hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 969A 下午班次延長至天水圍北
開啟左側

[路線消息] 城巴 969A 下午班次延長至天水圍北

3ASV174 發表於 2020-8-10 21:23 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-10 19:10
40M咪建議改總站擺番過去灣仔北。

40M 當日搬走唔係因為塞車,只係因為要讓條坑俾 930,
況且 40M 即使搬走後,一直都係要兜返過灣仔先調頭,唔存在擺多條線過去
如要討論,請先自貼差餉單一次
neoplan720p 發表於 2020-8-10 22:51 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-8-10 01:21
轉車此其一
柴小另一個盤算大概係俾返嘉湖北兩飛姐
但呢個係967 969分工不清嘅副作用

反而969唔應該抬出去干諾道。

坦白講,我坐過都唔少次往新界方向的西隧線,
無論960、968定969,由金鐘一路行電車路,其實好少塞車。
就算所謂塞埋站,車程都尚算係合理範圍之內(銅鑼灣出發就另計啦)。

相反,我坐過962系同E11,
就算唔係lunch hour,所謂3、4pm,
我都試過係皇后大道中困左20分鐘。

所以,你問我,
我覺得969繼續行電車路仲好。

至於962系同E11,最衰雪廠街頂唔住962BX + E11車流,
否則用雪廠街出干諾道中,
已經係最快既方法。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2020-8-10 22:53 | 顯示全部樓層
AP149 發表於 2020-8-10 09:03
其實正常生活嘅情況下,夜晚嘅969落到中環都幾爆隨時冇位坐要企,967基本上就係有位坐嘅選擇黎
加上班次穩 ...

我都明白長途客既感受既。如果轉車改係皇后街 / 西隧發生,又接唔接受得到?

neoplan720p 發表於 2020-8-10 23:01 | 顯示全部樓層

而家967新界方向,中、上環走線既問題,
我或者可以用九記86沙田區走線來比喻一下。

點解經常有人提86要改善?
其中一個最大問題就係過兩次河。
雖然車程未必慢過直行大涌橋路好多,
但觀感唔開胃,都會影響條線的吸引力。

同樣,967個問題係,
我明明已經行緊干諾道中,再直行已經出到去皇后街過西隧,
點L解要屈返入德輔道中,然後過幾個街口又出返干諾道中?
仲要德輔道同干諾道既距離,仲近過沙田條河,
點解唔係要乘客行出去干諾道上車?(暫且不提969 <-> 967問題)

離題講多少少,
同樣有呢個問題既,係新巴720平日夜晚 / 假日往筲箕灣方向,基本上又係不斷係內街同外街遊走:
港澳出發無得好講啦,之後轉入電車路食客都好正常,
跟住出返干諾道環球大廈,方便交廣同碼頭客行出來,我都明白既。
不過,720同788最大分別係,
720之後要屈返入金鐘道(相比780停政總,咁樣屈返入去已經唔太討好),
再之後呢?
仲經典!
經駱克道金星走一段仔回頭路,轉上軍器廠街天橋出返告士打,
成件事係極度唔開胃。
不過呢到主題唔係720、722、2,所以就唔講太多了。
miklcct 發表於 2020-8-10 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
我認為968西行嘅合理車程範圍係菲林明道起計。至於967X西行開線嗰陣嘅行法係我心目中最理想嘅銅鑼灣西隧線行法,但係點解最終會拉咗落地變成假特快?
JC8385 發表於 2020-8-10 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-8-10 22:51
反而969唔應該抬出去干諾道。

坦白講,我坐過都唔少次往新界方向的西隧線,

我本人都慣性會行返去匯豐撘969B
無錯要出去湯生街算係最快嘅option之一
但其實都係一時時,間唔中都俾黃格頂頂
都未計個袋口位真係除時攬炒返轉頭
日間全日線走入去就真係咪啦

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 頂……我load 左幾秒先知道你係講緊十一哥 .

查看全部評分

ATENU364TC196 發表於 2020-8-11 09:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-10 20:14
中環中心對出下繁通常有貨車阻路

下繁中環中心對出嗰啲通常係私家車,好少真係貨車

ATENU364TC196 發表於 2020-8-11 09:47 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-8-10 21:19
PM Peak 根本係老闆車,點會呢o的時間上落貨
一般人排隊等巴士,架巴士到站上完客就走,但老闆車係停低接 ...

巴士上客嘅時間唔可以睇少

就好似急庇利街,907C/982X/985 上客時間幾乎有一分鐘咁長,足以令到後面啲車等多一轉紅綠燈,而三條線加埋有成起碼十架車,足以癱瘓中上環內街

前一排就係因為咁,由永吉街去皇后街可以用成15分鐘

另外個塞車位就係巴士右轉永和街,正因為冇乜車肯讓巴士,再加上永和街都好多車排隊出去,搞到繁忙時間成日見到有架930/930X/948 霸住成條電車路,轉極都未轉到出去

前一排六月尾/七月頭嗰陣,中上環內街塞車問題搞到日日下繁去到匯豐銀行已經開始塞車,坐968 嘅話由天后去皇后街要用上50分鐘以上,淨係匯豐銀行去皇后街都要25分鐘以上
053h4 發表於 2020-8-11 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層