hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議
開啟左側

[取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議

kay 發表於 2020-8-9 23:41 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-9 23:18
再講一次
18以前無人搭,係因為石塘咀灣仔北要塞電車路,變相會慢過18P
改返西行行干諾道中,東行中午前行 ...

2仔無客唔好講笑啦
平日西行開15都最少半部12米
下繁開38xx未到北角都打爆
不過問題係條線過左景隆街
就得返唔多人
但另一方向兜個碼頭加個交廣
都可以上30幾人,入境處又執到客
如果搞2,原有乘客被加價
基本上無討論空間

而18P問題係西區都唔搭
比條更慢拉去西區既2更加唔會搭
西區對巴士公司係meaningless,負資產黎

亦都唔值為左5X搞咁多花臣
有d服務好似26X
我覺得勵德唔會想要呢類服務
寶馬山既話,銅鑼灣小巴,天后小巴搶晒客
城巴就算將25AC合併
班客根本無回流
反而係無左23A, 25A幫手清咁堆客
26如果唔係行荷里活道,應該搵地方做總站
唔駛搞到返勵德邨長期唔夠客
世界很簡單 人類很複雜
boco1211 發表於 2020-8-9 23:57 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-9 23:01
前兩日事忙,抱歉,你六個問題,逐點回

1. 威菲路道呢個問題,唔係話威菲路道好多人搭,但係佢地行出去唔近兼且唔吸引,本身總站車無咗同埋區議會、城巴都好睇緊呢個位,唔會咁容易放手。大坑用新2/25去做,都係等於新2爆棚上唔到,推咗落25,無咩分別,冇好到但叫做無差到

2. 炮北去西環要用新2,收$4.7變相收少咗,上新2定係上18都係慢咗,同埋唔係咁建議平車行得太快,舊2有辦你睇,720/722班客跌咗落去,收少咗錢

3. 26X 朝早做埋寶馬山同勵德邨,變相25班客全數過檔落去26X,但預咗勵德邨唔會多客,始終去唔到銅鑼灣轉車同埋灣仔內街,同埋相信勵德邨班客無咁大需求去咁遠,過海108夠用,銅鑼灣灣仔先係佢哋主要要去嘅地方。回程唔見得有客,依家25/26放工時間中環都唔多客,仲要有部份係流水客,改快咗唔見得吸到客,同埋班客寧願係內街等25/25A/11都唔會咁冒險出海皮等死一架。仲有,依家26做緊勵德邨流水,雖然其實可以推晒落25A,但有幾個問題,26係勵德邨係當做吉車咁用,有時25A寶馬山落到去係可以企人甚至飛站,同埋26有得預時間,知道幾點總站開,唔使驚冇位坐同埋部車係咁遲。仲有,25A/C 合併之後班客回流咗,唔好以為依家25A少人搭,回程多人起上嚟,冇25/26行前嘅話,25A雙層車都可以打爆。再加上26X回程行海皮風險唔細,無咁穩定,兼且係新嘢,要吸客有難度

4. 新2嘅意思係IFC 2期上車?

5. 循環點問題係寶馬山果度,依家上山係行天后廟道落山行雲景道,如果放賽西湖總站就做唔到事旦一邊。我話燒銀紙嘅意思唔係話無客,而係因為成條線都好塞車,變相要放好多部車落去先維持到班次

6. 5X行內街看似無客,但係起碼唔會局限係兩繁,起碼夜啲都有街客,而灣仔北就冇咗呢批客,夜晚慢慢沿著電車路掃客好過夜晚行海皮無客
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-10 00:26 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-8-7 11:27
威菲路道兩分鐘去到2/18/619個站?你跑俾我睇..乜個個都鐘意跑去巴士站搭車架咩?
正常人點都要行5分鐘以上 ...

當我誇張咗,但威菲路道行去2X/8/8P個站唔使5分鐘掛區議員俾乜嘢反應,不妨將個方案推咗上區會先再算
老實講5X多人既從來都係大坑,唔係威菲路道
威菲路道或者會覺得18重新全日,拉入屈地街,有用過條5X

你話"按客量,18/18P兩條只能留一條"
呢3條線(原18同18P同你條新2)客倉都係港灣道..大家都係做緊炮北去灣北及中環同埋灣北去中環
咁點解18/18P二只能留一..新2/18就可以兩條都留低?請問呢個係咩邏輯???

