hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議繁忙時段新巴開辦792線 西貢-藍田
返回列表 發新帖
開啟左側

建議繁忙時段新巴開辦792線 西貢-藍田

RH7685 發表於 2020-10-5 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| ViviTse 發表於 2020-10-8 02:47 | 顯示全部樓層
PPRBBI 發表於 2020-10-4 02:05
往西貢方向不停昭信路煜明苑?

銀澳路近煜明苑有站,兩個站太近唔建議停晒
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2020-10-8 02:51 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-10-4 08:35
不如拉去三家村碼頭,1.把將轉覆蓋範圍擴展到油塘,2.方便市民和遊客穿梭不同鄉郊景點,3.接駁將軍澳及西貢 ...

好提議,但有無可能做晒啟田道(藍田山)、藍田站、油塘三區呢?
因為藍田站一帶有匯景、麗港城、學校、未來晒草灣/茶果嶺發展區等等,啟田道好似服務唔到呢度
 樓主| ViviTse 發表於 2020-10-8 03:51 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-10-4 12:12
未入嚟前以為行山, 入到嚟睇到經科大, 都還可以.

竟然之後落坑口, 仲要兜厚德, 行將隧出藍田站, 回程再用 ...

謝意見。Google Maps search「西貢市中心 -> 藍田站」,佢出咗3款建議走線,
- 第1款 經影業路、寶寧路、寶順路、將軍澳隧道:15.4km, 私家車約20min
- 第2款 經井欄樹、安秀道、將軍澳道:15.8km, 私家車約21min
- 第3款 經西沙路、馬鞍山繞道、大老山隧道、觀塘繞道:27.7km, 私家車約26min
而我1樓嘅建議,類似第1款走線,但經銀澳路(只經坑口半圈),total 16.5km, 私家車約22min,我相信仍然唔算慢。

792兜完坑口, 再出觀塘, 繁時塞將隧, 要改變人生活習慣, 棄101M轉鐵, 唔容易, 你最起碼諗諗計搞好條將隧, 令佢唔會塞車先好諗西貢經將隧出觀塘, 不過唔駛諗都知冇可能

如果坑口去藍田山(啟田道)坐792有吸引力,西貢坐792(同101M落坑口嘅走線一模一樣)一樣有吸引力,尤其新記唔少車手,
唔會比小巴慢好多;加上轉少兩程地鐵,而去藍田山嘅乘客更可以搭少3,4次扶手電梯,更大優勢。
如果將隧塞車非常趕客,其實唔淨止792,任何一條將隧巴士嘅情況都一樣。如果你係指寶順路南行未有巴士小巴專線,我都同意果處加

科大 清水灣道-藍田可以有幾大期望呢?

無好大期望,所以先建議只做兩繁,至少比科大客多個選擇、傲瀧有快車出九龍、藍田有車入將軍澳。

西貢有更穩定轉車方法, 西貢-坑口段只係101M 792M執雞, 坑口-將隧段(轉車)有102 103 A29競爭

將藍隧道、中九龍幹線過幾年會啟用,將隧塞車情況亦會有改善,個建議由提出、諮詢、到落實,其實將藍隧道都差不多開......
加上清水灣道旁邊嘅安泰邨及安達邨入伙後,朝朝龍尾井欄樹,出彩虹轉已不及舊時穩定,仲未計急速發展緊嘅安達臣首置樓、大上托岩洞......
而西貢-坑口段、科大-坑口段,其實無諗住整雙向分段執雞,因為101M、91M、11、11M唔係新巴嘅線,所以唔應該咁做。
而坑口-將隧轉乘站,無102亦無103(小巴唔入轉乘站),A29相信唔expect人$42轉其他線出市區掛......

冇流水成份, 點樣維持咁大架巴士去做一個唔疏嘅班次, 吸引人轉車站用佢出入西貢呢?

咁藍田山(啟田道)、藍田區都有唔少居民嘅,繁忙時間有一條線來往將隧轉車站,
去科大又好,入坑口又好,去西貢都好,轉入工業邨也好,去埋將南都好,都唔係好過分姐......
平時D人話「將隧轉乘站個轉乘網絡狹窄,無車去屯元天,無車去葵荃,無車去西貢科大,觀塘先係將軍澳嘅轉車站」之類,
而將隧個站唔起都起咗出黎,係咪應該踏出第一步去改善呢個轉乘網絡呢?
再加上只做兩繁,日頭非繁最少客嘅時段skip晒,盤數難睇極有限

將隧轉車站早前討論都話驚日日塞到大老山 屯轉咁款, 就算將隧少幾多車用, 巴士仍然係要跟慢線排隊入轉車站

咁個站細都無辦法㗎,唔起都起咗,況且只係一條20分鐘一班嘅繁時限定線又對個站有咩大影響呢?
係都驚296A, 98D班班埋站、新線98/797全日埋站、「積極考慮」緊嘅調景嶺觀塘線、將馬線先啦......

PPRBBI 發表於 2020-12-28 18:37 | 顯示全部樓層
有冇過海巴士轉乘優惠?