hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (6/8更新)荃灣西,荔景山,區內線重組建議
開啟左側

(6/8更新)荃灣西,荔景山,區內線重組建議

tonychow 發表於 2020-8-4 12:27 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-3 14:43
見唔到32同33A合併有乜好處可言
合併完象山石圍角仍然係怪獸走線,完全零吸引力
同時新線要塞沙咀道,行 ...

本身石圍角象山係老人邨,得罪講句巴士公司有無誘因開特快線都成問題
條 32 死因唔止兜路,唔行中軸線都係一個原因
如果跟 32H 走線,其實只需要塞細半段沙咀道,係咪忍受唔到好見仁見智。真係咁怕,經德士古道亦係可行方案(石圍角轉右上迴旋處),回程可以等車長揀路線

亦唔見得石圍角經新區差過梨木樹東北葵,如果象山唔收貨亦可以拉 36B 上去,中間果幾個站 BBI 搞掂

我更擔心嘅係,其實依家 33A 37 出旺角,車程上未算無法接受
假如葵盛圍搭新區開特快線西廊落旺角,不論葵盛圍兜新區定新區兜葵盛圍,最終只會頭站硬食加價但出旺角無快到
另外兩個方向兜法都有觀感問題,葵盛圍開會變大逆走,新區開會變上山兜圈;好似 237A 咁行,又有半個大窩口趕咗落鐵
如果 33A 唔再落旺角,從居民角度係好差嘅結果。所以我主張就算要拆,都只會拆佐尖特快,而唔係旺角特快
就算巴士公司十個唔情願,其實可以考慮延長後單邊加價,例如上何文田;又或者小規模修改走線,例如回程行葵涌道,健全街上新區,葵芳內街交俾 37

而以上方案只要茘枝角道可以無償撤出,最少可以節省 2-3 架車

當然,如果最後唔同 32 合併,個人取向係 33A 減車開全日 20,新區同梨木樹自己拆佐尖特快

tonychow 發表於 2020-8-4 12:34 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-3 19:24
補充幾個想法.
1.荃景圍區內線的問題
30,39A之間我仲諗緊點樣執會更好, 如果海濱有位會易執好多(不過我唔認 ...

留意返,如果拉一條密嘅青衣線或者東北葵線上荃景圍(例如 42M),客觀效果會變咗陰乾 39M
亦唔知你有幾擔心楊屋道無快線,如果純粹想補位,可以拉 238X 入西鐵站,海濱自轉一圈,亦唔會差得過依家經新區嘅 33A
如果呢樣實現,而拉走 38A 亦實現,例如上荃景圍,海濱就會多咗一條空嘅坑

樓主| S3bl430 發表於 2020-8-6 22:39 | 顯示全部樓層
6/8更新
- 簡化建議用字和篇幅
- 新增多項荃灣區內路線的建議
錯字連篇