大坑>灣仔北本身要留服務
問題係北炮>灣仔北中上環,唔兜得大坑,否則會倒客走
所以2/18/18P係至少要留兩條

或者咁講,三條線各自有幾個位,係另外兩條係做唔到

2:愛蝶灣<>大坑、大坑<>灣仔北
18:北角/砲台山>上環、中上環電車路>北炮
18P:西區<>灣仔北、西區<>北角

2同18果四組客
到今時今日仍然係多客而且取代唔到(你叫18班中上環客去入境處轉車,等同倒客走)
既然18P既西區<>北角基本上走曬咁滯
如果想節省資源,搵2/18瓜分西區<>灣仔北,我會覺得係最合理而影響最細既做法

你話"26X肩負緊 寶馬山<>中環、勵德邨<>中環既重任"我可以認同
但其實你係咪當cwb死架呢?
26朝早睇班次的確可以想像到應該係多客既..但明顯應該有好多落cwb轉廢鐵既人
但你條26X明顯就係將cwb呢個客倉倒晒..所以我先只質疑東行
仲有你唔覺26東行係明顯唔多客咩..原因只係26西行堆客集中晒上繁落山..所以早繁班次密唔代表條線幾時都有咁多客源支持

乜勵德邨轉鐵,只可以銅鑼灣轉既咩?
要搭荃灣線/南港島線既客,去金鐘,轉少一次唔好?
勵德邨本身有條車海25A上落銅鑼灣,擺條26落去鬥執,根本就無意思
將26改做26X,中上環班客快咗,轉車客同25A做好分工,先係皇道

25呢而家早繁係養左堆寶馬山客搭落山既..至於係轉廢鐵定繼續搭就唔知啦
但首先我會質疑寶馬山呢D有錢人地方係咪真係會搭巴士先..
就算俾你整到條線5分鐘直達中環..係咪代表座山住左咁多中環人(或者可能多左堆廢鐵友啦)先?
D人唔係見你條線好見車就上架喎
仲有25都唔經上環我企係上環我梗係唔會等25
就算中環我自己本身唔鐘意搭咁貴既流水
而且軒尼詩道識塞車告士打道一樣識..根本唔快得幾多

嗱,寶馬山本身人口有近2萬,同跑馬地差唔多級數
當1/1P可以開到6-10分鐘,仲頂到閘,寶馬山條25既客量真係要問罪
你俾我估,覆蓋/速度/價錢,各自趕咗一班客走
你改善到既,就算做唔到1/1P級數,做埋勵德,唔會連10-12都塞唔滿

講覆蓋,你都識講,半個中上環根本就無25搭
講速度,25除咗東行內告/電車路之外,西行砲台山道落山/東行兜天后站,都係死症
講價錢,$7.2係貴

26X可以徹徹底底解決覆蓋同速度問題
係,告士打道會塞車,但單係唔使塞落砲台山道,東行唔使兜天后站,已經好好多
至於價錢,睇死新巴唔會搞,反正替代都係貴,由得佢都無所謂

就算退一萬步九巴肯$4.3啦..炮北呢?又當炮北死既

中環碼頭去炮北,中午前靠18,中午後靠2,收唔收貨?
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-10 01:03 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-8-9 23:41
2仔無客唔好講笑啦
平日西行開15都最少半部12米
下繁開38xx未到北角都打爆

幾時有話過2無客?唔好塞字落我口好wo
我係話2自從18轉返半全日,978/948做大之後,相關路段客量下跌

2本身最有價值既
係港島東<>大坑、大坑<>灣仔北中上環 呢兩段路
前者可以繼續搭2,後者可以自由選擇2/25
我個建議,覆蓋上係無少到

至於你話價錢問題,不如你講清楚影響緊邊班客?如果唔係好難討論落去
如果係乜嘢鰂魚涌<>上環長途客就算把啦,一日都唔知有無100個咁搭

而18P問題係西區都唔搭
比條更慢拉去西區既2更加唔會搭
西區對巴士公司係meaningless,負資產黎

關於呢點,我星期五下繁尾段特登去交廣天橋企咗一陣
西區線入面,18P坐滿窗口返西區,5X都有客,18X最差
當疫情下隔離啲西隧線無一架坐得滿,962B直程三架車加埋都唔夠一車客,西區線係唔係差,我有疑問

