hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議
開啟左側

[舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-9 20:12 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-8-5 23:57
葵盛兜完葵涌邨大窩口邨同荃富街先出公路去油尖旺,
其實已唔比搭小巴去葵興站駁鐵差得幾多時間,吸引力認 ...

上面#42詳細計咗一次車程
葵盛尾站出旺角,237X車程大約25分鐘,會明顯快過37或者小巴轉鐵
甚至出到油麻地佐敦仍然有時間優勢

另外要記住,小巴/37M轉鐵,價錢起碼$10以上
237X收$8.1,快過地鐵,係絕對有吸引力

講真,以葵盛圍人口,難以單靠自己拆旺角以南特快,起碼要兜多一區
葵盛圍>葵涌邨>大窩口咁行,已經接近最快走線
宜家237A 葵盛圍>葵涌邨>葵芳 咁性,時間無快過,原路出入觀感其實仲差

葵盛加新區大窩口有足足10萬人口
我又問你,你有無見過10萬人既獨市/半獨市社區,出旺角以南既特快會唔夠客?

回程又完全停唔到荃富街,即係話你個荃富街旺角只限去程兼站位唔理想

去程荃富街站位點樣唔理想法?
熊貓酒店一帶,如果連過條德士古道上車都唔肯既,點出九龍西?

至於回程,我曾經詳細研究過
橋底其實係有位整個巴士灣俾33A/237X停站而唔阻交通
而我既立場係唔靠荃富街其實都夠客,荃富街開到站就當bonus
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-9 20:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-5 23:51
其實係做到

不過如果殺得 37M,將尖咀同新區旺角問題分開處理,效益其實未必差得過一條由旺角掃到尖沙咀

你個方案將33A/37二拆四
客觀效果,係條條線都只係夠客開20-30
重組搞到咁,無論對巴士公司定乘客而言都唔係好事
你個亦係你啲建議最大既弊病

記住,一條全日線要賺到錢,非繁都要有返咁上下客量
至少開基本班次20既時候,載客率唔能夠太差
非繁夠客開20,by default,同一條線繁時至少要夠客開10-12
開線初期唔夠車開10-12唔緊要,但至少個基本盤要有呢個級數

撫心自問,你條33X/尖沙咀特快版237X,有無客量基礎做繁時10-12?根本無
如此說來,33X/237X巴士公司角度係唔多值得做
兩條線做唔大,永世開20-30,對乘客而言都係差

反觀我條237X,沿線覆蓋緊10萬人,大多數獨市
隔離綠島41A覆蓋8萬人,繁時10-12,非繁15/20,我條237X都會做得到
當然開線初期唔夠車無得開咁密,但至少定線上有咁既potential

而兩區旺角線收費都係太低,如果因為併埋一齊做旺角尖咀線,資源問題令到其中一區無左條平價旺角線,最遠太子止步,去旺角被迫加價超過一級,亦好難過到關

如樓上所講,價錢問題可以加轉乘解決,我睇死新區唔會因為價錢問題拉倒237X
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-9 22:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-6 14:01
我用行車時間答你:
呢一刻33A葵涌街坊會去荔景邨要11分鐘
A32葵涌街坊會去葵俊苑要6分鐘

自相矛盾

你一方話深水埗塞車塞到 長沙灣>興華街>西廊>旺角>太子>深水埗,同直行長沙灣道差唔多
另一方面就拉33A落佐敦,一線走天涯,然後話觀感好好

如果深水埗真係有你講到咁塞
咁唔係更加應該拆237X,葵盛>新區大窩口>西廊>旺角咁行?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

Ricky403 發表於 2020-8-10 14:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-9 22:01
自相矛盾

你一方話深水埗塞車塞到 長沙灣>興華街>西廊>旺角>太子>深水埗,同直行長沙灣道差唔多

33A目前唔夠資源拆線,焗塞
貿然改做深長荔單循環,就拋低咗大角咀又冇擴展服務範圍
要拆就會搞到而家30X咁,其中一條擺明度縮慳車用
或者好似S3BL100兄個方案咁樣,旺角特快線因為唔夠車冇得拉長落佐敦

葵盛+新區合併做講真同我個230理念係差唔多,
不過我條230大大話話麗城直達西九龍站、佐敦,
你條237X只係荃富街直達旺角而已,特快效果相對弱,
如果計埋等車,都相當難打
.
Ricky403 發表於 2020-8-10 14:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-9 20:12
上面#42詳細計咗一次車程
葵盛尾站出旺角,237X車程大約25分鐘,會明顯快過37或者小巴轉鐵
甚至出到油麻地 ...

