hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [認真]兩繁汀角路改善交通
開啟左側

[問題] [認真]兩繁汀角路改善交通

tkf_2005 發表於 2020-8-14 02:00 | 顯示全部樓層

新東呢邊其實出到城隧/大隧/獅隧已經補到位,

屯公針對O既係各小區較為分散,短至荃灣,遠至九龍區近全部路線都冇轉車站先做一個,

吐公黎緊都仲有馬料水發展,

就算真係搞,都唔會短期內...
tkf_2005 發表於 2020-8-14 02:16 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2020-8-13 22:03
埔中想飛廣福帝有d難,kmb邊有信心,何況富善,富亨想飛起埔中

所以繁時已經再搭埋富善/新興去做,無得佢驚,
比我再狠直接富蝶/富亨直落白石角,

成廿幾年得架271兜勻全大埔出油尖旺,

271B都慢正常271 10-15MINS,仲要加停番聯合道/映月台

如果有架全日大埔特快出市區都唔係好大諗頭O者,尤其下繁入廣福位都倒塞,

富亨,頌雅,富善,怡/明雅,新興,加埋都6萬人以上,加埋黎緊富蝶2萬人,8萬人口,

唔通架架車富亨/善開兜哂全大埔再落白石角?  

Steven_BUS 發表於 2020-8-14 15:07 | 顯示全部樓層
呢個年代黎講, 巴士公司都係開長途線 逼人付全程價錢, 搭幾個站就落車賺多一點, 275A, 274呢啲短途線再多客都未必有賺。
新開嘅74F, 263C再加強服務, 265S加強服務仲好
現時下繁72A,274P好多人未過廣福邨就落車(冇分段)
新區富碟邨就拉73B本身收得貴嘅頹線,做大個餅,出九龍定係去北區都係咁做
Oliver_ME16 發表於 2020-8-14 19:02 | 顯示全部樓層

Steven_BUS 發表於 2020-8-14 15:07
呢個年代黎講, 巴士公司都係開長途線 逼人付全程價錢, 搭幾個站就落車賺多一點, 275A, 274呢啲短途線再多客 ...

72A個分段係雙向既
我...
Waiyin12 發表於 2020-8-14 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
tkf_2005 發表於 2020-8-14 02:00
新東呢邊其實出到城隧/大隧/獅隧已經補到位,

屯公針對O既係各小區較為分散,短至荃灣,遠至九龍區近全部路線 ...

大埔唔似得大西北咁玩1M1X, 唔係個個小區都有線去隧道口

單係太和已經無車去大老山
汀角無車直出市區 / 隧道口
除左W3無青沙線
獅隧唔係條條線停隧道口
城隧大埔得73X一條,做到太和嗰條E41又唔停城隧口

所以先要整吐公轉車站,順手做埋白石角
kmb71k 發表於 2020-8-14 21:01 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-8-14 20:02

74D
以上回應,是否可行?是否合適?
iseen 發表於 2020-8-14 23:07 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-8-14 12:02
大埔唔似得大西北咁玩1M1X, 唔係個個小區都有線去隧道口

都唔係,其實做番好 64K, 71K, 72A, 73, 74K, 75K 班次同轉乘都已經解決到個問題。

例如
太和有 64K, 73 來回大埔墟轉區外線,善用太和 - 大埔墟上唔滿既位。
74K, 75K 轉區外線補差價
最好 72A 縮到做沙角 - 埔中 - 鳳園 - 埔公 (繁時),十五分一班;73 上富蝶做十五分一班

始終屯轉既出現係因為無區內線
粉轉係因為要準備服務糖坑
轉車唔係重點

就算有白石角轉車站,好大機會都只係用黎做白石角,中大同樟樹灘
天空之神 發表於 2020-8-14 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
連一條 74K 75K 都要左兜右兜先夠客,憑咩再加強服務?
zacharyho907 發表於 2020-8-15 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
這樣的改動,牽動進智公交的神經,勢必招來反對聲音。
271_N271 發表於 2020-8-15 00:42 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-8-14 02:16
所以繁時已經再搭埋富善/新興去做,無得佢驚,
比我再狠直接富蝶/富亨直落白石角,

271改快嘅話,要處理區內客嘅問題,我諗而家富亨來往大埔墟,唔計行路,271就係最主流嘅方法,
相信71K唔會係佢哋接受嘅alt.