hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何九龍新城一直都冇乜意慾改善荔景山既巴士服務? ...
開啟左側

[問題] 為何九龍新城一直都冇乜意慾改善荔景山既巴士服務?

Ricky403 發表於 2020-8-21 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-8-21 00:01
唔一定要補償通勤地區既交通
拉條青衣線行環宇海灣、甚至 268M 轉循環行個圈都可行
海濱我又覺得未至於太 ...

海濱去青衣已經有小巴,行路亦去到 (個人行/跑過不下數次),相信不足以換走238X
至於268M...改完似乎係益峻巒多喎
與其要238X學你所講好似30X拉黎拉去,倒不如當客量唔掂就抽車畀30X,30X再抽車做荃威真正有用嘅特快線,包括但不限於個人比較提倡嘅230

至於6C/6F/45/46,如果46唔太可能取消,相信沿路同九巴都想維持現狀算數
屯馬線全線通車,交數都係交41數,其實45大可以唔變,或者加到半日20之後減番落全日25/30
fly831 發表於 2020-8-21 10:48 | 顯示全部樓層
其實原本建議241X全日殺41, 都睇得出九巴係寧願留條45做何文田山來往深長茘大流水
6C, 6F同30X就係屬於另一組問題

當然45+6C呢個組合係幾新鮮, 但又同時間涉及太多沿途流水客既問題, 拉埋30X攪就更大規模
倒不如簡單D, 兩繁開返上年晨曦版6C北行去到麗瑤, 或者有機會殺出條血路
最愛猛男
kl9327 發表於 2020-8-21 13:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-20 23:36
其實如果 6C 45 46 三合一,不論班次定覆蓋都會比起當日縮 45 加 46 班理想,但往績亦可預見佢地未必願意 ...

46最冇可能係轉特快
快又唔夠黨鐵快
海壇街又少左條線
荔景來往深水埗又upgrade左上$6.9
s3n370 發表於 2020-8-21 15:54 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-19 23:43
為左遷就 6C 45 46 三合一而改埋條 6F 做青山道,等同架床疊屋,增加受影響範圍同人數,徒添重組難度

青 ...

唯一小意見係,何文田落土瓜灣呢段,係咪真係要兩條線做?
尤其是30X本身無做土瓜灣。
屯馬線快將全線通車,亦唔見得值得做土瓜灣呢段

41, 45, 46呢三條線都幾累鬥累,
何文田同荔景唔多客得黎,
夾埋一係唔多客,一係大把線一齊做0既路段

更問題係九龍城同麗瑤兩邊都要夾聯合班次,
進一步減低呢三條線的效率。
長遠而言搵一條線做哂麗瑤和/或何文田,
效率會好好多。
而反正要改線,都難免要加轉乘計劃。

題外話,好認同問題唔係有乜願景,甚至夠唔夠車/客做都唔係,
而係點樣去做。
Bear in mind一般乘客唔似板友咁心水清,一下大變絕對會天下大亂
連板友都搞唔清係發生緊乜事0既就更加...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
GU9338 發表於 2020-8-21 16:35 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-8-21 15:54
屯馬線快將全線通 ...

視乎建議中既 39 客源
如果荃威 <> 深長荔靠 39 要搞到開 20/30 分同 41 聯合班次
倒不如加密到 12/15 分殺埋 41
咁 41/45/46 連體嬰就可以壽終正寢 , 亦都唔使兩條線做何土段綁手綁腳

我知道閣下係前幾版都有提到擔心 39 有冇客
不過一條 39 可以搞掂 30 41 兩條頹線 , 連埋新 6C 搞掂埋 45 46
個人認為已經除笨有精

至於 30X / 230X / 234X 呢組已經係後話
請用文明來說服我。
s3n370 發表於 2020-8-21 16:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-20 22:59
238X基本定死咗邨巴線,
當年淨係改兜橫龍街出面段楊屋道都過唔到海濱區議員,
雖然話換咗人,但係都無理 ...

夾唔夾同條線大細關係唔大,反而係同客量分佈關係大D

例如對面海8X“食”19明顯係大食細。
舊有兩線的重疊位,一水客係落緊車,咁就有位俾另一水客上。

按照屯馬線未通車前的模式,
46搭6C/6F都唔似有呢個特性。
夾6F好D唯一原因係,6F仲有剩餘容量。

不過屯馬線通車後,6C就會有呢個能力。
剩低係要決定行邊條路。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kingprowm 發表於 2020-8-21 19:43 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2020-8-21 10:48
其實原本建議241X全日殺41, 都睇得出九巴係寧願留條45做何文田山來往深長茘大流水
6C, 6F同30X就係屬於另一 ...

41 改做 241X 就係回應青衣居民投訴去紅土搭 41 太慢,所以想用 241X 搶返流失左既青衣來往紅土既客

現在就係被何文田來往深長荔班友騎劫左條線
s3n370 發表於 2020-8-21 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-8-21 16:35
視乎建議中既 39 客源
如果荃威  深長荔靠 39 要搞到開 20/30 分同 41 聯合班次
倒不如加密到 12/15 分殺 ...

該板友多次強調39係食荃景圍至深水埗客喎,
我理解就係食30X多過30啦。

個人傾向係,用最容易最小嘅方法去解決問題。
整條39郁荃灣區路線,同慳車做荔景同何文田係兩回事。
(細緻D甚至可以再分拆處理)
若果39好大機會變另一條41,製造另一問題,
咁不如剩係處理慳車就算。

同埋,搵條長線加密專做短途客,
大半段路無客就搵黎搞。

用番最小方法去解決問題呢點,
41同45係主打美孚 - 何文田 - 土瓜灣,
咁最好就係儘可能做番呢段就算。
原因係短線要加密,用嘅車數少好多。
咁就可以騰空更多資源做其他野。
攞長線做唔係話唔得,除非好似E21A咁,
本身自己都夠客,上何文田用嘅資源唔多先好諗。

而由於美孚 - 何文田 - 土瓜灣客量唔平均,
個人認為下一步應該分家,
舉個例,拉架5D上何文田,
咁做美孚至何文田段架車就可以縮線
S3BL100 發表於 2020-8-21 23:10 | 顯示全部樓層
kl9327 發表於 2020-8-21 13:32
46最冇可能係轉特快
快又唔夠黨鐵快
海壇街又少左條線

最大誘因係減車,反正而家做流水都係頹

深水步收費問題,45 加回程分段 $5.8 就可以,來回平均車費不變

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-8-21 23:12 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-8-21 15:54
屯馬線快將全線通 ...

係唔需要,但長遠應該整走 41

當然又返到重組規模太大既問題,搞唔掂 6C 45 46 同 30X 成堆線,後續重組都係空談

fb.com/scientisthk2usa/