hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 2X 延長消息
開啟左側

[路線消息] 新巴 2X 延長消息

dennis28a 發表於 2020-8-11 00:38 | 顯示全部樓層

2X 608 對調總站純粹方便車務運作。
惡意回復是不道德的行為。
paul2357paul 發表於 2020-8-11 04:33 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-8-10 23:51
唔好玩,兜到愛蝶灣上山疏乜導?

唔信兜兜愛蝶灣先至上山真係慢得咁緊要,
有番慢少少既選擇上山好過集中哂在西灣河文娛中心轉車。
仲有海皮上山新客源呢?
很多區都係有較快及較慢既不同選擇。
paul2357paul 發表於 2020-8-11 04:45 | 顯示全部樓層
michlui0718 發表於 2020-8-10 22:39
咁點解唔擺入筲箕灣?
2X搬走咗大大個站位唔用走去擺街咁折墮?

路邊總站真係咁折墮既請評擊112,18P,116,N72果D先啦!
佢哋都係咁樣特登爭下爭下爭到多D巴總用。
同埋608主力都係海皮果邊,踢去海皮擺街很合理。
koneotis 發表於 2020-8-11 09:50 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-8-11 04:45
路邊總站真係咁折墮既請評擊112,18P,116,N72果D先啦!
同埋6 ...

而家個問題係筲箕灣總站大大條坑係度
電車路又肯定多客過海皮n咁多倍
點解要整到條608奇奇怪怪
先去海皮然後擺街或上耀東呢?
更加唔好講耀東總站根本無位

608主力海皮都講得出呢個更加好笑
嘉亨灣從來只係得個擺字
無咩人會係嘉亨灣上車
brianso198 發表於 2020-8-11 10:01 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-8-11 04:33
仲有海 ...

唔信?
兜愛蝶灣先上耀東比西灣河上山用多成倍時間, (就算跟102入然後直接用南康街上山都用多一倍)

唔好拍一次片扮專家好無?

利申: 無講過亦唔支持2X要西灣河兜耀東落筲箕灣

brianso198 發表於 2020-8-11 10:03 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2020-8-11 09:50

嘉亨灣既話早繁多人用608過海既,
架車可以有一半都係嘉亨灣/民生書院上車,
至於其他時間...唔多囉...

kwn1029 發表於 2020-8-11 10:50 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-8-11 04:33
仲有海 ...

608擺乜野街呀.. 睇左兩頁都唔明你講乜
你話行西灣河經愛蝶灣上耀東係要疏導其他位去耀東邨既居民,然後後面又話608擺海皮好合理
放愛蝶灣擺街既意義係乜野?隔離咁大個巴總都唔用?大大條 2X 而家話要吉個位出黎比你,你都唔去?
你又同時話608主力係海皮,如果你真係真心咁去諗,我唔明點解你要對608搬去筲箕灣說三道四,

仲有,你話608擺海皮合理因為佢主力係做海皮,但又搬112,18P,116,N72出黎,
其實你係打緊自己咀巴,
112,18P,116,N72因為冇合適總站(北角碼頭冇位,鰂魚涌冇似樣既巴總)定位所以放路邊,但係人地個定線同目標客源係靚架,但608附近有兩個總站唔揀,揀擺海皮???
定其實你覺得112,18P係主力做北角,116,N72就係主力鰂魚涌?

唉好喇,爆完一輪,我反而好奇 608 搬去筲箕灣既行法會係點,
會係繼續行嘉亨灣外面,加停愛蝶灣然後去南安街,
定係行返落電車路,連嘉亨灣都唔再入去呢
請時刻保持感恩及包容的心
brianso198 發表於 2020-8-11 10:53 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-8-11 10:50
608擺乜野街呀.. 睇左兩頁都唔明你講乜
你話行西灣河經愛蝶灣上耀東係要疏導其他位去耀東邨既居民,然後後 ...

新608會行電車路, 不入嘉亨灣.
往港島方向會入鯉景道.

hokachung 發表於 2020-8-11 12:01 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2020-8-11 09:50

嘉亨灣1個站同英皇道n個站比一啲都唔公平,上游站同中下游站比亦唔公平
假設608經嘉亨灣、愛秩序灣延長去筲箕灣,點解會差過直行筲箕灣道?

michlui0718 發表於 2020-8-11 13:42 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-8-11 04:45
同埋6 ...

112、116有其他空位代替嗎?如果北碼有位或者鰂魚涌開咗個新巴總,你估仲會唔會放路邊?
608筲箕灣有位唔入,特登擺路邊貪佢夠少位方便練泊車?
愛蝶灣平時食飯時間成日都有九巴泊放飯,本身都唔係好多位
更加唔好講擺筲總可以方便調走其他路線添

擺路邊就係巴總冇位既折衷方案
依家巴總有位唔入喺度話要搬出海皮唔係本末倒置係咩?

同埋我想問吓邊個話608係專做海皮生意?
就算係我個人經驗,太富街前上車既多數一隻手數得曬
既然你講到海皮咁多客,不如調曬613、18X、77、99、110全部出曬海皮擺街好冇?
你唔熟東區客量分佈唔需要出黎獻醜

最後,其實你唔洗拗了
608城巴內部已經出咗通告星期日搬去筲箕灣