hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦56 屯門站↔曾咀
開啟左側

建議開辦56 屯門站↔曾咀

cx838 發表於 2020-8-17 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層

相信冇巴士公司願意做,20元一位都未必。要知道那冷氣機,管道清洗條數,已經非常大。旅遊巴唔係全日行那段路,得幾班就得。到時候成日要換車清洗,屯門區我巴士就部部變垃圾車。試過駕車到閘口,那味道簡直難頂。春秋兩次,還可能做到。長期的話,成本太高
S3bl430 發表於 2020-8-18 09:08 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-8-17 22:05
相信冇巴士公司願意做,20元一位都未必。要知道那冷氣機,管道清洗條數,已經非常大。旅遊巴唔係全日行那段 ...

曾咀應該在堆填區的上風位/平排(以夏季吹南風計)
相對來說曾咀應該没有好似康城咁食臭味食得咁應

簡單如把曾咀線改為循環線,減少留在曾咀的時間,已經可以減輕臭氣對巴士冷氣系統的影響
另外,定期更換巴士掛牌車/和其他路線跳飛機式車務安排也可減輕這情況
錯字連篇
kitarolo 發表於 2020-8-18 09:55 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-8-17 22:05
相信冇巴士公司願意做,20元一位都未必。要知道那冷氣機,管道清洗條數,已經非常大。旅遊巴唔係全日行那段 ...

咁講又唔係無道理
曾咀骨灰場/源區話唔定
已經建議過專利巴士開線但傾唔掂,
非繁理論上派到資源,否則一路用公帑
營運都會有人質問(例如樓主)

睇成係每天服務嘅R線
例如現時停開嘅5R咁兼
不設BBI大約可以收$15.3
有無好處真係巴士公司至知

另外一個諗到嘅理由就係
的士業界反對,情況似西貢
東壩咁少個一個劏客嘅地點
S3bl430 發表於 2020-8-18 12:13 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-8-18 09:55
咁講又唔係無道理
曾咀骨灰場/源區話唔定

或者只是政府没有想到曾咀交通需求有咁大
如果個需求持續地大, 總有一天佢地會建議開專利巴士線,又或者小巴線(順便和K52作惡性競爭)

錯字連篇
cx838 發表於 2020-8-18 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-8-18 09:08
曾咀應該在堆填區的上風位/平排(以夏季吹南風計)
相對來說曾咀應該没有好似康城咁食臭味食得咁應

康城和將軍澳係2016年尾就開始冇味啦。因為都冇家居垃圾。而曾咀那邊,那個味無論咩風向都出事,成個區的車路都有味道。曾咀本身可能還好,但車經過的道路係完全唔掂。旅遊巴的冷氣還簡單一些
cx838 發表於 2020-8-18 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-8-18 09:55
咁講又唔係無道理
曾咀骨灰場/源區話唔定

曾咀係春秋開R線就可以,收夠20元先夠洗車費。開專利巴士/專線小巴入去都不切實際,小巴做都要搵全香港快退役的小巴做,壞咗就整,整唔到就退。因為部車去咗那邊,根本唔會有其他小巴公司買佢二手。裡面環境太惡劣了
 樓主| LH797 發表於 2020-8-19 18:57 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2020-8-18 12:32
曾咀係春秋開R線就可以,收夠20元先夠洗車費。開專利巴士/專線小巴入去都不切實際,小巴做都要搵全香港快 ...

K52: Am I a joke to you?

龍鼓灘路係泥頭車必經之路,
同稔灣路嘅情況冇太大差別

實際上嗰度又唔係咁差,
我稔灣路搭的士開窗都唔臭,
聞唔到垃圾車嗰種味

洗車唔使特別洗嘅,
每日回廠經過嗰部洗車機一次足矣

LauCT 發表於 2020-8-19 19:59 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-10 20:01
不如直接將33號小巴延長落去算啦,需求咁低。

建議改為節日特別路線,只於清明及重陽節服務,並更名259S
西貢區居民
S3bl430 發表於 2020-8-19 20:13 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-8-18 12:32
曾咀係春秋開R線就可以,收夠20元先夠洗車費。開專利巴士/專線小巴入去都不切實際,小巴做都要搵全香港快 ...

以前將軍澳堆填區收家居垃圾時, 298E也有服務啦
唔認為依個係唔開線的藉口

派車方面其實有得變通下既,例如專派3ASV, ATE等差不多退役or冇人要既車款, 再唔係用單層都冇問題,
錯字連篇
paul2357paul 發表於 2020-8-19 20:46 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-8-17 08:43
昨日傍晚坐K52入龍鼓灘影日落(行返出去)
真心唔建議曾咀線停望后石沿途各站,就算在假日,好多站上落一兩個客 ...

過幾個月有埋E33執碼頭區至屯市既流水客,而反向本身已經有259D。