hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (6/8更新)荃灣西,荔景山,區內線重組建議
開啟左側

(6/8更新)荃灣西,荔景山,區內線重組建議

tonychow 發表於 2020-8-3 13:59 | 顯示全部樓層

我就搬咗,不過身為前荃景圍居民有野講
首先係 39A 問題
回程 39A 行楊屋道而 30 行沙咀道,而且兩線疏車下,係咪要取消到得返一條線我好有 concern
楊屋道有街市買餸客,而 30 亦要載人來回戴麟趾
我唔知你係咪想 30X 分段做埋,但我個人對 30X 行楊屋道仲要無加快過有少少反感嘅,隔離條 234X 係大涌道直出
另外條 30X 仲有 E21A 單向競爭,九記有無心做係另一問題

其次係 38A 同 33A 問題
好耐之前我有諗過 38A 同 30 合併嘅,葵芳後上茘景山,海濱後經楊屋道上荃景圍
咁似乎係最慳車嘅方法
唯一真係無咗嘅係 38A 大窩口去美孚平車,個人覺得可以直接倒落鐵算數,或者 40 美孚總站拍咭回贈
33A 我同 castanopsis 諗法唔同
我嘅計劃係同 32 合併,象山開經石圍角沿 32H 路線行到新區返去 33A 路線
不過石圍角 - 東北葵呢段要諗諗點補位,必要時可以 36B +1 車,咁嘅話應該 cut 到 5-6 架車出來
castanopsis 發表於 2020-8-3 14:29 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-8-3 13:57
利申路過非樓主
就住6C/45/46嘅問題
個人意見係跟現有30X咁行

同意
無論係45/46合併定係拉6C上山,最好都係行返長沙灣道
青山道/黃埔要補位,就塞6F落去,符合九巴陰乾平線既風格

castanopsis 發表於 2020-8-3 14:43 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-8-3 13:59
我就搬咗,不過身為前荃景圍居民有野講
首先係 39A 問題
回程 39A 行楊屋道而 30 行沙咀道,而且兩線疏車下 ...

見唔到32同33A合併有乜好處可言
合併完象山石圍角仍然係怪獸走線,完全零吸引力
同時新線要塞沙咀道,行車時間仲長過依家,仲唔好做

留意,33A從來都唔係無客
喺荃葵西九線入面,佢載客率甚至係中上
問題係條線真係太長,一般路線每座位每小時收$10,33A收得$5,結果客量幾高都蝕大錢
33A葵興站逆走,缩落太子站,可以四架車做20分鐘一班
每座位每小時收費升返上$10以上,其實係有能力賺到錢
反而你同32合併,條線只會更惡做

至於32
象山石圍角人口其實有返咁上下
問題係條線真係太慢,結果明明半獨市,班客都寧願萬里長征去搭鐵
如果砌條32X出來,梨木樹總站一站直飛美孚,再沿大路掃落佐敦,我估客量可以三級跳
但呢度本身仲牽涉36A/B/31B問題,就唔講咁多

樓主| S3bl430 發表於 2020-8-3 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層

愈改愈複雜, 之後整理一份簡化版出黎

主要建議走線如下:
6F:往九龍城碼頭方向漆咸道至九龍城走線改為:蕪湖街至黃埔,轉入紅磡道,庇利街,返回原線。麗閣方向不變

30:美孚<>荃灣西站
往美孚(平日晚上9點前):如心廣場,荃景圍,大涌道,楊屋道,聯仁街,關門口街,青山公路,葵涌路,荔景山路,敬祖路,荔景山路,美孚
往美孚(平日晚上9點後):如心廣場,荃景圍,青山公路,葵涌路,麗瑤總站,荔景山路,敬祖路,荔景山路,美孚
往如心廣場:美孚,荔景山路,敬祖路,荔景山路,麗瑤總站,葵芳站,葵涌路,青山公路,關門口街,沙咀道,荃景圍,如心廣場

