hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦56 屯門站↔曾咀
開啟左側

建議開辦56 屯門站↔曾咀

S3bl430 發表於 2020-8-15 22:58 | 顯示全部樓層

食環署部車都要35分鐘先喺
另一端開出 已經講緊係非專
同中途不停站 咁專利巴士做
考慮埋條路有堆填區貨櫃行唔係
想快就快到 用地圖嚟計無意思

如果條巴士線係九巴經營,同60M互跳飛機,其實已經可以做到固定1小時1班...
25分鐘係理想化時間,實際上係可以通過這些車務安排維持1小時一班(這一點城巴做唔到)

反而屯門一帶嘅走線同我有分別
因為其實頗多人喺屯門市中心落車
我嘅計劃就係咁嘅, 停站方式可以參考我上面修改過嘅Post:

認同的,如果實際上根本不能25分鐘一單,停屯市也没所謂, 已作出修改

考慮埋條路有堆填區貨櫃行唔係
想快就快到 用地圖嚟計無意思

最多重型車果段(踏石角)本身路闊,而且可以直接經龍富路直上屯公,相信這個問題影響不大
另外,個人相信較少重型車(尤其是貨櫃車)去龍鼓灘or曾咀, 所以我傾向相信大部份情況下係K52/巴士頂住條新線

唔可以話昆嘅,演算條路嘅限速用到盡
(無考慮專利最高70嘅規則)仲要順燈...
再參考實時其他車嘅車速嚟計時,近日開嘅
DB08R,巴士行都同地圖估算時間幾乎一樣。
Google map有諗個燈的問題, 例如公主道(愛民)至映月台, 行浸會橋和公主道天橋相對行地面塞燈係快2分鐘,當然,佢係傾向低估塞車時間

P.S.建議樓主修改一下標題, 現在你的建議已不是把所有非繁的K52班次拉入曾咀

錯字連篇
kitarolo 發表於 2020-8-15 23:02 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-15 22:58
另外,個人相信較少重型車(尤其是貨櫃車)去龍鼓灘or曾咀
入去堆填區嘅正正係泥頭車同40呎傾倒櫃嘅車為主……

Google map有諗個燈的問題, 例如公主道(愛民)至映月台, 行浸會橋和公主道天橋相對行地面塞燈係快2分鐘,當然,佢係傾向低估塞車時間
物理問題: 私家車嘅加速度明顯高過巴士
甚至係私家車足以趕及下一個燈位而巴士唔得
S3bl430 發表於 2020-8-15 23:14 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-8-15 23:02
入去堆填區嘅正正係泥頭車
同40呎傾倒櫃嘅車為主……

多謝更正本人的錯誤, 不過,除左踏石角至龍鼓灘,以及湧浪一段稔灣道要上斜之外, 相信重型車大部份時段仍然可以高速前進
巴士停多一個站就大過曬這些問題

所以我建議停小d站,某程度就係想避免加速減速造成的額外行車時間
錯字連篇
 樓主| LH797 發表於 2020-8-16 00:46 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-8-15 23:14
多謝更正本人的錯誤, 不過,除左踏石角至龍鼓灘,以及湧浪一段稔灣道要上斜之外, 相信重型車大部份時段仍然 ...
P.S.建議樓主修改一下標題, 現在你的建議已不是把所有非繁的K52班次拉入曾咀
已改
所以我建議停小d站,某程度就係想避免加速減速造成的額外行車時間
我嘅觀察係啲小站其實超級少人上, 成日都可以飛站, 所以基本上唔會影響行車時間
陣間你唔停啲小站嘅話佢哋又喺度話你歧視,
停啲小站純粹係塞住佢哋把口
#尤其你唔停望后石呢個大站仲大鑊
多謝更正本人的錯誤, 不過,除左踏石角至龍鼓灘,以及湧浪一段稔灣道要上斜之外, 相信重型車大部份時段仍然可以高速前進
巴士停多一個站就大過曬這些問題
嗰度限速50, 啲巴士起步之後好快就收油

