hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 682A車程
開啟左側

[問題] 682A車程

asv2 發表於 2020-8-9 12:44 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-8-9 00:51
我又唔反對拆條柴灣道上東廊嘅X682, 順手做埋77區甚至落禾沙亦無妨

我諗就算拆,X682會唔會只係694/早繁106P式路線呢?

起碼對新巴而言,既然鰂魚涌/北角食餬
咁其餘位置嗌要特快,將東隧口前每一個站
炒埋一碟都好似係自然嘅事

eternalflame 發表於 2020-8-9 15:01 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-9 12:20
行45分鐘公路同塞45分鐘公路,即使兩架巴士都係同樣時間到目的地,咁當然係塞45分鐘公路觀感好過行45分鐘 ...

公路唔炒車就唔會塞車都講得出
係公路塞45分鐘車都仲係未離開公路, 即係45+n咁多分鐘先至行完, 係咪咁簡單數學都唔識計呀?
塞車塞45分鐘觀感好過行45分鐘公路? 你試下個鐘坐到腰酸背痛, 小睡完醒返都只係由觀塘碼頭去到red box
都唔知幾耐先入到大隧個種感覺先啦

miklcct 發表於 2020-8-9 16:18 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2020-8-9 15:01
公路唔炒車就唔會塞車都講得出
係公路塞45分鐘車都仲係未離開公路, 即係45+n咁多分鐘先至行完, 係咪咁簡 ...

如果有兩架巴士,一架係喺公路行20分鐘平均塞20分鐘,另一架係行40分鐘唔塞車嘅公路,我一定搭前者,因為隨時可以20分鐘去到目的地,係趕去開會考試用嘅神器。
進智公交
eternalflame 發表於 2020-8-9 17:10 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-8-9 16:18
如果有兩架巴士,一架係喺公路行20分鐘平均塞20分鐘,另一架係行40分鐘唔塞車嘅公路,我一定搭前者,因為 ...

上面其他板友提過可預算呢個概念
行車時間方面每日相近時段都係可以預算嘅, 但塞車係唔係每日都可以預算得到?
用返觀繞做例子, 今日只係塞到九展, 聽日同一時段可以塞到麗港城, 後日可能只係彩虹邨先開始塞
咁樣又算唔算有得計呢?

用返你去會考試場為例, 你去試場個次數同人地星期一至五返工嘅經歷, 邊個會準確啲呢?
想當年元天要開368 / 369大迴環過海, 又係用緊咩邏輯去咁樣定線呢?

miklcct 發表於 2020-8-9 17:13 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2020-8-9 17:10
上面其他板友提過可預算呢個概念
行車時間方面每日相近時段都係可以預算嘅, 但塞車係唔係每日都可以預算 ...

用返我上面兩個例子,如果我時間預算只有30分鐘,搭塞車線嘅達標率係會高過搭兜路線嘅達標率。
進智公交
1005 發表於 2020-8-9 17:17 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-8-8 15:09
柴小要成七八個字先過到海,趕客過新界段唔少

柴灣小西灣用682方法入東隧
要35分鐘係基本消費
606更加要42分鐘
694都要25分鐘

但誠言
除咗606要上耀東之外
睇唔到682/694有幾趕客

118黃金去紅隧都要35分鐘啦
坐嘅人咪一樣大有人在
快樂有時,唯有Timely
eternalflame 發表於 2020-8-9 17:32 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-8-9 17:13
用返我上面兩個例子,如果我時間預算只有30分鐘,搭塞車線嘅達標率係會高過搭兜路線嘅達標率。
...

你嘅前設係塞車可以預算而且次次都係某個數
但現實世界機會有幾高呢?

miklcct 發表於 2020-8-9 17:34 | 顯示全部樓層
1005 發表於 2020-8-9 17:17
柴灣小西灣用682方法入東隧
要35分鐘係基本消費
606更加要42分鐘

我試過旺角坐118,基本上係吉車,之後塞成20分鐘以上先到隧口,一個隧口打爆部車。
進智公交
Waiyin12 發表於 2020-8-9 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-9 16:18
如果有兩架巴士,一架係喺公路行20分鐘平均塞20分鐘,另一架係行40分鐘唔塞車嘅公路,我一定搭前者,因為 ...

無錯塞車線係有可能20分鐘跑完(如果咁啱唔塞車)
但塞車從來都係無上限,有機會塞80分鐘都未搞掂

用286c為例,全日化後指定行埔公
行埔公係塞車線
大圍出青沙上獅隧公路係兜路線 (無計過路程,但起碼觀感上係)
但一來埔公通常都係慢車,未去到拉手制
二來286C塞極都只係禾輋 - 新城市一段,過咗新城市個樽頸/上咗火炭路後就解脱

反觀682系,塞嘅係東廊北角橋口至到入東隧,再加大半條觀繞,而上述路線係經常塞到拉手制

通勤線行車時間穩定緊要過最快時間,返工唔駛講,放工我都想知道大約幾耐返到屋企,373A, T270行欖隧都係以兜路換穩定路況; 遲咗起身、趕時間嘅自然會上的士、落地底或用其他方法解決,樓上都有板友講咗大西北368 369

如果想搏東隧老隧唔塞車,有682正線、682x以外嘅字母車可以上,大不了開682P回程