好啦,就算你覺得西區線可以殺,都要搵個過得到區議會既方案
家陣連5X西行改經西營盤,都因為西區強烈反對而拉倒
你唔俾返少少安慰獎佢,點過?

我個方案入面
2拉落堅尼地城,其實唔使點加車
但就即刻俾返條中環/灣北/銅鑼灣俾堅尼地城,殺5X
而2/18聯手殺18P,亦明顯減到車,算係一個平衡各方利益既折衷方案

有d服務好似26X
我覺得勵德唔會想要呢類服務
寶馬山既話,銅鑼灣小巴,天后小巴搶晒客
城巴就算將25AC合併
班客根本無回流
反而係無左23A, 25A幫手清咁堆客
26如果唔係行荷里活道,應該搵地方做總站
唔駛搞到返勵德邨長期唔夠客

26將勵德同荷里活道捆綁,本身係好差既安排
早繁勵德邨多客,開8-10落山,但荷里活道根本唔需要咁密,結果得30%載客率
東行更加無個站食得正中上環>勵德邨班客,而兩個方向都係慢
26X係一次過解決曬呢堆問題,上環有返總站亦有助穩定東行班次
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-10 01:38 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-8-9 23:57
1. 威菲路道呢個問題,唔係話威菲路道好多人搭,但係佢地行出去唔近兼且唔吸引,本身總站車無咗同埋區議 ...

1. 威菲路道

有少少政治手腕既,就喺區內做個survey問兩條問題

1. 你會唔會搭5X?
2. 你想唔想有線去南區?

然後就可以名正言順拉條摩頓臺南區線過去取代5X

2. 價錢

老實講炮北去西環自從西港島線開咗之後,已經走曬客
佢地要快仲有搭18X,留咁多條線載空氣真係好無謂

你話鴨仔游得快,要兜大坑銅鑼灣唔叫快啦
況且,downgrade咗邊班客?我唔認為18X班客會無啦啦上咗2

3. 勵德邨

我強烈質疑 灣仔/銅鑼灣 多客過 灣仔北/金鐘/中上環 既講法
你不妨望下小西灣,朝早788+789,係密過8P好多
26/25A銅鑼灣多客落車,純粹係因為想轉車去其他區,呢班客搭26X其實無分別,甚至係方便咗

我承認26西行勵德邨班次無宜家咁穩定係問題,但呢個有解決辦法
既然朝早東行本身少客,可以偷疏正常班次,然後寶馬山定時開特車落中環
而下繁返勵德邨,點計都穩定過26

4. 中環碼頭

唔係
中午12點前,有18做 中環碼頭>北炮
中午12點後若果要補,就改2,東行繞經中環五號碼頭

5. 25循環點問題

有26X之下,寶馬山實在無原因要上25
25留喺寶馬山,純粹係想做返天后廟道同朝早天后站>寶馬山班客
所以唔做循環都無關係

你話塞車,well,港島無一條路唔會塞車
大坑>電車路 同 荷里活道>電車路,無論係叫5X、25、定25,你點都要用返咁多架車做
我個方案減到落20,然後東行荷里活道直飛金鐘,已經塞少咗

6. 電車路<>堅尼地城

其實新2仍然做到 銅鑼灣>堅尼地城,車程仲快咗
只係要行兩步過內告上車
電車路來往堅城特快無得做,我估係本版大多數班友既共識

boco1211 發表於 2020-8-10 02:25 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-10 01:38
1. 威菲路道

