hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [討論]真· 垃圾路線
開啟左側

[討論]真· 垃圾路線

JX9097 發表於 2020-8-15 20:15 | 顯示全部樓層

281M應該榜上有名
LH797 發表於 2020-8-15 20:16 | 顯示全部樓層
以上面各位嘅邏輯嚟講嘅話,
E22A係可以當之無愧入五強
寶琳上車, 半個鐘之後仲喺將軍澳
寶琳坑口嘅人見到架車走嘅話仲可以去廣明追返部車

#106都冇佢咁兜路
ctb234 發表於 2020-8-15 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
E23A,113,3C都係垃圾
GA6072 發表於 2020-8-15 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-8-15 17:35
check 膀胱容量﹐唔係首選53咩?

坐53都叫部車郁緊
有希望咁捱

106係刺激係
你永遠唔會知呢單塞幾耐
係坐個半鐘,兩個鐘,兩個半鐘,三個鐘定三個半鐘

樓主| Waiyin12 發表於 2020-8-15 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-8-15 20:16
以上面各位嘅邏輯嚟講嘅話,
E22A係可以當之無愧入五強
寶琳上車, 半個鐘之後仲喺將軍澳

E22A黃大仙去尚德,會快過290系任何一條
GZ4031 發表於 2020-8-15 21:58 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-8-15 18:11
美孚去筲箕灣港鐵官方顯示車程係38分鐘,我畀多15分鐘你上落地面加等車,夾埋都係53分鐘。
102竟然可以快 ...

53分鐘係有既
假日好早8點幾果幾班102 番美孚試過50-55分頭到尾
轉埋44番青衣先70分都唔使
不過真係好好彩先得
2076 發表於 2020-8-15 23:05 | 顯示全部樓層

我覺得53沿途有上有落 居民都會用 其實唔算垃圾
37M 22M 16M 89S 82B 呢堆空氣區內線 個人真係認為冇用
荔景山的46都係唔知做緊乜
鐵巴K75系又係設計失誤
抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2020-8-15 23:12 | 顯示全部樓層
條線廢唔廢
一係睇客量
一係睇效率

前者容易比較

後者就難D
好似53,一條線做晒,但起碼唔駛中間拆咁多條,有辣有唔辣
106就真係過時路線
但去到筲箕灣,其實106同102同路過海
不過呢D幾十年前畫出黎既線,行車時間越來越長就真
世界很簡單 人類很複雜
chan6723 發表於 2020-8-15 23:49 | 顯示全部樓層
我心目中真正左兜右兜既垃圾路線有

2F 3C 9 10 23M 30 30X 33A 35A 36B 40X 41 42C 49X 70K 71K 72A 81C 82K 86 87D 98C
106 113 234X 238X 276P (上水方向) 606 671 914
不得不提仲有 74X 回程入鑽石山同以前 89D 入黃泥頭, 成車人陪兜

其實樓主篇文我好贊成 42C 垃圾走線, 長亨邨上車坐半個鐘先去到荃灣, 坐到去蝴蝶谷 (離開荃葵青)
已經講緊要 40-45 分鐘, 話哂佢都係青衣線王, 呢個車程直情完全不能接受...

仲有一類好似 265B, 佢唔算左兜右兜, 不過以前冇 quota 唔俾佢出彌敦道 而家咁多線重組左都係繼續
行上海街, 好似 32 87B 呢 D 頹線咁 "寒酸"... 佢咁樣變相旺角客一係就行到老連咁遠搭車, 一係就直情
趕人搭本身已經超負荷的 268X 轉 265M。
教導子女遠離益童
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-8-16 00:17 來自手機 | 顯示全部樓層

42C問題係在於青衣環島遊,多過行大窩口葵涌