hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (6/8更新)荃灣西,荔景山,區內線重組建議
開啟左側

(6/8更新)荃灣西,荔景山,區內線重組建議

樓主| S3bl430 發表於 2020-8-1 17:05 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2020-8-1 16:02
改咗之後好咗,但係仲有啲問題:
1. 綠楊,雖然我認為可以拉 39M 過去,不過會疏咗
2. 265M 去唔到內街,特 ...

1.最新建議已修正何文田没有車出土瓜灣依個Bug(7B延長)
2.265M去唔到內街,但內街其實好多小巴去麗瑤,算是策略性放棄
3.多謝提醒41,44深水埗內街問題, 我傾向兩條線行內街, 雖然我知行車時間會慢左,但我覺得41繼續行長沙灣道只會令到44班客無所適從
4.綠楊我傾向只補早繁上課時間時段(30A) ,就算補都係搵30補位就算, 綠楊行上石圍角其實都係遠
錯字連篇
xdxd 發表於 2020-8-1 17:46 | 顯示全部樓層

1)完全唔明白點解仲要保留所謂嘅41 如果你係想有幾班唔行汝州街嘅大可直接將44抽出行長沙灣道 插入一個33A/36B/37轉44嘅BBI 想有青衣車去紅土嘅就攝多幾班241X 例如一個鐘一班咁 唔使吊住個冧巴 2)新30X多處有問題
     其一 錢 7.8+5.4=13.2 45而家玩緊6.9+5.8=12.7 況且咩兩程收費等如現有收費 區議會唔會慢慢計 一定會嘈點解減班減線仲要收得貴
     其二 特車係咩事 嗰個係for青衣唔係for美孚 係都係攝車比44開早
     其三 其實係可以9車搞掂 唔使經紅隧口塞+黃埔垃圾路網真係快好多
3)X234/234X嗰度唔講住 但係荃景圍仲有條現成嘅230X 根本隔離版一早都係到話全日化咗佢 版主可以諗諗
4) 最黑人問號嗰一點 242X 45 7B拉晒去九碼 仲要全部都要經紅磡係咩事小弟呢個紅磡人真係多謝都黎唔切無端端跌條青衣繁時線+快出油佐線落嚟
如果話係想填咗何文田-土瓜灣個坑呢 大可學@SE7378巴打咁 攞8號拆線咪得囉
人地仲拗緊7B縮線 你仲延長
雖則嗰度啲客都落晒綠頂
242X 大方向上都係等42A/43C拆嗰陣等全日+循環化架喇
7B呢 縮到何文田算啦
即使要拉線落九碼 不入紅磡是常識吧
5)唔明45南行點行 勞審-衛理道-紅繞是不可能的 停得勞審除非cut得切三線上橋 否則都係橋底陪塞紅隧 況且紅繞入唔到黃埔巴總
紅磡人。
xdxd 發表於 2020-8-1 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-8-1 16:02
改咗之後好咗,但係仲有啲問題:
1. 綠楊,雖然我認為可以拉 39M 過去,不過會疏咗
2. 265M 去唔到內街,特 ...

41衰嘅原因並唔係何文田冇車去土瓜灣 事實上有架綠頂叫28M 最多唔兜愛民 但非重點
係硬cut 41而唔加車落45 無補償比何文田↔長深荔客
所以點解個個都諗住郁30X 係因為30X個包袱最細 要快嘅唔係上咗230X就落咗地底 而且本身都唔到尖沙咀
青衣↔紅土並唔係大問題 241X大可半個鐘一班 本身個客源唔大
況且30X拉上去 45亦都冇留嘅必要 本身41/45嘅所謂聯合班次並唔能夠發揮作用 根本上係拖住一齊到 依家拉30X上去能夠確保班次穩定 所以45可以併入46 並且拉入黃埔塞返30X上咗去嘅空缺
SE7378 發表於 2020-8-1 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層

7B 延長至九龍城碼頭,唔多唔少會同 12A 重疊,
土瓜灣來往九龍仔嘅客源被分薄,對 12A 屯馬線二期通車後前景不利,
加上土瓜灣來往何文田車程慢咗,真係未必咁理想。

新 45 黃埔止步補 QE 流水已經可以,唔好走去搶越黎越頹嘅 6C 生意,
而且唔建議行公主道連接路落加士居道,西廊車龍往往會頂到好塞,
咁同而家行蕪湖街出加士居道嘅車程未必有太大分別。

41 都係一次過搞掂最好,費事涌美路又死攬唔放 ⋯⋯
另外青衣何文田土瓜灣都係用 241X 兩味搞掂佢算,唔洗搞到 242X ⋯⋯

X234 對荃景圍嚟講,無論係觀感定實際都未必快得太多,
呢種行法搭佐敦尖沙咀特快應該會比較理想(例如 Ricky403 兄嘅 230)。
 樓主| S3bl430 發表於 2020-8-1 21:16 | 顯示全部樓層

