hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 疫情時間表下巴士減班的班次每日不同
開啟左側

疫情時間表下巴士減班的班次每日不同

bb606606 發表於 2020-8-14 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-8-14 19:02
事實係有好多人都係咁諗

事實係得你一個咁諗

究竟你亂up完未
kitarolo 發表於 2020-8-14 19:44 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-8-14 12:19
我問過,如果路線時間表係20分鐘一班,但係夾住一班相隔17分鐘嘅,時間表就會寫17-20分鐘一班,並唔係該 ...

你講緊城巴條8X ?
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-14 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
唔只單一路線
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-14 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2020-8-14 19:36
好多人其實咪得你一個,如果嗰段時間係固定開17嘅,咁點解仲要寫17-20呢?
...

因為我聽到好多等車嘅街坊係巴士站果度講
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-14 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2020-8-14 19:40
事實係得你一個咁諗

究竟你亂up完未

唔該你如果對呢個帖啲嘢冇興趣就咪入嚟
GR1473 發表於 2020-8-14 20:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KE7066 發表於 2020-8-14 20:52 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-8-14 20:15
唔該你如果對呢個帖啲嘢冇興趣就咪入嚟

有興趣唔等於要聽你亂up
lsc04d11 發表於 2020-8-14 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層

呢篇真係好考閱讀理解嘅文章    你話星期一開1521 星期二開1523 星期三開1520就話者 你講啲嘢隔成粒鐘既?宜家又唔係74D   仲有,沿途交通情況都會影響每日途經中途站時間有誤差嫁啦 就算總站 回唔到車都會延  呢啲係幾十年前搭車都係咁嫁啦 會唔會話唔識睇eta嘅人就接受唔到呀?

如果佢寫17至20分鐘一班 我會用20黎諗野 如果咁好彩係17分鐘咪自覺好彩囉  你諗住係17而最後20既你咪傷心囉

962X之前未提早頭班車時候  佢都寫7至20分鐘一班(唔睇勁詳細班次表嘅話) 但事實十個鐘入面只有一班係7分鐘 其他都係15/20  嗰個7分鐘仲要係0845及0900中間有加班0852咋 (可能真實時間記錯 但舉個例者)
大致7分鐘呢個諗法只會是一廂情願
qunow 發表於 2020-8-14 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2020-8-14 12:29
呢個世界得你一個傻仔留意住ETA先知
一日1531一日又1631一日又1731
成段野都唔make sense

即係話,如果平時條線係每15分鐘一班,開:01、:16、:31、:46,喺1500-1800呢三個鐘入面要收一班車,有時收咗1531嗰班,有時收咗1631嗰班,有時收咗1731嗰班,唔係收緊同一班車,導致乘客唔知道佢地等緊嗰班車今日會唔會被收
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-14 21:13 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2020-8-14 20:47
原來係你聽到咋?即係你根本冇fact check啦,以帖已完。

除此之外,我加入嘅有關我居住地嘅地方交通facebook page/group都有人講起,有目共睹,你可以係facebook試下search下 ( )區交通,並唔係我吹水,解答街坊嘅仲要係區議員