hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議
開啟左側

[舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議

S3BL100 發表於 2020-8-6 01:30 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2020-8-6 00:55
方向幾新,33A 嗰度我覺得可以再行循環線,但係係葵涌行循環,與其來回都要行一次,不如全程淨係行一次,大 ...

你既概念同我當日建議 33A 自拆後走線幾似,不過我係連太子都唔入,擺欽州街呢個確認可以擺到總站既位就算,所有深水步客請移玉步去欽州街上車,入總站就長沙灣道、南昌街、海壇街、欽州街咁行

而葵涌循環我選擇唔行荃灣路,直行葵涌道青山公路,德士古道轉入大窩口道,好似行車時間會仲穩定少少?

太子就畀晒 33X 循環去做,係回程太子上車要兜旺角

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-6 02:05 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-8-5 13:04
葵盛點拆都好都係同葵芳拆最着數
我想講嘅係,不論荃葵邊度都好,拆旺角特快本身就有問題
拆完 20 分鐘一 ...
石圍角架 32 唔止唔夠快,唔經中軸線係更嚴重問題
梨木樹唔肯重組 A B 內街走線嘅情況下,拉 36A 36B 兜來兜去一樣反感
特別係石圍角,除非做尾站上公路,如果唔係巴士落旺角唔會快得過用 10 分鐘行落荃灣站
不論 30X 又好 36B 又好,拆條旺角特快好大機會貴咗但同搭鐵轉 M 線差唔多時間,仲要深水埗線好大機會陰乾埋,咁拆來把鬼

32唔經中軸線當然係問題,但同33A合併兜新區唔係答案囉

家陣既32係怪獸
排除萬難同33A合併完,只係一隻怪獸換另一隻怪獸,吸引力幾時提升過?
你要抽資源既,我33A逆走方案一樣做到,32亦有其他重組方法
點解偏要揀一個政治阻力又大,服務又無改善過既方案?

講真
32若果梨木樹總站之後直飛美孚
石圍角上車出長深荔唔會差過萬里長征搭港鐵
而對梨木樹而言,一站飛美孚,落到旺角油麻地仍然有吸引力
到時梨木樹可以用尖沙咀做分界拆線,呢條線可以順便做埋葵芳特快
咁葵芳就唔使靠葵盛新區都有尖沙咀特快

Bottom line
32係東北葵線,班客亦同東北葵相關
重組應該搵返36A/36B/31B/35A搞
就算同荃灣夾,石圍角<>楊屋道<>九龍之類既走線都會好過你個33A方案

葵盛行新區慢 5 分鐘,問題係西廊特快比起長沙灣道一般只會快 10 分鐘左右
加上葵盛頭站,即係葵盛出佐尖同祈德尊搭 234X 出佐尖一樣咁慢,有幾多吸引力都係問題
就算你唔問用秒計嘅準巨,你試下問其他版友,如果你條 237X 喺葵興站前落車開個雙向分段,有幾多人會繼續搭落去而唔係拍咭落地底

計返數,葵盛尾站大約25分鐘出到旺角站,30分鐘到油麻地,36分鐘到尖沙咀金巴利道
如果落去轉地鐵,葵盛尾站落葵興站本身車程要5分鐘,等車/出入站各自需要多4-5分鐘
埋單計,轉鐵去旺角要32分鐘,油麻地34分鐘,尖沙咀38分鐘
換句話講,237X就算葵盛,去到佐敦仍然有時間優勢,尖沙咀都可以打和
實際上,有時間差唔多既直車,多數人都唔會去俾多$5去搭又轉折又無位座既地鐵
237X係又能力食曬葵盛新區出旺角以南大部分既客源

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-6 02:13 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-8-5 12:45
洗衣街唔少人搭1A,跟87D行可能有站位問題
而且太子內街咁多違泊,多一堆大車行就輪到個度塞
...

最低限度104真係無必要咁行
太子內街印象中有多於一種行法,唔一定要跟87D
而實際上我成日覺得87D下繁應該分一半班次大埔道入獅隧,不過呢個後話
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-6 02:28 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-5 22:22
1)
葵涌新區唔係要為咗就你而同葵盛捆綁,由你嗰五萬幾減二萬,即係有三萬幾係葵涌新區+大窩口,可以拆出 ...

葵盛新區捆綁問題之後再一次過回你同S3BL100兄
旺角客打和,深水埗慢20分鐘?
你未免太睇少東京街打後嘅長沙灣道南行一多車可以慢到咩地步
平日下晝四點幾,長沙灣內街倒塞,長沙灣道多車,於是東京街燈要第二次綠先過到
欽州街燈一樣多車,第二次綠先過到
南昌街前面再塞埋站同爭位,又係第二次綠
呢度已經要加6-7分鐘
況且,有站友提過長沙灣道右轉唔到東京街,即使要採用呢類走線,本人淨係諗住去程最多停埋光昌街/昌華街之後就右轉興華街,不停站直剷弼街,亦計過數,多數去到太子左右打和
太子返深水埗,一般行車只需5分鐘左右,何來慢20分鐘?
呢類走線唔係主為吸客,而係為慳車,務求一轉兩個鐘做哂出四架車搞掂
最後,本人並冇提議33A用呢類走線,前面回覆亦已經表明本人提議33A先飛葵涌道天橋延長西九龍站加價,切勿胡亂解讀

