hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議
開啟左側

[取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議

VA73@2A 發表於 2020-8-5 22:23 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-8-5 22:00
如果唔需要將全個 18 系重組還原嚟達成 18 重返卑路乍灣的話,你係部份正確嘅
但現實係 18 喺水街以西已經 ...

或者可以將18試吓東行一出卑路乍灣就直去城西道、干諾道西,然後就右轉嘉安街入德輔道西
18P就行水街,照保留中山紀念公園個站
大家除咗卑路乍灣之外就冇重曡地方

至於西行走線,就依舊跟返2013年前走線,行德輔道中、西執吓d客
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-5 23:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-4 23:20
18當年咪北角屈地街,但西區一大段路都無客
而18依家除左上下繁多人,非繁都係好水皮

唔知你有無留意到,18屈地街年代,中環段西行係好無謂地塞咗入電車路
灣仔北返西營盤,隔離有條18P砵典乍街直飛高樂花園,18碌電車路有客先奇
宜家18行干諾道中,重新拉返去屈地街,時間上吸引過以前好多
加上18P取消/2直飛堅尼地城,灣仔北西營盤班客谷曬落18度,認真,唔會無客

實際上,18P下繁西行,西區段好多時客量都好過1/5X/5B/10
與此同時,疫情前18P朝早東行去到十點幾都有班次坐到一半以上窗口位
西營盤<>灣仔北,算係西區比較值得做既位

你話18/18P中段載客率低,我絕對認同
但問題唔係北角<>灣仔中環養唔起全日線
而係因為兩條線連非繁都仍然開緊一個鐘8班車,即平均7分鐘一班
合返落一條線身上,開15分鐘一班,已經好睇好多
18/18P兩條留一條,一定係留18殺18P,因為18P做唔到北角>上環、中上環電車路>北角

2仔飛左上環,無左條平價線,有問題

大坑出上環會有新25收$5樓下,北角以東去上環,有幾多個真係會搭2?
港島因為有電車包底,想平其實仍然有選擇
而最直接既18本身都唔貴,我唔認為會構成大問題
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-6 00:11 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-8-5 03:58
威菲路道冇左流水基本上成個方案可以BAN
而且條2仔要玩雙向既話我諗成程車起碼拖長20分鐘(取決於有冇2A咁又 ...

大坑就話遠離大路要補位
威菲路道去電車路中上環,行兩分鐘過隔離搭2/2A/2X/8/8P/18/619啦
攬住條四個字一班既5X做乜?

炮北金鐘快既有619/690,平既有電車

點解18中碼淨係得上午有服務而下午冇服務?
乜堆船淨係得上午班次咩?
叫人行出黎搭車同叫人落廢鐵係冇分別

中午後18要做返電車路>北角
自從18轉返半全日,飛走灣碼塞車位,中環電車路>北角開始養到班客返來
甚至連疫情底下,都有一堆班次坐得滿,唔可能再改走
你隔離個帖建議18早繁後取消,就更加荒謬

18上午西營盤>碼頭>入境處>北角咁性,已經算補返2碼頭段最多客既時段
如果你唔收貨,一係新2中午後東行繞經中環碼頭
反正堅尼地城>中環/灣仔北早繁後唔多客得去邊,拉慢多一兩分鐘無所謂
咁碼頭就全日都有線落北角

我又好好奇條2仔入埋去港灣道同18搶客又係咩玩法呢
你話2仔要做堅城..咁不如我問番你點解唔直接D繼續18P..2仔拉入屈地街?