2. 而家你嘅新2係吸緊722碼頭班客,唔兜金鐘、金星大廈,同722個時間差距更加細,打和甚至一個唔覺意快過722,隨時多咗客上新2

3.
好明顯你唔了解勵德邨班客要啲咩。首先,無可能直接比較小西灣同勵德邨,勵德邨落銅鑼灣灣仔唔係淨係因為轉車返工,而更多嘅係返學買餸食飯基本生活,小西灣唔需要去到咁遠買餸食飯。勵德邨無理由出中環買餸掛?仲有,勵德邨人口老化,返工需求同埋誇區需求會較小西灣少。如果直接比較嘅,咁海怡半島592都好密,到今日都仲生存到,590變咗兩味,90得返半條命,係咪又可以推翻你個理論?香港仔出銅鑼灣38/42/72/77一個鐘頭夾埋差唔多有二十班車甚至更多,70/37A少過佢哋,係咪又可以推翻你個理論?勵德邨26搭得而家都好多係兩蚊客,真係唔大需求比特快車出中環

同埋,落銅鑼灣唔一定轉地鐵,可以轉巴士甚至係銅鑼灣返工,銅鑼灣轉巴士入黃竹坑唔好咩?又快又密

5.
根據呢個方案,25改完之後,變返2013前未改線前,變左無客搭佢落山。而家都叫做有啲寶馬山特快客,落炮台山站客用25,呢個方案,大坑之前我唔覺有客會上,多咗條廢線。西行沿著電車路去到海味街,班次已經可以好唔穩定,最後變咗而家26咁,一係一來嚟兩架,一係幾架25A都唔見影

而26X,單靠中環灣仔北,做唔做到咁密?25連埋銅鑼灣做,車程唔差下,都20分鐘先有一架,仲要有流水客,26X非繁做到15分鐘一架?

6.
你嘅新2 過咗下繁後,唔見得有街客會搭佢返西環。如果有嘅,而家18P銅鑼灣都應該有好多人等緊返西環啦,但係而家無。怡和街個站位係靚,同做到最多街客,值得做過灣仔北

kay 發表於 2020-8-10 10:44 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-10 01:03
幾時有話過2無客?唔好塞字落我口好wo
我係話2自從18轉返半全日,978/948做大之後,相關路段客量下跌

客量下跌會引伸有無客課題呢度咁多東區友,問下佢地2咩客量LAW

不過2問題係
中環碼頭上車,有機會同722平手
722因為返耀東要行中環內街
另外722又要入灣仔碼頭,2唔入直行告士打道
所以新巴原先想改佢東行行永興街
結果擱置左

拎條平線取代5X原意係好
但巴士公司未必肯

而且呢D重組,細有細做,5X可以行下路返西區既話
可以同5B拆線比大坑,然後取消5X
西區去中環碼頭,呢個就麻煩,水街前無晒巴士出碼頭得返小巴54
但54依家都吊鹽水

18我覺得無需要開返非繁,不過東區嘈得太勁
但依家18非繁,就算疫情前,客量都差過2

寶馬山本身需求有限,又有小巴車海,勵德都係類似
但勵德同興華一樣,應該想要條線去晒所有區
個時23A/25C無晒,佢地嘈得好勁
而且25A有BBI同其他線入南區
世界很簡單 人類很複雜
mingfai31 發表於 2020-8-10 12:40 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-10 00:26
當我誇張咗,但威菲路道行去2X/8/8P個站唔使5分鐘掛區議員俾乜嘢反應,不妨將個方案推咗上區會先再算
老 ...

我直接同你講啦..你好似都係唔明..係人都講你都可以無視
呢個世界如果冇左DC你個方案唔算多問題(我唔認為你個方案會多左人搭..只係港島太多線做緊同一樣野我覺得的確需要改)
但可惜就係有堆DC9阻住地球轉
你#39回人第2個point都知價錢有政治阻力
點解你又唔諗cut威菲路道有地區阻力
DC9係唔care有冇人搭車..佢care既係成功爭取有條線係度服務..cut走佢變相削佢政績
btw講埋你#39所講..2X你覺得仲有好多運力?8仔你又覺得新巴好想做?
至於#39你回既第6點..好明顯城巴係想做5X..以5X既客量20分班根本就太多..佢就係想將堆3.7變番做4.7先唔將5X改特快而要行到中環先走人