都唔止我一個站友懷疑過你嗰「25分鐘吸引力」
葵興>旺角,紅線行車時間只需15分鐘
再計出入站等車 (頂盡3分鐘),只要鐵唔壞,日間20分鐘一定搞掂
再計駁腳,葵盛出旺中35分鐘一定去到
好彩嘅話 (全部唔洗等、紅線唔慳電),甚至夠行埋去信和
而237X只係好彩就25分鐘到旺中,唔好彩計埋等車可能要45+分鐘
賣點只係有位坐同合理車程而已

如果葵盛對237X都只係五五波,甚至四六,就好難如你所願做大、加班
新區本身有機,拍機再行落大窩口站,同上面個時間差唔多
237X會夠快,但輸在唔係收太平就係收太貴,無得打價錢牌
加上有紅小爭食,個人估計都係五五或者四六
大窩口邨比較老化,唔詳細講
咁計落去,荃富街取態都幾緊要
不過238S衰過一鑊,仲要本身站位係最靚,係咪可以對呢頭出九西咁大信心?

有站友同我強調過,荃葵九西線唔值得抽其他路線車黎搞重組
的確紅線長期太子以北使用率都未到最高,荃葵近鐵區域潛力都係麻麻
荃葵唔係得葵盛+新區+大窩口,同樣九西線,有車仲可以投放落35AX/36BX/234X/261B
想237X慢慢做大,想頭似乎大咗小小
.
S3V1742C 發表於 2020-8-10 20:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATENU135 發表於 2020-8-10 22:22 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-10 14:29
都唔止我一個站友懷疑過你嗰「25分鐘吸引力」
葵興>旺角,紅線行車時間只需15分鐘
再計出入站等車 (頂盡3 ...

238S死因係知名道低同只開一班,加上返旺角尖沙咀唔係人人都返九點,才會客量低
Ricky403 發表於 2020-8-10 23:51 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-10 20:17
嗱係你自己睇唔清楚我講咩我讚castanopsis兄果重組建議最好係一方面佢既新33A係去到太子價錢同依家33A一樣 ...

講紅小,其實油佐一樣有紅小
而且佐敦巴士必然唔係尾站 (除非做尖沙咀特快),速度更加難競爭
由太子到佐敦,其實比起旺角循環,最主要做多嘅都係信和同去程勉強擦邊恆豐
資源有限底下,我唔認為S3BL100兄做旺角循環會特別不妥,
尤其來回程都做得哂始創、旺中、先達、朗豪坊,兼且朗豪坊係回程尾站

最後,你忽略咗價錢牌
紅小收緊$13,S3BL兄嘅33X雖然要等,但只係收一半多啲
講真,服務只要相對穩定,以33A往績,吸引番一半客回流唔難
尤其而家有ETA,可以預知到站時間,唔係個個人都要等半個鐘咁耐

當然,如果你堅持要擴展服務範圍至信和同油佐,佐敦止步,
拆線就唔夠車㗎啦,唯有跑葵涌道天橋拉長收$7.1,補番43<>37原價$6.4
.
S3BL100 發表於 2020-8-11 00:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-10 23:51
講紅小,其實油佐一樣有紅小
而且佐敦巴士必然唔係尾站 (除非做尖沙咀特快),速度更加難競爭
由太子到佐 ...

跑葵涌道天橋都只係慳得果兩分鐘,都唔夠條線雙向拉長去佐敦

(我當日構思 33A 拆線建議果陣,係有諗過其中一條禾塘咀街轉出光輝圍,然後昌榮路迴旋處調頭跑葵涌道天橋,但最後發覺慳到既時間好有限。雖然站位更方便光輝圍,但同時有葵興既得利益者,於是費事搞咁多野,我對跑唔跑葵涌道天橋無太大意見)

不過如果該站友真係好堅持要拉到「旺角以南」既話,一個可以考慮既出路係做類似 287X 之類循環,直飛西九龍公路落佐敦,然後彌敦道亞皆老街直上西廊。無話唔得,去信和仲近左,但同時站位不便全部太子客兼三分之一個旺角,入旺角行車時間唔會快過西廊太子直出,喺旺角比油麻地人流更旺既前提下,咁做對比起 701 方式循環只係好壞參半

而且如果搞得成佐尖自成一線既話,33X 就更無需要咁行
fb.com/scientisthk2usa/
Ricky403 發表於 2020-8-11 00:05 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2020-8-10 22:22
238S死因係知名道低同只開一班,加上返旺角尖沙咀唔係人人都返九點,才會客量低
...

當年開線嗰時,區議員冇挂banner宣傳?
48P/234C初開線時都係得一班,客量都冇咁差呀
返旺角尖沙咀的確返九點比例係會比港島/九東低,
但係當一個海濱撐得到四班238P坐滿出油旺佐,就不成238S客量低嘅理由

荃富街點解唔支持238S,應該詳細分析
先至可以敲定究竟點樣服務佢地會最好
.