長沙灣道最塞果段,影響唔到深水埗客
你架車去到光昌街,直行長沙灣道,加多6-7分鐘已經到深水埗
跟你個方案既話,右轉興華街食填海區燈陣,塞旺角太子,再返深水埗
難以想像咁難頂,節省到既行車時間,有大半都比興華街上西廊堆燈抵消返
唔係針對你,但咁多種處理長深荔既方法,唔好意思我真係覺得呢種走線最差

至於你話33A飛葵涌道天橋
北行確實快咗幾分鐘,但南行要喺同珍兜圈,其實完全無節省到時間
埋單我唔覺得吸引到客回流

ATENU135 發表於 2020-8-6 02:34 | 顯示全部樓層

我會選擇唔郁37 237A唔停葵涌邨 經葵信樓 新都會後上公路 可以加多一班

33A 36A縮落欽州街 一齊變30分一班 欽州街做聯合15分鐘一班

36A往梨木樹方向兜入元州街 36B出返長沙灣道

跟住再整條 233X 如心廣場開 跟33A到大窩口邨 然後跟930到新都會 行荃灣路 西九龍走廊 鴉蘭街行彌敦道到麼地道(237A行法) 回程彌敦道後經亞皆老街入西廊 全日 12-20分鐘一班

33A-5
36A-2
43-1
233X 8

梨木樹誘因係拉返直條36B(部份) 唔使左兜右兜 順便陰乾埋36A

新區誘因係有條全日特快出旺角尖沙咀線 33A轉定點係可以穩定班次 吸返多啲因無定向班次走人嘅客 不過汝州街街補唔返 可能要靠36B/37-33A嘅bbi搞掂

237A可以考慮加班 上繁可以加一班試水溫先
tonychow 發表於 2020-8-6 11:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-6 02:05
32唔經中軸線當然係問題,但同33A合併兜新區唔係答案囉

家陣既32係怪獸

你用「萬里長征」一詞,但事實係石圍角、海壩、象山三區之中,石圍角先係客源最大果部分,而大半個石圍角行落荃灣站,唔遠得過愉景新城行去地鐵站
而當象山出名係老人邨、海壩段一日 30 個客都唔知有無嘅時候
巴士公司係咪真係需要咁俾資源做都係問題
論政治阻力亦唔見得你個方案簡單過我
梨木樹長年攬住 36A 36B 兩線唔肯放,然後你就用呢兩條慢線同尾站線搶客
結果 36A 得返葵涌段有客同 36B 東北葵大把 alternative 下,只會吊鹽水等死
加上如果最後都係要籌車俾石圍角梨木樹,除咗 32 或者空降外無其他選項(而我假設空降唔係選項之一,有得空降嘅話成個 F 版都唔使擔心車源問題),亦一樣搞到東北葵
然後你仲要喺呢條線前提下爆條梨木樹葵芳尖沙咀,邊有車搭
我個方案唔係完美,但 at least 石圍角有返中軸線車,又唔係慢咗
最後時間果點,你未計等車
葵盛大把方法落地鐵站,部分座數行落去都得
我話落車拍咭只係一個類比,實際上唔使死等,即係如果你架開 20 嘅線要等 15 分鐘,以葵興 - 旺角 17 分鐘 + 等車 3 分鐘計,搭巴士隨時慢 30%

S3V1742C 發表於 2020-8-6 13:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2020-8-6 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-6 13:04
等等先 你自己唔反省自己塞當區居民由一舊屎變兩舊屎 你果個33X唔吸引仲要去唔到旺角以南33A你個所謂重組 ...

唔知你嘅觀察係咪全面,
但係S3BL兄提議嘅33X,新區至荔景行緊而家33A條線,荔景至旺角行緊最快路線
如果你認為33X「唔吸引」,旺角特快旺角無客,咁新區搞旺角特快有乜意義?
好啦,唔旺角特快,直接成條拉落西九龍站,但你亦講過有街坊會用33A落深水埗,咁如果33A延長必定加價,你又點樣照顧番佢地需要?
你嘅意見本身畀人感覺都自相矛盾,希望你唔會直接/間接參與諮詢,咁樣只會被直接忽略,連少許嘅提升服務都拗唔番黎
Ricky403 發表於 2020-8-6 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-6 02:28
葵盛新區捆綁問題之後再一次過回你同S3BL100兄

長沙灣道最塞果段,影響唔到深水埗客

我用行車時間答你:
呢一刻33A葵涌街坊會去荔景邨要11分鐘
A32葵涌街坊會去葵俊苑要6分鐘
36A葵俊苑去荔景邨要4分鐘
33A改完,只要唔停葵俊苑直衝上橋,快2分鐘唔係問題
呢3分鐘,爭取到新區觀感,同夠時間拉條線落西九龍站已經足夠

至於深水埗嗰到,除非叫人提早落車喺九江街行過去,否則我睇唔到如何影響唔到深水埗客
欽州街燈時間短,深水埗站對出多違泊,一堆巴士連同九西紅隧線爭入線,足以令後面大部分巴士等多轉燈
況且,唔好以為人地冇做過功課,我有睇過街景,興華街落到通州街只不過兩支燈,通州街再兩支燈而已,左轉直行一般唔會等太耐
214光昌街出荔枝角道,九巴只係預3-4分鐘,光昌街到下站興華街都2分鐘,即係長沙灣道轉出去興華街通州街,都係1-2分鐘嘅事,唔見得有幾耐幾趕客
順便講埋,塞長沙灣道嗰次正正喺興華街同一架214分手,去到南昌街等緊第二次綠見番架214
S3V1742C 發表於 2020-8-7 23:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