如果條巴士線係九巴經營,同60M互跳飛機,其實已經可以做到固定1小時1班...
25分鐘係理想化時間,實際上係可以通過這些車務安排維持1小時一班(這一點城巴做唔到)
城巴唔係話做唔到, 但要睇運吉意願
同962/B3M/X互跳飛機都得
不遠處仲有兩巴車廠

但我認同俾KMB比較好,
始終有可能會提供BBI
屯門供車穩定性方面亦都比較好
 樓主| LH797 發表於 2020-8-16 00:50 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-8-15 23:02
入去堆填區嘅正正係泥頭車同40呎傾倒櫃嘅車為主……

Totally correct
只不過嗰度得一個自動控制嘅紅綠燈
其他嗰啲要靠行人撳掣控制
所以好難預

其實我覺得你哋都忽略咗個問題:
啲泥頭車司機都唔用Google Map
Google用唔到GPS睇有冇塞車同埋計平均速率...
kitarolo 發表於 2020-8-16 16:36 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-8-16 00:50
其實我覺得你哋都忽略咗個問題:
啲泥頭車司機都唔用Google Map
Google用唔到GPS睇有冇塞車同埋計平均速率...

但條路始終有的士或私家車
經過 佢哋用 Google Map 就會
上傳到路線嘅狀態(綠黃紅/深紅)
咁其實都間接反映咗重型車上斜
緩慢或停燈位嘅實況。
S3bl430 發表於 2020-8-17 08:43 | 顯示全部樓層

昨日傍晚坐K52入龍鼓灘影日落(行返出去)
真心唔建議曾咀線停望后石沿途各站,就算在假日,好多站上落一兩個客
行返出黎果時,亦見到沿途巴士站都有1-2個客等車,如果停站會好影響實際的行車車程

另外,看到K52屯門至屯碼一段唔少客, 如果建議重組K52時,建議照顧這些需要
錯字連篇
kitarolo 發表於 2020-8-17 09:06 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-17 08:43
真心唔建議曾咀線停望后石沿途各站,就算在假日,好多站上落一兩個客

行返出黎果時,亦見到沿途巴士站都有1-2個客等車,如果停站會好影響實際的行車車程

另外,看到K52屯門至屯碼一段唔少客, 如果建議重組K52時,建議照顧這些需要

(根據樓主10:44方案而評論)
大致認同。我自己傾向K52完全
跟返現服務水平,259須停望后石
係有理由,因為有行人天橋上返屯赤
轉車站,其餘就真係可簡則簡。

龍鼓灘站做定時點要考慮空間
問題,一係就俾K52塞住,轉入總站應該
用唔到12米雙層,停車喺路邊如沙埔崗
288號,無巴士灣可用,一樣會塞住後面。

鐵巴做唯一好處係轉西鐵有回贈,但
未必會回贈全額,由專利做嘅乾淨俐落。
 樓主| LH797 發表於 2020-8-17 10:23 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-17 08:43
昨日傍晚坐K52入龍鼓灘影日落(行返出去)
真心唔建議曾咀線停望后石沿途各站,就算在假日,好多站上落一兩個客 ...

又或者我改為K52P/52P/259淨係停呢啲站:
  • 曾咀
  • 源·區 (需於停車場倒車掉頭,星期二不入此站)
  • 湧浪路
  • 達豐重機械
  • 龍鼓灘
  • 沙埔崗288號
  • 望后石
  • 輕鐵蝴蝶站
  • 輕鐵車廠站
  • 輕鐵龍門站
  • 輕鐵市中心站
  • 屯門站

K52不作修改
 樓主| LH797 發表於 2020-8-17 10:44 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-8-17 09:06
認同。我自己傾向K52完全
跟返現模式不作修改,52K由九
或城獨營,樓主#54話擔心「陣間你

我諗緊平日畀259加RPP, 詳情見我修改咗嘅post