hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 開辨 270X 及 全日化 271X 線, 取代 T270 及 W3 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[建議] 開辨 270X 及 全日化 271X 線, 取代 T270 及 W3 線

271_N271 發表於 2020-8-19 22:28 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-8-17 18:17
其實你有心留意下 T270 既載客量, 里數 同 支出
同 268B 比已經估到

270B唔加班唔代表蝕,可能只係未有需要再加,
又或者唔夠車、彌敦道quota等等,
當然我不能否定蝕錢嘅可能。

如果270B疏車一定同賺蝕有關,
何解271「蝕到入肉」仲可以半日都開6-10咁密?

你講嘅271B/X,即係青沙附加費,同埋用大埔價做白石角,
係九巴掠水大方向嚟,
任何一條路線,只要有機會,佢都會做,
包括73X/74X一堆特車同支線。
 樓主| 天空之神 發表於 2020-8-19 23:07 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-8-19 22:28
270B唔加班唔代表蝕,可能只係未有需要再加,
又或者唔夠車、彌敦道quota等等,
當然我不能否定蝕錢嘅可 ...

270B 全日死拖爛拖,又加唔到價
早期紅日得幾班仲要減班
全日仲要驚死唔夠客兜入清河

同 270A 爽手延長加班再改直行彌敦道
係 2 個世界

但我想講既重點係 T270 兜大圈定線係蝕硬
.
neoplan720p 發表於 2020-8-20 01:40 | 顯示全部樓層

1. 我女友住粉南,TST返工,T270常客。
最初返工試過270A,試過一次就話不了。
之後就坐T270尾班,大家都知欖隧係兜遠左,但真係勝在穩定(雖然西九龍公路入返TST,上繁都會塞下)。

2. 有一次,我租左架私家車,由粉南送佢返工。
我呢D窮L 無錢行欖隧,結果行青沙,簡直係噩夢。
我可以好肯定講,上繁如果一意孤行去經青沙,一定會倒走哂堆客,
因為就算粉南尾站計,上繁經青沙都仲會輸俾經完上水走欖隧既T270。

3. T270 如果真係如你所講又無客又蝕得咁甘,你覺得老九唔會搵方法去減班、取消?

4. 不過有一樣野我認同既,除左上繁外,其他時間真係唔應該行欖隧。
行返青沙就已經得。

5. 你條270X北區走線真係「不了」。
不過呢個就去到「青沙轉乘網絡」既問題,
始終青沙做唔到城隧、欖隧、屯轉既區區有直出線,而班次又見得下人既情況。
青沙轉乘谷唔起,因為堆線既班次下下都20分鐘過外,根本「等不了」。
除非,你玩到將成個「新界東 <-> 西南九龍」既線,大部分都改哂行青沙(如果真係過到區會既話……),
咁就有機會谷密堆線。
而家你個situation 最尷尬就係,計埋270B同你條270X,北區得兩條全日青沙線,
兩條都係粉南尾站,對上水已經吸引力唔大,更唔好講聯和墟同將來既皇后山。(粉轉仲要硬膠到得一個方向……)

6. 271X方面,不論擺太和定富亨,其實都有道理。我就無乜意見。

7. 270X同271X本身思路最正確既地方,係北行經九龍公園徑去柯士甸上公路,
呢個係對尖沙咀最快既方法。
如果用260X / 280X 走線,咁我不如用41A / 268X 走線,做埋旺角,谷密班次算……
不過,一定會有人企出來話,要行彌敦道先吸到客架,
行九公唔會有人架……

8. Anway,總結來講,
我認為新東 <-> 西南九龍,
係要成個局去睇,
判斷做唔做大「青沙轉乘站」。
否則,而家咁樣加兩條各自30分鐘一班既特快線,
效果真係存疑。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| 天空之神 發表於 2020-8-20 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-8-20 01:40

如果真係開線行欖隧
跟據 279X 268B 既走勢

$18.4 係最低消費
北區應該唔會有人肯比呢個價出尖咀

其實佢係 T270 常客都知道呢條線既客量有幾好
19 發生社會運動前都係坐唔滿

270A 兜到傻先出到尖沙咀梗係不了
270X 只係平衡向北大暴走,替代 W3 同埋 270A 兜路下既產物,所以先要兜沙瀝避市中心同馬場塞車
LauCT 發表於 2020-8-20 16:08 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2020-8-13 12:20
青沙夠快嘅話,T270就唔使改經欖隧啦
就算開新線,應該keep 3班T270

同意,T270或可加經新田交通交滙處,方便邊境一帶的居民及過境人士前往九龍市區,畢竟東鐵線只能到達紅磡站而到不到尖沙咀及西九龍。
西貢區居民
Anonymous 發表於 2020-8-22 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-8-20 01:40

絕對贊成繁時行九龍公園徑直上三幹/連翔道,呢點冇人反對

非繁黎講,條線由摩地道/紅磡站開而行漆咸道南嘅話其實都冇問題。但如果又唔行漆咸道南,又唔行彌敦道嘅話,彌敦道以東嘅客有排行,直頭倒客,得番尖沙咀西嘅客。仲要大大個尖東站係度,咁客量同班次就冇咩保證。

所以可以開繁時先,睇下反應點
Ricky403 發表於 2020-8-27 23:53 | 顯示全部樓層

1.
個人想知T270柯士甸道個站落客多唔多
早排諗尖沙咀特快都糾結過究竟停高鐵站好定停西隧口好
另外,西九龍公路上繁由海麗邨去到尖沙咀出口一般需時大約幾耐,會唔會恆常慢車?
7.
呢種行法問題唔單純係九龍公園徑vs彌敦道,而係揀九公走覆蓋實在太少
站位及地理問題,九龍公園徑站太偏西南,中港城站淨係港威用到
新港中心/廣東道站至少沿海防道行到過去全尖沙咀正中心彌敦道/海防道交界,觀感良好
尖沙咀特快如果回程跟41A/268X做埋旺角,會有對稱迷思;41A佔旺時都揀雙向行西九龍公路橋面
.
 樓主| 天空之神 發表於 2020-9-1 22:11 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-27 23:53
1.
個人想知T270柯士甸道個站落客多唔多
早排諗尖沙咀特快都糾結過究竟停高鐵站好定停西隧口好

我反而想知 T270 會唔會跟返 260X 係奧海城先用新出口直出九龍站,定美孚落下路出去不過我見過唔止一次 T270 行錯路擺係西隧口清客

T270 同 280X 會有人轉西隧車去港島
但既然有 978, 剩落黎既客多數 ICC
係有 W3 情況下都係水鬥水
齊齊坐唔滿過隧道

.