8-8 19:24 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-8-8 16:51
而家柴小話想118P做全日

682跟118上東廊係可以做到大埔北區轉乘,但大老山冇BBI,東隧轉307 / 673亦已 ...

咁都未成定案既118P
同埋如果真係繁時改快條682跟118, 咁就算118P 全日, 個差距都唔會話太大, 起碼冇呢家682 VS 118轉東鐵既差別

至於694本身咁唔準時, 加上307 未必有位, 其實682 大老山冇BBI都隨時有人照食74X 75X
Waiyin12 發表於 2020-8-9 00:51 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-8-8 19:24
咁都未成定案既118P
同埋如果真係繁時改快條682跟118, 咁就算118P 全日, 個差距都唔會話太大, 起碼冇呢家 ...

我又唔反對拆條柴灣道上東廊嘅X682, 順手做埋77區甚至落禾沙亦無妨

https://www.instagram.com/_yying.__/
cy35 發表於 2020-8-9 01:12 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-8-8 16:42
咁你要問下老細俾唔俾你早啲放工,又或者自行OT。繁時線緊係要就放工人流,如果唔係開黎做咩。

擺明行45 ...

呢度啲小朋友唔返開工
佢地唔知道真實既乘客搭車最重要係有預算
行西隧即使唔快好多  但起碼保證就算點塞東區1粒鐘內都返到馬鞍山
好過睇東隧大隧面色  通起黎30 分鐘到  塞起黎個半鐘仲喺觀繞
miklcct 發表於 2020-8-9 12:20 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-8-8 16:42

擺明行45 ...

行45分鐘公路同塞45分鐘公路,即使兩架巴士都係同樣時間到目的地,咁當然係塞45分鐘公路觀感好過行45分鐘公路。因為行45分鐘公路就點都係要45分鐘,塞公路嘅話,公路唔炒車咪唔會塞。
另外,我搵工之前已經會考慮埋個交通情況先嘅啦,如果明知嗰個時間東隧會塞車,就會避免喺嗰個時間搵要途經東隧先返到嘅公司。有幾條路係我傳統繁忙時間係已經 blacklist 咗嘅,最主要包括龍翔道同觀塘道。
進智公交