按客量,18/18P兩條只能留一條

18P除咗堅尼地城/西營盤<>灣仔北之外,毫無價值
2跟5X落堅尼地城、18拉長三個站入屈地街,18P已經可以安心摺埋

如果倒轉2拉落屈地街/18P代18
北角砲台山>上環,變相要兜大坑碌內告
中上環電車路>北角砲台山,就直程連服務都無埋
兩個多客既位俾你玩殘,同倒錢落鹹水海無異

咁做條26東行同殺左條線冇分別
客源過份單一..快到冇客
仲要開咁密黎運凳唔知做咩
你聲稱既"25行內告屈返入金鐘,根本同行電車路一樣速度"
25兜晒成個寶馬山一轉車講緊係37分..你話26一樣咁慢在哪?
搭車落山仲落廢鐵呢度都冇左15分鐘..去上環車程10分鐘..車錢仲要成10蚊
你所講既落晒廢鐵好難令人信服wo

26X肩負緊 寶馬山<>中環、勵德邨<>中環既重任
朝早26單靠勵德邨>中環客,都已經要開8-10分鐘一班,最繁忙一小時載客率70%
食埋寶馬山客,10分鐘一班,我驚唔夠載多過唔夠客

25對寶馬山中上環客而言,其實真係好差
西行用砲台山道落山,已經慢,仲要行內告屈返落晏頓街再塞匯豐,清風街識飛都無用
東行碌電車路再兜天后站就更加完全無眼睇,更唔好話兩邊都只係做緊半個中上環
一轉車37分鐘?實際上連非繁都做唔到,實際經驗係,次次等25,個ETA都延後再延後
你話無選擇,俾你企喺上環站,會唔會走去搭25?
如果係咁吸引既,就唔會做曬全個寶馬山出中環,都班班載空啦

你個最後合理補償點睇都唔多合理
要兩條客量爆到七彩(係疫情先少左人)既線做雙向係令原本既客上唔到車俾流水霸住晒位
開線咁多年平時做到就做左啦
其實你知唔知幾時先做得雙向架
下下都靠雙向全港應該至少可以CUT 3成路線

其實如果單純係想補鴨仔東行中環碼頭班客,15個雙向可以唔include皇后大道東
咁就唔驚落曬流水客唔滿上山頂
至於11,其實宜家都已經好多中環碼頭流水,甚至有部分時段碼頭流水多過渣甸山客
班客每個站上落幾個,又唔覺得對渣甸山客有幾大影響

實情係,鴨仔中環碼頭班客,隨著948/978逐步全日化,已經流失唔少
如果九巴肯既,948分段減返落2價錢,甚至可以連雙向分段都唔加就解決中環碼頭個問題

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-6 00:23 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2020-8-5 21:45
卑路乍灣最適合,因為仲有空間之餘,斷攬仲有車去幫手
同埋應該將18,18P是但一條東行入返灣碼,執下落船/附近 ...

18/P非繁,西港島線未開之前都已經幾差下
家陣中段走去開7分鐘一班,更加係載曬空氣,18/P,只能二留一

18放棄灣碼我覺得係正確選擇
條線本身15分鐘一班,就算停正碼頭,對預唔到時間既轉船客都係唔吸引
特別係灣仔北個燈陣唔順起上來可以搞你好耐
以前仲可以話避塞車,宜家中環灣仔繞道開咗之後,告士打道快線路路暢通,呢點已經唔成立
而實際上18重新半全日之後,下繁東行中環做起咗,無理由行返回頭路

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-6 00:36 | 顯示全部樓層
4437 發表於 2020-8-5 08:53
(抱歉Hi錯掣,但用電話睇撳唔到「編輯」)

1. 5X改循環,東行改行中灣繞,摩頓台掉頭

堅尼地城<>銅鑼灣特快,唔見得會有肉食
就算學你水街一站摩頓臺再塞返入怡和街,20分鐘一班車,車程其實仍然唔係快鐵好多
唔會多人特登等

東西特快
至少要西區直飛糖水道/鰂魚涌先有睇頭
問題係新巴算死草,攞咗18X去做北角中環特快,結果連有機會打贏鐵既位都輸埋

2. E11改停威非路道,西行入大坑,設雙向分段
——填返5X個空缺,但換嚟大坑有直車去上環(有得去上環緊要過去到堅尼地城下話?)
——大坑前上車嘅客唔多,雙向阻到幾多時間?

3. 18P龍和道東行加站,填返5X改行中灣繞空缺

4. 26灣仔段改返同5B同站,畢竟西行皇后街前兩條線功能相同

又想了解下
你搵條機場線去補大坑流水客都唔用我個方案,有無特別原因?
boco1211 發表於 2020-8-6 00:39 | 顯示全部樓層
睇咗你個方案(無詳細睇晒回覆),有幾個問題出到嚟