幾點回應
7B:
- 延長至九龍城問題純綷係塞住你地把口,實際上何文田<>九龍城班客都係會搭返小巴, 最好就唔駛改線,
- 如果7B可以唔經紅磡去九龍城, 我絕對支持咁做

30X:
- 早上特車同樣係為左塞住你地把口, 反正巴士都要由荔廠私牌出愛民,載客又如何
- 依家45係玩緊6.8+6.4(美孚往九龍城分段), 5.8係美孚往麗瑤分段,唔係美孚去九龍城的分段.
當然,E21A美孚起收4.8元,你要咁樣屈30X全程收6.8元,我係没有辦法的
另外, 又唔好當依家既41透明, 30X減價後點都平過41全程收費

45+41全程收費的平均數係7.65(=(6.9+8.4)/2),所以唔見得新30X全程收7.8,美孚分段收5.5係幾唔合理
- 你提醒左我可以用241X/242X 既資源幫30X反方向增強服務

41/44/241X/242X:
- 41往青衣全部車行汝州街, 跟44呀, 所以唔存在行長沙灣道的問題
- 行汝州街可以方便買餸客,所以唔打算將44搬出長沙灣道
- 留41係保留涌尾到旺角的服務, 反正44依家青衣村開出後兜青衣碼頭都係浪費時間,
又有早上5點頭果班車的包袱, 當佢係44長青特別班就得
- 41會保留早上5:20班次
- 拉得242X就没有諗過將241X依條奇怪線全日服務,或變成兩繁服務,
由241X諗住做油麻地特快開始,我真係唔知九巴想點將條線全日(完美咁避開佐敦/旺角的潛在客源),
但改返做旺角特快同樣會有人嘈
至於何文田,真心相信俾條30X可以直去荃灣,會遠比41有用
- 既然是這樣的話,我將新41改名為44P,避免令大家諗起41
- 242X延長至九龍城碼頭係所謂保償41取消的配套, 唔需要睇到佢咁重要,
242X都係想開發下尖沙咀客
反正屯碼線全通之後, 搭地鐵會有絕對優勢

45:
- 唔停勞審,衛理道的話, 咁我就會建議直接取消45谷46就算, 咁行只係保留伊院去黃埔的服務
- 我知道南行咁行會塞紅隧口,但我唔想45停紅磡燈位(反正45往九龍城方向向來無停紅磡), 所以用依條定線
- 没有打算南行停黃埔總站,只係停民泰街
- 45始終以九龍城碼頭為總站, 繼續去九龍城碼頭係想避免重組節外生枝

X234:
- 對荃景圍固然是觀感不好, 不過的確好難說服30X直接一拆二,
又或者30X全日來回方向改大涌道直出. 無論你想點樣大搞荃景圍,
有一個基本的現實是, 你好難將1條基本上開20分鐘的路線變成2條20分鐘的路線, 尤其是荃景圍並非搭巴士不可
- X234兜灣景和30X現在要兜荃灣市,觀感上都係兜, 但九龍就肯定直飛到旺角,
- X234主要還是服務灣景花園客吧, 雖然没辦法入總站,但從灣景出發的走線和紅小基本無異,我諗點都會吸到班客
- 因為依個理由,X234只在8:30後作半全日服務, 230X仍有保留原有服務, 畢竟它才是真正理想的荃景圍特快線
其他想法,
或者X234走線套用在934身上,會是它擴大客源+全日化的出路
補充;
242X建議收回, 改為建議平日早上開一班241P由長青往九龍城,傍晚開2班241P由九龍城往長安, 不停長深荔

錯字連篇
xdxd 發表於 2020-8-1 21:58 | 顯示全部樓層
逐條講
7B
根本就唔應該郁 我完全睇唔明其他版友諗咩

30X
-都話咗41開晨咁早 係青衣需求(44S) 話咩吉車出嚟所以載客嘅 就去青衣啦 唔太存在美孚開車嘅需求
-價錢位我係睇錯 但係 喺少咗車嘅情況下 仲收人貴啲係唔係唔係咁公道呢 自己諗

青衣系列
睇完仲迷
-如果你係諗住有啲直行長沙灣道 有啲入汝州街 咁吊住個冧巴都好似合理啲 但係唔係嘅話 完全無謂
-山下真係咁需要條碌出長深荔嘅咪直接梳順44再放喺長青囉 要出旺角嘅 咁咪執過條241X(eg 行西廊+旺角道+西洋菜南街+亞皆老街+窩打老道入何文田/青葵直落佐敦 行彌敦道北行掃返轉頭)
-「屯馬線全通之後,搭地鐵會有絕對優勢」
41A死㗎?
鐵要轉車 又要同過海客迫 不了
242X根本就係要為42A拆線鋪路 提供山上-尖沙咀特快 KMB-E50D巴打所言嘅廣東道-彌敦道循環其實好合理 值得用

-紅磡-QE線你唔入紅磡核心(德民街/蕪湖街)真係多_謝你
-放黃埔/唔入九碼有咩包袱 我睇唔透 242X同樣 真係咁_多客嘅咪整個12A-46或者6C-44/30X BBI咁囉

