hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 疫情時間表下巴士減班的班次每日不同
開啟左側

疫情時間表下巴士減班的班次每日不同

zacharyho907 發表於 2020-8-14 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層

bb606606 發表於 2020-8-14 22:05
請問有乜問題?
好似得你一個覺得有問題
條條線都係咁架啦

你扁條鐵?樓主咪列出哂四日前至今日呢五日內,城巴7號線14至18點响中環碼頭嘅開車時間,表達對班次穩定性嘅意見都唔俾?要扁到被停帳號先罷休?
GR1473 發表於 2020-8-14 22:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-14 23:17 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2020-8-14 22:50
你係做城巴嘅?如果唔係刻唔刻意你冇可能會知道囉。
唔俾3日有1日係因為架車/司機有事令到站頭有人有車但 ...

除咗我搭車個時間其餘時間從手機ETA得知,7號每個鐘最多3班一睇就睇晒成個鐘嘅時間唔洗刻意睇你話人車有事,我冇話唔比,但係一個禮拜3次又太樂觀喎

KE7066 發表於 2020-8-15 19:47 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-8-14 23:17
除咗我搭車個時間其餘時間從手機ETA得知,7號每個鐘最多3班一睇就睇晒成個鐘嘅時間唔洗刻意睇你話人車有 ...

既然你睇 ETA 睇返黎咁點得知有人有車?

今個禮拜時間表仲未改得切,根本點開就睇站長督查點執點收,夠人夠車咪開足唔夠咪邊度缺就收邊度
 樓主| chunglau 發表於 2020-8-15 21:08 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-8-15 19:47
既然你睇 ETA 睇返黎咁點得知有人有車?

今個禮拜時間表仲未改得切,根本點開就睇站長督查點執點收,夠 ...

因為我之前向城巴反映呢條線嘅一啲問題,佢哋尋日覆跟進情況果陣我順便問咗下

事關呢條同新巴91線中碼個開車時間、由中環中心開始又同90B到站時間緊貼(並非交通狀況引致),經常3拖卡,所以呢條線碌車都幾嚴重,呢排啲車長碌車之餘,開到部車更加chok同埋立亂停低(非燈位、非巴士站同埋並冇比人塞住)所以我先同城巴反映

另外,呢條線確實經常車長缺勤,係舊年開始先有改善,但偶有發生
lsc04d11 發表於 2020-8-15 21:55 來自手機 | 顯示全部樓層
噢。。。。明白了  但原來收車都要有規律的嗎? 佢有故意拉番近啲個班次距咪已經有做野啦
EX-TL 發表於 2020-8-16 00:40 | 顯示全部樓層

情況普遍, 有些人已經習以為常到覺得咁樣係冇問題, 但對真正用到的乘客, 巴士日日唔同時間到站, 即係連到達目的地時間都唔同, 其實對巴士公司來講, 這情況有機會導致客量流失.

試想, 假如巴士公司收一班車係為左節流, 每日收一班之後, 時間表大執過, 每日開出時間相同, 乘客等車同車程較有預算.

但, 每日臨時先知道呢日收邊一班, 去到收車嗰刻先改之後嘅班次, 該些受影響的班次就會對乘客構成不便, 除非係獨市, 否則乘客會改用其他路線或交通工具, 這種情況的確唔理想, 巴士公司有需要檢討.

樓主的情況, 有點似我平時搭九巴606, 鍾意就30分鐘一班, 鍾意就20分鐘一班, 有時唔知做乜會比平時早5分鐘過站搭唔到班車, ETA又唔準確, 冇車開話有都試過, 一到疫情減班, 就成日話冇客要減班, 這種經營態度絕對是不要得!
KE7066 發表於 2020-8-16 03:17 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-8-16 00:40
情況普遍, 有些人已經習以為常到覺得咁樣係冇問題, 但對真正用到的乘客, 巴士日日唔同時間到站, 即係連到達 ...

理想就係出通告已經處理好曬所有嘢,問題係現實根本啲時間表改動多到做唔切,唯有靠前線執生
仲未計有機會殺錯良民,呢排客量咁浮動收錯時間第二日補鑊都唔出奇