1. 威菲路道,我之前都有寫到方案,但係呢個細位無留意到而被好多版友ban咗,區議會應該幾睇緊呢個位

2. 2仔個收費太平,無可能平車做貴嘢,要加價

3. 26 咁樣劃線預咗無客,朝早26做到8-10分鐘一架都靠緊銅鑼灣客,而你26X回程電車路無站執唔到客,放工時間都唔會有客得去邊

4. 中環碼頭問題,好多朋友都講咗,唔重複

5. 25做晒寶馬山、荷里活道,先唔講循環點嘅問題,無定向塞車,用車方面都應該會揼好多車落去做,有啲燒銀紙嘅感覺

6. 5x cut咗,電車路冇咗返西環特快車

成個方案唔係唔可取,方向都唔係完全錯晒,但係有啲位處理得好奇怪
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-6 00:54 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-8-5 08:57
其實 2 + 18 全面加價到 $5.7 -$6.5 做流水
堅城 - 石塘咀 - 海味街 - 港澳碼頭 - 中環碼頭/ 干諾道中 - 告 ...

上面講咗點解2+18唔work
北角>上環要兜大坑、中環電車路>砲台山北角無咗服務,兩者都不能接受
另外 26X 唔入荷李活道不如取消左佢啦

我估你誤會咗
26X做寶馬山/勵德邨<>中環特快既同時,荷里活道會由25做返,即——

25:寶馬山>大坑>電車路至上環>荷里活道>電車路至天后>寶馬山
26X:港澳碼頭>中上環>外告>勵德邨>寶馬山>勵德邨>外告>中上環>港澳碼頭

呢個位係全組重組既亮點
大坑>電車路單向西行有客,荷里活道>電車路單向東行有客
班次需求又差唔多,串埋25一條線做係好理想
26X就可以安心做寶馬山勵德邨中上環特快,唔使理有25A做緊既電車路,亦可以深入上環
唯一係26X朝早東行會少客,我考慮緊使唔使中午前經中環碼頭走,做返碼頭>寶馬山班學生
kay 發表於 2020-8-6 08:57 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-5 23:02
唔知你有無留意到,18屈地街年代,中環段西行係好無謂地塞咗入電車路
灣仔北返西營盤,隔離有條18P砵典乍 ...

1.因為當年18想改去嘉安街街口做總站
係議員嘈石塘咀無左條線,先行多個街口
問題係西區人18P都唔搭,18會搭咩?
18後期由屈地街搬去上環,就係減少持份者/無客路段再少D

其實好似上繁,5X根本無人搭佢入西區
過中環好多時已經落晒客,空車去寶翠園

2. 2仔呢個價錢同覆蓋,就算無人搭全程,區佬唔會放,常識黎
同埋仲有金星大廈呢D騎呢位問題,金星搭2,唔一定慢過720/722好多
世界很簡單 人類很複雜
VA73@2A 發表於 2020-8-6 13:17 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-6 00:23
18/P非繁,西港島線未開之前都已經幾差下
家陣中段走去開7分鐘一班,更加係載曬空氣,18/P,只能二留一

18,18P是但一條東行入灣碼,除咗係方便碼頭客之外,當然都係方便港灣道(灣景中心嗰邊)一帶嘅人
雖然入灣碼一定會拖長個行車時間,但係可以開拓d新客源

Kitkit1120 發表於 2020-8-6 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2020-8-6 13:17
18,18P是但一條東行入灣碼,除咗係方便碼頭客之外,當然都係方便港灣道(灣景中心嗰邊)一帶嘅人
雖然入灣碼 ...

而家如果比較順路既,可能就係將 18P 東行四幹後直入中灣繞,然後灣仔北出口出,停返灣仔碼頭個站再去避風塘,18 就直行告士打道