hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 想問下X42C既實施詳情&吸引力&關注點 ...
開啟左側

想問下X42C既實施詳情&吸引力&關注點

dennisss 發表於 2020-8-16 00:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近見好多人係度講緊38,40,42c,290呢堆線就想了解多少少X42C既實施詳情&其吸引力
睇番2019 - 2020年度觀塘區巴士路線計劃(https://www.td.gov.hk/filemanage ... ing_rpp_revised.pdf)
X42C既回程都係講緊收10.6,冇話會加番堆42C有既轉乘優惠
到底收貴42C一蚊,冇左堆轉乘對青衣既吸引有幾大呢?(假設身處碼頭,青衣村等山下一帶區域)
同埋衣家有既資料係寫X42C油塘1730-1900開5班,我假設1730同1900都要開車,1800-1859呢段peak hour講緊得3班平均都要20分一班
當42C密密開車(5-6分)俾我揀我就情願有42C車黎就上唔會係條街等架到青衣時間快可能有5分鐘但貴1蚊既車
仲要如果我係西貢/其他有轉乘既地方反青衣X42C對我既吸引力會係0(冇轉乘)
最大既作用會唔會係變左彩虹打後執到上唔到42C既客
另外,X42C係青衣山下一帶站位同42C唔同又唔一定有位坐既問題又可以點解決

同埋如果話42C會cut走青衣區入面既走線就真係寧願唔郁佢
最怕出現既最壞情況係X42C全日開20分鐘一班以上而42C會唔經山下,
當42C唔經山下X42C會唔會收番9.6同埋維持到0530到0025係2邊總站對開都值得關注
睇番948既經驗X42C所講既全日非常值得小心留意頭尾車服務時間,班次,避免出現2100後30分甚至45/60分鐘一班

KC8249 發表於 2020-8-16 00:09 | 顯示全部樓層
 樓主| dennisss 發表於 2020-8-16 00:20 | 顯示全部樓層
講開948就都幾無奈,出銅鑼灣收我17蚊
碼頭,青衣村一帶如果行去青衣城有機會綞過2蚊機衣家變左收10.1過海我諗都冇乜幾個人揀948

X42C同42C站位唔同,要揀定等邊一條線
42C我當車程45分鐘等車10分鐘總共55分鐘,9.6
X42C我當車程35分鐘等車20分鐘(Or up)總共55分鐘(Or up),10.6
RH7685 發表於 2020-8-16 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-16 01:22 | 顯示全部樓層
dennisss 發表於 2020-8-16 00:20
碼頭,青衣村一帶如果行去青衣城有機會綞過2蚊機衣家變左收10.1過海我 ...

長安都有部機
.
Ricky403 發表於 2020-8-16 01:26 | 顯示全部樓層
青衣中去東九龍,X42C會快過42C,加個$1,問題不大
如果X42C全日後,42C唔精簡島內走線,咁兩條線都會好疏車
青衣中就話可以叫兩飛,美景荃富街就畀你搵咗笨
.
williamau 發表於 2020-8-16 01:30 來自手機 | 顯示全部樓層

dennisss 發表於 2020-8-16 00:20
碼頭,青衣村一帶如果行去青衣城有機會綞過2蚊機衣家變左收10.1過海我 ...

今個星期二先搭過一點半出港島既班次
長安上十幾個,最後坐滿窗口位上公路
有得揀點解唔坐足全程?仲未計香港站行果段路
williamau 發表於 2020-8-16 01:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-16 01:26
青衣中去東九龍,X42C會快過42C,加個$1,問題不大
如果X42C全日後,42C唔精簡島內走線,咁兩條線都會好疏 ...

最怕如果將42C改青衣站開既話,青衣中實要求X42C減到同42C同價
RH7685 發表於 2020-8-16 01:38 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2020-8-16 01:44 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-8-16 01:38
唔係個個都鍾意遊車河嘅

客量證明一切