hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦56 屯門站↔曾咀
開啟左側

建議開辦56 屯門站↔曾咀

樓主| LH797 發表於 2020-8-12 23:15 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-8-12 14:40
我認為一輛16座小巴能夠安全咁通過呢幾個位

姑且不提安全問題

作為全港最蝕嘅其中一條小巴路線,
你認為馬亞木肯畀佢延長咩?
人哋本來就想取消33呀
唔係話冇客, 而係小巴機件耗損得太快

Ref: https://hk.appledaily.com/local/20130504/Z2DWN3WEOPKQXITJP6V6OKKSGQ/
馬僑生在2014年1月21日播出的電視節目《東張西望》表示,
此路線成為旗下虧蝕最嚴重的小巴路線之一

S3bl430 發表於 2020-8-13 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-8-12 23:08
調景嶺站有斜路直上將軍澳墳場, 同曾咀難以相提並論
點解我提出延長呢? 睇下曾咀shutter嘅使 ...

有需求和有多小需求係2回事。

另外有幾個問題可以諗吓。
1.即使預約shuttle bus 係麻煩,但佢只係開1小時一班,某程度顯示需求不大。
你個建議係用雙層巴士+更密班次服務曾咀,咁自然令人懷疑需求不足
2.你只不過用用拉長k52+拉疏班次黎服務曾咀,點解唔可以k52直接減班+用節省的車輛另開特快服務?(例如完全唔停屯碼+置樂直入龍鼓灘曾咀班次)
3.曾咀在堆填區旁邊,又沒有沙灘,想影風景龍鼓灘設施前景乜都又好過佢,絕對唔會成為有吸引力的旅遊景點,頂多只會是拜山熱點。拜山每年唔同時間的需求變化本身有個模式,加上平日大部份成年人都要返工,本身平日客量相信更小
4.K52行足置樂屯馬,所需時間其實相當可觀 相比屯市直上屯公入去,慢15分鐘唔出奇囉
kitarolo 發表於 2020-8-13 09:04 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-13 00:10

曾咀骨灰場祗係啟用無耐
如果到全部龕位配置晒嘅即使
春秋二祭以外嘅需求嘅都唔會
細得去邊,樓主引用嘅食環署專車
守則全文 >> 可以按此

再者食環署專車等同源區shuttle
亦係公共資源,一名司機可載嘅乘客
比例唔高(如同33小巴)所以樓主建議
K52部分班次入去,可做到用者自付。

至於你有郊遊嘅就更加明白
有啲地方本來就唔想大眾入去
甚至自辟山徑嘅例子並唔少,尤其
出境旅遊短期內都唔可行,隨時又被
某啲媒體宣揚出嚟,到時大量私家車
湧入何不利用非繁嘅K52?

我亦同意入得曾咀嘅班次
就唔好經置樂,但會選擇停
屯門碼頭而唔係屯門站後直抵
輕鐵蝴蝶站/入去工業區,我夠知
湖翠路無得左轉,路線定位係拜祭
乘客用得到嘅,中途站有正規公廁
係好重要,屯碼作為居住於不同地區
嘅家屬嚟講係一個理想嘅集/散地點。

真係想將上水或荃灣客都谷晒落
屯門站先轉到車無問題,但到時我
傾向唔係由港鐵巴士做(九/城其中
一間開都可以,仲可以遠高於6蚊添)

S3bl430 發表於 2020-8-13 09:54 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-8-13 09:04
曾咀骨灰場祗係啟用無耐
如果到全部龕位配置晒嘅即使
春秋二祭以外嘅需求嘅都唔會

我唔同意停屯碼係必要, 去曾咀骨灰場的交通需求絕對係全港性,而非只限屯門居民
我傾向屯門站開出,停屯市後直接飛入望后石,停望后石至龍鼓灘各站,最後以曾咀為總站, 咁樣有機會可以1架車開1個鐘一班走天涯(車程半小時內),
停龍門路就好大機會做唔到1個鐘一轉
有需求就之後再加車

另外, 我更加唔認為曾咀有變成旅遊區的可能性,
除了鄰近堆填區的超級劣勢之外,
青山腹地就係一條好高難度既路線(如果由青山頂行落良田坳,你會明白個難度係邊度)
本身就只適合資深行山隊探路,唔會成為普通0 gear市民尋幽訪勝的熱點或者你仍然會堅持有人會開發一條山路,然後有人行, 就好似狗牙嶺等高難度山徑都會有一班人行,
不過,始終係小眾需求

從九巴51平日開1小時1班,94平日大部份時段40分鐘一班, 都能應付需求的情況可見,
平日郊遊需求真係唔多

另外,我同意條線應該由九巴/城巴做,而非港鐵, 就算做,亦不需要提供任何轉乘

錯字連篇
kitarolo 發表於 2020-8-13 10:29 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-13 09:54
我唔同意停屯碼係必要, 去曾咀骨灰場的交通需求絕對係全港性,而非只限屯門居民所有我傾向屯門站開出,停屯 ...

