hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 969A 下午班次延長至天水圍北
開啟左側

[路線消息] 城巴 969A 下午班次延長至天水圍北

lsc04d11 發表於 2020-8-9 22:30 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-8-9 22:24
下繁967到永吉街隨時位都冇得坐, 要舒舒服服既一早金鐘落車行去總站坐967,
要快既永吉街轉和大欖轉其實 ...

買左月票 可能69M/265M/269M荃景圍轉934開心啲呢
neoplan720p 發表於 2020-8-10 01:13 | 顯示全部樓層
真心,我又唔見得有好多人用969轉967。
如果真係純粹為左呢一小批轉車客而夾硬將967屈入電車路,然後再出返干諾道中,
咁推呢一小班客去皇后街 / 西隧 / 欖隧轉仲好啦。

下繁CWB、WC都有967X,咁即係呢批轉車客理論上只會係非繁出現,right?
咁非繁967我又唔見得係西隧 / 欖隧有幾難上車。
就算係欖隧要企,都係企10分鐘就入到天水圍啦。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
JC8385 發表於 2020-8-10 01:21 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-8-10 01:13
如果真係純粹為左呢一小批轉車客而夾硬將967屈入電車路,然後再出返 ...

轉車此其一
柴小另一個盤算大概係俾返嘉湖北兩飛姐
但呢個係967 969分工不清嘅副作用
一日967仲係金鐘止步都好難一併解決

不過諗唔明嘅係962系列一開始已經係出哂去
反而969就一直都係行返電車路
3ASV174 發表於 2020-8-10 01:57 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-8-10 01:21
轉車此其一

當年可能係因為 Quota 問題所以 962 系入咗皇后大道中,其實新西西隧線仲有 E11 都係咁
咁樣 962 系其實係會塞多好多

至於嘉湖北問題我又唔覺得城巴係想俾你叫兩飛
因為我直情唔認為城巴想兩條線一齊兜嘉湖北,只係抽唔走
如要討論,請先自貼差餉單一次
JC8385 發表於 2020-8-10 01:59 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-8-10 01:57
當年可能係因為 Quota 問題所以 962 系入咗皇后大道中,其實新西西隧線仲有 E11 都係咁
咁樣 962 系其實 ...

抽967走唔見得967夠客
抽969走就傻嘅都唔會接受
fleetline 發表於 2020-8-10 07:18 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-8-10 01:21
轉車此其一

967快969 15分鐘返到嘉湖北,
我估計冇幾多乘客會棄967選969.

969對嘉湖北意義只是直達灣仔及銅鑼灣.
儲錢
AP149 發表於 2020-8-10 09:03 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-8-10 01:13
如果真係純粹為左呢一小批轉車客而夾硬將967屈入電車路,然後再出返 ...

其實正常生活嘅情況下,夜晚嘅969落到中環都幾爆隨時冇位坐要企,967基本上就係有位坐嘅選擇黎
加上班次穩定,計岩時間企去巴士站等車就得,唔似969係銅鑼灣開過黎沿途咁多變數

仲有新界人坐長途車返屋企我諗會係求舒服坐耐d好過求快要轉車,以一個969轉967嘅人做例,我中環落車轉967等5分鐘,大欖轉一樣等5分鐘,咁我早d落車係中環企完就可以舒舒服服坐入天水圍啦喎,貪大欖多車揀嘅或者要快嘅應該一早就揀左968,返嘉湖/天北就揀埋轉265M
低級趣味扮高級:369
053h4 發表於 2020-8-10 13:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2020-8-10 15:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-8-10 13:16
969A 係灣仔開, 終於跟到九巴LOGIC, 就係下繁安排特車係灣仔開, 做去天北的公務員客
城巴積極少少, 起碼下 ...

無野呀?
新巴城巴連常規線繁忙時間都唔想班班塞出灣仔北,你叫 962G 同 967 去陪塞
如要討論,請先自貼差餉單一次
hihiman 發表於 2020-8-10 18:07 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-10 13:16
969A 係灣仔開, 終於跟到九巴LOGIC, 就係下繁安排特車係灣仔開, 做去天北的公務員客
城巴積極少少, 起碼下 ...

590 都要
兜埋就有救, 復興在望