hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議繁忙時段新巴開辦792線 西貢-藍田
開啟左側

建議繁忙時段新巴開辦792線 西貢-藍田

ViviTse 發表於 2020-9-29 16:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於西貢、白沙灣、大埔仔、坑口、啓田道、藍田一帶沒有直接來往將軍澳隧道轉乘站的巴士線,
加上觀塘區未有巴士線直達香港科技大學,建議新巴於繁忙時段開辦792M特別班次(792線)循環來往西貢及藍田,繁忙方向繞經科大。

792 西貢 <> 藍田站 (循環線) | 經將軍澳隧道、啓田道
西貢
西貢大會堂
翠塘花園
菠蘿輋
北港
大涌口
白沙臺
白沙灣
漁民新村
北圍
匡湖居
南邊圍
響鐘村
窩美
南圍
大埔仔坳
香港科技大學北 (只限黃昏班次停經此站)
大埔仔村
銀影路
水邊村
半見村
煜明苑 (昭信路近田洲路)
銀澳路
坑口站
厚德邨
頌明苑 (近103小巴站)
將軍澳隧道轉車站 (即將啟用)
藍田分科診所 (車頭電牌更改目的地方向,還原至全程收費)
啟田商場
基孝中學
藍田站
觀塘警署
將軍澳隧道轉車站 (即將啟用)
景林邨景榕樓
厚德邨
重華路
煜明苑
將軍澳醫院
聖雲仙天主堂
水邊村
影業路
銀影路
大埔仔村
香港科技大學北 (只限早上班次停經此站)
大埔仔坳
窩美
南邊圍
蠔涌
北圍
漁民新村
白沙灣
白沙臺
大涌口
北港
菠蘿輋
翠塘花園
西貢大會堂
西貢警署
西貢

收費:
全程收費(往藍田/往西貢) $7.9
半見村(往藍田)起 $4.8
香港科技大學北/大埔仔坳(往西貢)起 $6.6
窩美(往西貢)起 $5.0

班次:
星期一至五 0630 - 0800 | 20
      1740 - 1910 | 20
星期六   0645 - 0745 | 30

轉乘優惠:
設有將軍澳隧道轉車站轉乘優惠

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
m1210h 發表於 2020-9-29 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層
你係咪反轉咗將轉開啟嘅時間?
LauCT 發表於 2020-9-30 10:43 | 顯示全部樓層
幾好,西貢居民同科大師生轉乘藍田站一帶路線,或可考慮延長至觀塘碼頭。九巴可能反對,因為已經有292P
西貢區居民
Phoenix 發表於 2020-9-30 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層

292P開咗20幾年都係得1班咁大把,九巴仲好意思嘈?
將轉啟用,正好畀西貢鄉郊線一個半世紀以來最大的改革契機!

連西貢區自己都唔願意大搞,然後就話將轉用來益官塘山,這實在是太荒謬了。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| ViviTse 發表於 2020-10-1 03:00 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2020-9-29 16:22
你係咪反轉咗將轉開啟嘅時間?

謝提醒,已update手民之誤
 樓主| ViviTse 發表於 2020-10-1 03:09 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-9-30 10:43
幾好,西貢居民同科大師生轉乘藍田站一帶路線,或可考慮延長至觀塘碼頭。九巴可能反對,因為已經有292P ...

無錯,呢條路線希望可以方便到西貢及科大師生往藍田,或轉車往油尖旺、紅磡土瓜灣、港島一帶。

至於延長至觀塘,會唔會令紅頂小巴(西貢市中心—觀塘宜安街)/綠頂103小巴/綠頂104小巴反對呢?
另外考慮到新巴已有797由轉車站往觀塘碼頭,未必願意再投放資源,所以建議先到藍田站試試水温
 樓主| ViviTse 發表於 2020-10-1 03:18 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2020-9-30 13:47
292P開咗20幾年都係得1班咁大把,九巴仲好意思嘈?
將轉啟用,正好畀西貢鄉郊線一個半世紀以來最大的改革契 ...

同意292P只有一班,若九巴反對都唔應該成為不能開線嘅理由。
不過如果792由藍田延長至觀塘碼頭,唔知紅頂小巴(西貢市中心—觀塘宜安街)/綠頂103小巴/綠頂104小巴會否反對呢?

至於觀塘區,個人唔建議放觀塘碼頭,因為碼頭區同其他路線可能較重疊,阻力會相對大,反而經觀塘道往海濱區可能好D。
不過如果做觀塘道,似乎九巴轉乘網絡較新巴闊,而且觀塘區及將隧之間唔經藍田應該會較佳。
kmb71k 發表於 2020-10-1 04:40 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-10-1 03:09
無錯,呢條路線希望可以方便到西貢及科大師生往藍田,或轉車往油尖旺、紅磡土瓜灣、港島一帶。

至於延長 ...

西貢同科大要轉車落油尖旺紅磡土瓜灣都唔係落去藍田轉啦
貪遊車河咩
落彩虹或鑽石山轉仲方便+近過落藍田轉啦

以上回應,是否可行?是否合適?
LauCT 發表於 2020-10-1 11:25 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-10-1 03:09

至於延長 ...

唔會令紅頂小巴反對,因為紅頂小巴去唔到觀塘海濱,延長至觀塘碼頭可以方便轉船去西灣河,方便居民過海返工。轉797唔係唔得,但係直達觀塘碼頭就最好,唔係嘅話 (792>797>船>720/2X)都幾煩吓
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-10-1 11:36 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-1 03:18
同意292P只有一班,若九巴反對都唔應該成為不能開線嘅理由。
不過如果792由藍田延長至觀塘碼頭,唔知紅頂 ...

綠頂103小巴主要服務清水灣一帶,應該唔會有太大反對聲音。如果104小巴營辦商反對,可以考慮792只於繁忙時間服務
西貢區居民