當港鐵做嘅506由屯碼
開出 另一頭都格硬要兜
安定/屯門市中心嘅就知
問題喺邊 無錯屯門站直達
望后石至曾咀沿途係最慳車
拜祭亦唔係同一人日日去、
唔同返工 不過隨時令走線太
吸引 唔小心打低咗K52就……
(雖然0066好想發生)

南環路無得自辟山徑
咪一樣意想唔到咁多人
前往甚至做出不當行為……
青山腹地、狗牙嶺嗰啲我明嘅
去得嘅人就算交通不便都係會去

樓主| LH797 發表於 2020-8-13 11:29 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-13 00:10

1.即使預約shuttle bus 係麻煩,但佢只係開1小時一班,某程度顯示需求不大。
你個建議係用雙層巴士+更密班次服務曾咀,咁自然令人懷疑需求不足
其實唔係需求不大, 而係唔夠車行
我上次預約呢條線, 其實日子要不停轉來轉去
仲有通常預約到啲時間都係星期一至五
2.你只不過用用拉長k52+拉疏班次黎服務曾咀,點解唔可以k52直接減班+用節省的車輛另開特快服務?(例如完全唔停屯碼+置樂直入龍鼓灘曾咀班次)
一係K52同埋K52P交替發車, K52P不停屯門碼頭,
K52照舊以龍鼓灘為終點站

並且增設K52/P轉乘優惠

樓主| LH797 發表於 2020-8-13 11:29 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-8-13 09:54
我唔同意停屯碼係必要, 去曾咀骨灰場的交通需求絕對係全港性,而非只限屯門居民
我傾向屯門站開出,停屯市後 ...
另外,我同意條線應該由九巴/城巴做,而非港鐵, 就算做,亦不需要提供任何轉乘

我諗緊佢唔要唔要學大埔K車, 以九巴名義經營
咁樣嘅話觀感上比較好, 亦都可以收7蚊

另外, 我更加唔認為曾咀有變成旅遊區的可能性,
除了鄰近堆填區的超級劣勢之外,
青山腹地就係一條好高難度既路線(如果由青山頂行落良田坳,你會明白個難度係邊度)
本身就只適合資深行山隊探路,唔會成為普通0 gear市民尋幽訪勝的熱點或者你仍然會堅持有人會開發一條山路,然後有人行, 就好似狗牙嶺等高難度山徑都會有一班人行,
不過,始終係小眾需求

從九巴51平日開1小時1班,94平日大部份時段40分鐘一班, 都能應付需求的情況可見,
平日郊遊需求真係唔多

平日的確需求唔係太多
但係嗰個堆填區而家都好少臭味

其實嗰邊嘅景都算係幾靚嘅
我就唔認為會冇人去

當然平日開少啲車我就冇意見,
始終客量真係慘不忍睹
LauCT 發表於 2020-8-13 12:03 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-8-12 23:15
姑且不提安全問題

作為全港最蝕嘅其中一條小巴路線,

延長咗可以吸納龍鼓灘客源,有機會唔蝕或者蝕少啲,馬亞木可能會唔會比33延長
西貢區居民
S3bl430 發表於 2020-8-13 15:37 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-8-13 12:03
延長咗可以吸納龍鼓灘客源,有機會唔蝕或者蝕少啲,馬亞木可能會唔會比33延長
...

其實小巴33唔係無需求(我見過非假日下午小巴33流浮山上多幾個超載入白泥), 如果唔係就唔需要開一條完全一樣的村巴線"輔助"條小巴線...當然,個人覺得村巴係可以完全取代下白泥至元朗服務, 29座村巴比小巴多10個位,比較兼顧到客量和適合路窄多灣的稔灣路
我個人覺得小巴33蝕錢係路線太長,流水性低, 小巴容量不足等綜合問題, 並不是每程多1-2個客就能解決到
錯字連篇
 樓主| LH797 發表於 2020-8-14 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層

del