hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議合併九巴 39A/41M/41P,243M 改道
開啟左側

建議合併九巴 39A/41M/41P,243M 改道

樓主| S3BL100 發表於 2020-8-2 12:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-8-2 01:47
唔知有冇睇錯,合併完之後荃灣西站冇車上荃威?

始終唔係太想用243M補青衣中個位,243M應該做青衣南至荃灣 ...

荃威問題可參見上幾個回應

長青長康有一定數目座數,涌美路上車比起青康路更快更就腳,243M 如果行青衣西路,就對佢地無用,佢地硬食兜青衣碼頭同長安既 43B,仲要去唔到荃灣站同愉景新城

飛起長安同埋飛起青衣中慳到既時間唔差太遠,當然兩度飛晒就慳最多,但問題係有班客用唔著。加上 41M 我兜左去青衣站果頭,青衣邨有必要維持兩條經楓樹窩路出

243M 兜少青衣碼頭同長安,再改行相對無咁塞既楊屋道,已經拉開同 43B 差距

fb.com/scientisthk2usa/
avg1 發表於 2020-8-3 15:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-2 00:07
青敬路(我估你係指青衣站出面果段)而家本身係無全日巴士線往來荃灣

重組後,長安往來楊屋道同荃灣站仲 ...

Then keep 41P because there is still demand there, at least at peak times, or 41P won't have existed at all.
GU9338 發表於 2020-8-3 16:06 | 顯示全部樓層

直接用家講兩句先

如果無解決到 43B 243M 班次無夾過而經常一齊到站既問題
243M 貿然飛走長安唔見得有乜作為
客一樣係等到發脾氣然後見邊架上邊架

美景 <> 長安仲要得返單向又疏到核爆既 41/249X 甚至係有緣人先見到既 88A
樓主好似無提及到

反建議 43B 改經美景落山、改行青敬路以及同 39A 41P 合併 , 調整班次至 15-20 分
243M 來回程分別係長青 / 沙咀道加分段 , 以及 41M 243M 加密班次應付無咗 43B 既路段

請用文明來說服我。
SE7378 發表於 2020-8-3 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-2 12:32
荃威問題可參見上幾個回應

長青長康有一定數目座數,涌美路上車比起青康路更快更就腳,243M 如果行青衣 ...

如果唔係為咗要慳車俾荃景圍同青衣東九線重組,
41M 兜青衣碼頭,改行青敬路,但唔同 39A 合併,
然後 43B 飛埋青衣碼頭,兼經大河道拉上愉城,
243M 就跟 10598C 兄建議,咁樣會唔會令度度都有得快?
SE7378 發表於 2020-8-3 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-8-2 11:01
野可以亂食,說話唔可以亂講,68A飛走青衣後患無窮wo,一來佢系青衣都有落唔少客,就算個班客中左肺炎死 ...

重點其實係因為版友唔想繼續用 68A 做屯門青衣生意,
收元朗價固然和味,但無論屯門定青衣嘅服務範圍都係太窄,
屯門僅限屯公三站,尚且話有屯轉,然而青衣齋靠 M 線轉車亦唔理想。

至於大窩口去青衣,就算 42C 長亨直落長安飛青衣南同中,
其實亦可以響長安總站加個 42C > 41M/43B/243M 嘅 BBI,唔使一定靠 68A。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-8-3 22:51 | 顯示全部樓層
avg1 發表於 2020-8-3 15:17
Then keep 41P because there is still demand there, at least at peak times, or 41P won't have exist ...

咁我個建議入面,41M 咪改左行青敬路囉,由上繁幾班 41P 變成全日有服務添啦,仲留 41P 做乜?

樓主| S3BL100 發表於 2020-8-3 22:57 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-8-3 16:06
直接用家講兩句先

如果無解決到 43B 243M 班次無夾過而經常一齊到站既問題

咁我其實打算拆埋 42C 後有條 49C 擺青衣站,都單向做到美景往長安既

你個方向值得考慮,但九巴會唔會肯 243M 加分段,位位收少 $0.4?

又或者,索性 43B 返上山方向兜美景先返長青總站,甚至變循環線,又可唔可以?

樓主| S3BL100 發表於 2020-8-3 22:58 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-8-3 16:23
如果唔係為咗要慳車俾荃景圍同青衣東九線重組,
41M 兜青衣碼頭,改行青敬路,但唔同 39A 合併,
然後 43B ...

慳唔慳到 3-4 部車出來?

SE7378 發表於 2020-8-4 00:40 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-3 22:58
慳唔慳到 3-4 部車出來?

243M 改行青衣西路上落,如樓主上述情況,應該慳到 2 部車,
43B 雖然飛走青衣碼頭,但有機會被大河道及愉城車程抵銷,
應該都淨係減到 1 部車,如果 41M 兜青碼及青敬路時照樣同 39A 合併,
好似樓主方案咁慳多 3 部車,分分鐘可以減到 5-6 部車出來,效益唔係太細。

補充:純慳車角度,如果 34M 同新 43B 合併減多 3 部車,又有無得諗?

無敵風火輪 發表於 2020-8-4 11:21 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-8-3 16:32
重點其實係因為版友唔想繼續用 68A 做屯門青衣生意,
收元朗價固然和味,但無論屯門定青衣嘅服務範圍都係 ...

因為68A未來有加班ge可能,而43B同243M ge 班次唔密之餘又經常前後腳到站,再加上沙咀道行車經常受阻導致脫班,如果只靠43B同243M轉乘補飛,區佬反檯都似