hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議
開啟左側

[取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議

Tom9840 發表於 2020-8-7 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層

若果2號巴士若果可以延長至西區,就直接取消18x
mingfai31 發表於 2020-8-7 10:39 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-5 09:46
你呢啲所謂BAN嘅理據根本唔成立。威非路道只係一個總站,而對出條大路有條10做流水。
2仔亦無必要玩雙向 ...

諗路線既人的確係會覺得理據唔成立
但套番落現實人地威菲路道就係唔鐘意行出去搭你又吹得佢地漲?
你CUT左人地條5仔DC9為左保政績又會肯放生埋最後一條5X?
有種可以叫運吉行政指令架

我理得條2仔變唔變特快..我講緊你點補番4.3既位

最尾唔知你想講咩
係就係中上環可能快左(下繁咪又塞到企係度)
但就冇左cwb客好難講好唔好

miklcct 發表於 2020-8-7 11:21 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-8-7 10:39
諗路線既人的確係會覺得理據唔成立
但套番落現實人地威菲路道就係唔鐘意行出去搭你又吹得佢地漲?
你CUT左 ...

2仔改入港灣道同干諾道中基本上已經做唔返原本嘅功能,所以4.3價錢亦都無必要留低。除非2繼續做內告士打道入電車路去屈地街終點,繼續用18P做港灣道上林士街橋去西環。
進智公交
mingfai31 發表於 2020-8-7 11:27 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-6 00:11
大坑就話遠離大路要補位
威菲路道去電車路中上環,行兩分鐘過隔離搭2/2A/2X/8/8P/18/619啦
攬住條四個字 ...

威菲路道兩分鐘去到2/18/619個站?你跑俾我睇..乜個個都鐘意跑去巴士站搭車架咩?
正常人點都要行5分鐘以上先出到英皇道個站啦
不過以上都唔係重點
正如我上帖回覆所講你CUT得人地條5仔DC9為左保政績係唔會放過條5X

我條18取消係因為有大量頻密既東廊線去入境轉18P..呢個方法對原18既客影響好微
只係將佢地原本係中上環等車group去入境等車..18P亦比18密所以有機會等車時間更少
btw有興趣可去我個帖討論唔阻呢度了

你話"按客量,18/18P兩條只能留一條"
呢3條線(原18同18P同你條新2)客倉都係港灣道..大家都係做緊炮北去灣北及中環同埋灣北去中環
咁點解18/18P二只能留一..新2/18就可以兩條都留低?請問呢個係咩邏輯???

你話"26X肩負緊 寶馬山<>中環、勵德邨<>中環既重任"我可以認同
但其實你係咪當cwb死架呢?
26朝早睇班次的確可以想像到應該係多客既..但明顯應該有好多落cwb轉廢鐵既人
但你條26X明顯就係將cwb呢個客倉倒晒..所以我先只質疑東行
仲有你唔覺26東行係明顯唔多客咩..原因只係26西行堆客集中晒上繁落山..所以早繁班次密唔代表條線幾時都有咁多客源支持

25呢而家早繁係養左堆寶馬山客搭落山既..至於係轉廢鐵定繼續搭就唔知啦
但首先我會質疑寶馬山呢D有錢人地方係咪真係會搭巴士先..
就算俾你整到條線5分鐘直達中環..係咪代表座山住左咁多中環人(或者可能多左堆廢鐵友啦)先?
D人唔係見你條線好見車就上架喎
仲有25都唔經上環我企係上環我梗係唔會等25
就算中環我自己本身唔鐘意搭咁貴既流水
而且軒尼詩道識塞車告士打道一樣識..根本唔快得幾多

即係咁..我直接用106/682做例子
你就算set幾高既價一樣都有流水..咁係咪代表點都有流水咁我set做$4.3先?
咁82可以cut俾埋106同682做流水囉..過海客多得你唔少
11道理一樣..你set做$4.1堆人咪上晒11連$4.3既2仔都唔上啦

九巴只對11蚊以上既線有興趣有心做..你望下堆過海線幾頹就知
佢過左海有分段你都應該要謝主隆恩
就算退一萬步九巴肯$4.3啦..炮北呢?又當炮北死既

mingfai31 發表於 2020-8-7 11:32 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-7 11:21
2仔改入港灣道同干諾道中基本上已經做唔返原本嘅功能,所以4.3價錢亦都無必要留低。除非2繼續做內告士打 ...

嚴格黎講港島北係點都要有留低一條至少服務筲箕灣至上環既$4.3流水
唔理你點樣改
你可以改快但唔俾加價..咁巴士公司一定唔會理你
道理同529以及西區流水一樣..點CUT點合併都仲有條平既流水

miklcct 發表於 2020-8-7 11:49 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-8-7 11:32
嚴格黎講港島北係點都要有留低一條至少服務筲箕灣至上環既$4.3流水
唔理你點樣改
你可以改快但唔俾加價.. ...

10同2A、8H、81加BBI,學當年2A同82加BBI搞掂8咁,然後8H、81加雙向分段,搞掂。
2自從改行灣仔北之後,佢嘅流水作用只限於維園至筲箕灣之間。
進智公交
mingfai31 發表於 2020-8-8 02:09 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-8-7 11:49
10同2A、8H、81加BBI,學當年2A同82加BBI搞掂8咁,然後8H、81加雙向分段,搞掂。
2自從改行灣仔北之後,佢 ...

小西灣到灣北..筲箕灣到上環..北角到堅城
呢三組野新城係唔會再互相BBI..俾人$4.3去晒成個港島北仲駛做生意?