荃景圍線唔熟 唔出嚟獻醜

紅磡人。
 樓主| S3bl430 發表於 2020-8-1 23:33 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-8-1 21:58
逐條講
7B
根本就唔應該郁 我完全睇唔明其他版友諗咩

1.你就當我建議41直接取消,我個post無打算建議任何你們所想的全日青衣特快線(搵42A/43C自己拆),青衣改為以241P作補償, 早上1班去九龍城,傍晚2班往青衣, 旺角上公路,
收回242X建議

2.我所指的是土瓜灣搭鐵去青衣,在屯馬線通車後,巴士根本冇得鬥

3. 45經不經紅磡,我没有所謂, 畢竟45本身往九龍城没有經紅磡
如果行車時間差不多, 就建議跟舊212去黃埔, 黃埔去伊院條路線點畫都唔理想,
最後想到,還是用6F做伊院>黃埔, 黃埔至伊院仍然由45處理
45直接跟6C, 仲可以明正言順拎6C資源添
錯字連篇
SE7378 發表於 2020-8-1 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-1 21:16
幾點回應
7B:
- 延長至九龍城問題純綷係塞住你地把口,實際上何文田九龍城班客都係會搭返小巴, 最好就唔駛 ...

既然青衣中同北日後東涌線轉屯馬線去何文田同土瓜灣有絕對優勢,
242X 留係尖沙咀或紅磡站止步,兩味留 241X 其實已經功德圓滿,
非繁叫班人 44 旺角東站轉鐵,242X 紅磡站轉鐵就應該足夠。
個人認同 241X 走線及定位都十分古怪,但因為佢而家無客,
其實有條件來回飛走油麻地,東行飛走大角咀,
改行旺角同亞皆老街,當係分流 41A 青衣北客流,
咁就無需要留 41 涌美路至旺角半天吊,併入 44 就算。

唔想新 45 停紅磡舊區燈陣,可以考慮行紅磡站平台同漆咸道南落去,
咁就完美避開塞車位,使唔使去埋九龍城碼頭其實都係睇個編號叫乜啫 ⋯⋯

同意 X234 荃灣區行法長遠可套用係全日版 934 身上,
好過有鐵路同 930X 競爭嘅大涌道,應該都夠客嘅 ⋯⋯

利申:師兄建議嘅方向其實無問題
castanopsis 發表於 2020-8-3 12:55 | 顯示全部樓層

未完全消化得曬
可唔可以整個懶人包,將每一條線途徑既地區羅列出來?

暫時見到既問題——

1. 38A

38A最有價值既一段,係海濱花園<>大窩口站,比起238M轉鐵/48X/42C快好多
你塞條33A俾海濱,呢段做唔返
如果呢段路可以無補償咁收走,其實38A可以直接取消換其他嘢俾海濱

而33A最好既解決辦法,係逆走,葵興站上山,大窩口直飛美孚,太子止步
做得到既,可以直接減四架車出來,開葵盛圍/新區<>旺角尖沙咀特快

2. 45/46

既然你都係合併跟6C走線
不妨考慮直接拉6C上麗瑤,然後一次過取消45/46
6C拉上麗瑤,加4架車已經搞掂,咁就一次過free到9部車出來做其他嘢,同時荔景山仲密過45/46合併

如果跟呢個方向
我會同時建議6C同6F對調深水埗走線,6C行長沙灣道,6F入青山道擺蘇屋
咁麗瑤長沙灣<>彌敦道/紅土車程可以保持不變甚至快過宜家

3. 30X/234X

砌何文田<>長深荔<>荃灣流水,係本版唔少版友既共識
你個方案亦唔係無可取之處
但由於你條快線(X234)唔行荃市,結果荃市出旺角繼續要靠30X,變相何文田<>長深荔要繼續塞旺角
望返數據,何文田<>長深荔每日有足足7000人以上,加埋荃葵應該過萬,已經係半條線皇級數
仲要佢地塞曬落旺角我覺得唔理想

反而學LAK2話齋——

39 荃景圍<>葵涌道<>長深荔<>何文田
30X 荃景圍<>楊屋道<>旺角<>尖沙咀
234X 不變

會係比較理想既做法
而楊屋道旺角特快我覺得亦會出到唔少客

當然咁行就代表灣景無得快
但呢個可以有其他解決方法,例如學Ricky403咁開深井<>灣景<>尖沙咀線
或者好似我以前建議咁,開條 灣景<>象石<>梨木樹<>尖沙咀
而最簡單234X回程大涌道直行已經叫做有進步
xdxd 發表於 2020-8-3 13:57 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-3 12:55
未完全消化得曬
可唔可以整個懶人包,將每一條線途徑既地區羅列出來?

利申路過非樓主
就住6C/45/46嘅問題
個人意見係跟現有30X咁行
無謂塞多條線入去青山道陪塞
另外始終都係有一條線入返黃埔好啲 除非6F黃埔止步 但係無謂郁咁多嘢啦
同埋有機會區佬會嘈話要有線兜入祖堯 係真嘅話無咁多短車
紅磡人。