30X:荃景圍<>愛民
荃景圍、大涌道、楊屋道,(荃灣路、葵涌路),長沙灣至愛民依45

33A:海濱花園<>大角咀
大角咀方向:海濱花園開出後沿38A至大窩口站,轉入國瑞路,德士古道北,返回33A原線
海濱方向:沙咀道轉入聯仁街,後依38A至海濱花園

45:麗瑤至旺角段不變(經長沙灣路),彌敦道,漆咸道,
漆咸道至九龍城走線如下:
a.九龍城方向依6C至九龍城碼頭,
b.麗瑤方向由九龍城開出後依115至黃埔總站,後經紅磡繞道、公主道連接路落漆咸道

X234:
荃灣區走線:荃景圍、青山公路,麗城花園,海興路,荃灣路
(早繁後服務,早繁繼續有230X、234P)
 樓主| S3bl430 發表於 2020-8-3 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
個人幾個諗法 :
1·我會放棄荃灣市出九龍南。首先,真係好難同鐵路對打,其次,是要幫33A抽走之後補位
2·如果唔需要搞到30走線太複雜,我想30來回都行楊屋道,連同如心廣場直上荃景圍班次,加起來其實唔疏。如果大涌道可以直入西站,我直頭想建議停多2次西站
3·33A可以填補出九龍大窩口轉鐵問題既……
4·X234至少唔經長深荔。如果一定要講公平,返荃灣其實可以先經荃景圍後到灣景,但依條走線唔會係全日化走線
avg1 發表於 2020-8-3 15:14 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-3 15:07
個人幾個諗法 :
1·我會放棄荃灣市出九龍南。首先,真係好難同鐵路對打,其次,是要幫33A抽走之後補位
2· ...

1) 230X?

Tsuen Wan - Mong Kok - Yaumatei - Tsim Sha Tsui - Whampoa

Trial for a few months and see how it goes because it's probably the best you can do
xdxd 發表於 2020-8-3 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層

其實45簡簡單單黃埔-麗瑤(經長沙灣道)已經夠 食6F+6C想快嘅客 荔枝角道比返12A 6F摺 6C專心做青山道
 樓主| S3bl430 發表於 2020-8-3 19:24 | 顯示全部樓層
補充幾個想法.
1.荃景圍區內線的問題
30,39A之間我仲諗緊點樣執會更好, 如果海濱有位會易執好多(不過我唔認為238M+39M會很好解決問題)
拉青衣線(i.e.43, 43B)/235 入荃景圍也是一個解決方法,
但如果拉青衣線就要諗邊條線要讓出荃景圍的車坑.另外, 拉以上3條線會有荃景圍没有車去西站的問題

荃景圍去九龍
- 要解決荃景圍問題, 30X直出九龍可能係最理想方案,
不過個代價就係33A就要永遠留在荃灣了

45:
我認同45可以簡單做黃埔 - 麗瑤, 但一方面唔想貿然縮線,另外亦唔想令45車程過長,
所以犠牲下條平線6F
錯字連篇
xdxd 發表於 2020-8-3 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

45黃埔止步真係冇問題 完全睇唔透點樣會造成車程過長長深荔旺角去紅土有6C 紅土去九碼有12A
6F已零作用 早執早著騰返啲車比12A用好過
點解兩線搞掂嘅嘢要用三線去做咁晒?
流星☆雨 發表於 2020-8-4 01:22 | 顯示全部樓層

如果要做何荃線,我會建議不妨分兩條線

一條38A+18 海濱花園 - 海逸豪園
做荃灣東+葵涌道
行麗翠苑、深旺道、富榮、窩打老道,唔經海壇街、旺角

(何文田-朗豪坊可以參考S3BL100板友18A處理)

另一條就用荃灣/何紅土僅有資源做30分鐘一班何荃特快,做埋荃灣-大角咀特快
西站/如心開,經大河道、青公、大涌道上公路、三幹
九龍頭站中匯街、奧運站,富榮、窩打老道,愛民、九碼

荃灣方向:
https://goo.gl/maps/A7xJK9TELWYc4nax9
上繁加經何文田總站

九龍方向:
https://goo.gl/maps/tbKwyiaz9Up4wwmZ8
下繁加經「荃景圍天橋」及海興路,不經大涌道
趕客路上 理_得你