再者當年舊8的確同而家2A+82接近一樣..當年係流水價所以補償都係用流水價完全冇問題
根本冇其他流水可以補而家條2仔..長左巴士公司唔得短左乘客唔得

4437 發表於 2020-8-9 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-6 00:36
堅尼地城銅鑼灣特快,唔見得會有肉食
就算學你水街一站摩頓臺再塞返入怡和街,20分鐘一班車,車程其實仍 ...

5X取消其實冇可能,你預過唔到區議會。

但改循環做銅記特快,由來回100-120分(計埋停總站)縮到一單60-70分鐘,就算之後冇客要陰乾都好,至少改果下可以暫時加密到12分鐘一班搏區佬唔Ban。12分鐘一班,平均等6分鐘,對客來講盤數就唔係咁計。

將來灣碼有會展站帶挈大量過海客,城新一定極度重視。雖然西區線冇直接受益,但東區線肯定會大幅加密或再拆線去食班過海客,如是者「堅城至水街>一站到灣碼轉乘>一站到東區」呢種做得好都會食到一堆客。

至於E11改威菲路道+雙向分段,上面有師兄講咗區佬好睇重呢個站,不贅;但最主要目的都係吉返天后站巴總條坑俾將來其他西隧線,呢點對城新來講係如獲至寶。
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-9 23:01 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-8-6 00:39
睇咗你個方案(無詳細睇晒回覆),有幾個問題出到嚟

1. 威菲路道,我之前都有寫到方案,但係呢個細位無留 ...

前兩日事忙,抱歉,你六個問題,逐點回

1. 威菲路道,我之前都有寫到方案,但係呢個細位無留意到而被好多版友ban咗,區議會應該幾睇緊呢個位

嗱,5X朝早西行係坐得滿
但我覺得要搞清楚,多人既究竟係威菲路道定大坑
問心,威菲路道過隔離搭8/8P/2X車海,又快又密,有幾多個真係會特登等5X?
如果要去灣仔以西,行多兩步搭朝早同樣係車海既18,會快過5X兜大坑塞電車路
想零死角既,可以考慮將8/2X拉去金鐘,順便做多幾個大佛口<>東區客

真係多客既大坑,用新2/新25去做,效果好過宜家

2. 2仔個收費太平,無可能平車做貴嘢,要加價

我唔反對2加價,但宜家2/5X都收唔過$5,會有政治阻力
事實上,收返平都唔係真係咁大問題,唔見得會有幾多人堅尼地城搭2碌到天后以東
家陣北角>中環客唔肯上2/10,上曬收$5.5既18,明顯寧願俾多少少錢上快車
如果班客咁介意一兩蚊,呢堆流水線既客一早搭曬電車

3. 26 咁樣劃線預咗無客,朝早26做到8-10分鐘一架都靠緊銅鑼灣客,而你26X回程電車路無站執唔到客,放工時間都唔會有客得去邊

朝早灣北/金鐘/中上環既返工客,肯定多過銅鑼灣
銅鑼灣點解多客,純粹係因為要轉車向西
26X外告直飛金鐘,轉荃灣線既轉少一次車,轉西隧線既車程都會短過宜家好多
點都好過同25A鬥執銅鑼灣客

4. 中環碼頭問題,好多朋友都講咗,唔重複

中午前18 屈地街>中環碼頭>怡和大廈>北角
中午後2 堅尼地城>中環碼頭>怡和大廈>銅鑼灣>東區

另有11/15/948/978選擇

5. 25做晒寶馬山、荷里活道,先唔講循環點嘅問題,無定向塞車,用車方面都應該會揼好多車落去做,有啲燒銀紙嘅感覺

荷里活道>電車路 同 大坑>電車路,點都需要做返
你搵條5X/26去做,一樣係燒銀紙,串埋一齊開20,反而最節省資源
另外,唔係好明你所謂既循環點問題喺邊,care to explain?

6. 5x cut咗,電車路冇咗返西環特快車

睇得出城巴明顯唔想做呢段路,事實上亦真係唔多客
留意我條2仍然做到 銅鑼灣/灣仔北/中環<>堅尼地城 特快,站位都唔差
至於灣仔金鐘電車路<>堅尼地城就算把啦,都唔知有幾多客剩
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-9 23:18 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-8-6 08:57
1.因為當年18想改去嘉安街街口做總站
係議員嘈石塘咀無左條線,先行多個街口
問題係西區人18P都唔搭,18會 ...

再講一次
18以前無人搭,係因為石塘咀<>灣仔北要塞電車路,變相會慢過18P
改返西行行干諾道中,東行中午前行碼頭,時間上會合理好多

18P北角<>西區係無人搭,但灣仔北<>西區唔係囉
事實上,18P下繁西行,係咁多條西區非過海線入面,最好客個條
取消18P後,用18補返灣仔北<>西營盤、2補返灣仔北<>堅尼地城,係有必要
而拉18落屈地街,亦有助縮短905,套返四五架車出來做其他嘢

2. 2仔呢個價錢同覆蓋,就算無人搭全程,區佬唔會放,常識黎
同埋仲有金星大廈呢D騎呢位問題,金星搭2,唔一定慢過720/722好多

自從18變返半全日,然後978/948又越做越大,2客量係不斷插水
我同意樓上話用轉乘解決價錢問題

金星班客走咗上2,主要原因係720/722服務基準太差,我甚至試過兩三班2都無722
呢個係問題,但解決辦法唔係留條2喺度唔知做乜,而係搞返好堆7字頭
從來都覺得應該將722金鐘灣仔既服務,交俾半山<>港島東線,至少雙向總站班次都穩定少少