你#40講既"半山<>港島東線"係乜黎...
我就唔覺堆7字頭有幾唔好要搞啦..直接D你叫運吉搞掂域多利皇后街先啦

番黎#43第二段你都係冇答過我
我問既係點解2仔又要跟18咁拉入港灣道而唔係繼續行內告..你條新2+18同而家18/18P班次又一樣行既位又一樣
一黎你話按客量就完全冇必要..二黎炮北去金鐘又冇左部平既流水..唔好再講咩電車啦一句冇冷氣就已經接埋佢
電車係咁萬能既我諗咩2A/5B就槍左好耐而唔係而家咁咁多人搭啦

當初好似係你話26早繁密所以多客..你又話26好慢趕走晒中上環人
咁即係全世界都係最近廢鐵站轉車架啦..照你意思又點會有人慢遊去金鐘呢
如果你話有條綠小做銅鑼灣上山..咁點解仲要25/25A/26三條線做百德新街呢?
又好可惜點解百德新街個站會有客?
另外我十分認同#42所講堆人係唔會行出海皮死等你一條線..所以你條26X東行係注定唔會做到銅鑼灣/轉車客..所以我之前先講快到冇客

1/1P淨係價錢都嬴25幾條街..更何況灣仔道流水近乎獨市..25點比?

#43之後既帖我略略冇詳細咁睇..但都講少少
平衡各方利益點睇我都唔覺你有做到..太多持份者既意見你根本冇考慮..一味話冇客就當個度既持份者冇到
所以港島要執線係難既

mingfai31 發表於 2020-8-10 13:08 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-10 01:38
1. 威菲路道

雖然你係回緊人帖不過想講少少

1. 我又唔覺佢地想去南區wo..最想去既5仔槍左退而求其次用5X姐
又學你咁講行出去38/42都唔係好遠姐

2. 2仔60分係可以做到一單..你#44又講話拉堅城唔駛點加車
18X都好似係做緊60分一單咋wo
題外話..你又叫新巴做好7字頭同時又推快條2仔..你叫條722情何以堪呢

3. 灣仔同灣北係同一樣野黎點解你可以拆開黎比..兩者有天橋連接
你所講既788/9灣北落既人入內街/向海皮行既都有..唔代表告打落車一定係出海皮
btw我一向都唔覺西行有問題既..係東行好大問題

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-12 22:45 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-8-10 02:25
2. 而家你嘅新2係吸緊722碼頭班客,唔兜金鐘、金星大廈,同722個時間差距更加細,打和甚至一個唔覺意快過 ...

終於搵到時間覆

2. 朝早東行碼頭多客既時段,722係碼頭直飛鰂魚涌

我條2仍然要兜銅鑼灣砲台山北角之下,同722比會有時間差距,唔怕班客走
至於早繁後722慢到嘔,無論有無2,碼頭都係少人上車

3.
家陣26最多客係朝早西行,難以相信呢班客係去買餸食飯
從來灣北中上環都多返工客過銅鑼灣,呢點擺去邊區都適用
你舉592/590做例子,簡直不倫不類
592密過590係因為班金鐘中上環客走曬落南港島線,唔係因為銅鑼灣多人返工過灣北中上環
你又唔比較下南港島線開通之前,590/590A/90/97繁時密過96/592/99幾多?

最重要既係,無人話勵德邨無需要去銅鑼灣
問題係,銅鑼灣班客,點解唔搭25A?
25A絕大部分班次根本夠載有餘,唔夠載可以出返雙層或者開幾班勵德邨起載
咁既情況下,條26塞落銅鑼灣做乜?點解唔做中上環特快同25A做好分工?
我有信心,26X繁時客量會好過25A,至於非繁出到幾多客就睇造化

5.
25無寶馬山客搭唔緊要,佢功能在於補 大坑>電車路、荷里活道>電車路 位
你唔用25一次過做曬,繼續用5X/26做,效率更差
我有考慮過喺上環搵個位,俾新25做雙向總站,穩定荷里活道班次
你有無idea?