hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 請問機鐵可以改建提速及增設不停站班次嗎? ...
開啟左側

請問機鐵可以改建提速及增設不停站班次嗎?

miklcct 發表於 2020-8-18 14:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時機鐵由機場往香港需時24分鐘。請問機鐵技術上可以改建為 200 km/h 之鐵路嗎,並於九龍、青衣站增設多條路軌,令到機鐵可以做到15分鐘內由機場去到香港(直達與各停輪流開車),以提高競爭力嗎?
進智公交
I20091157 發表於 2020-8-18 15:10 | 顯示全部樓層
你咁做,先唔理技術做唔做到,首先要買CRH6先得喎⋯⋯
無論係CAF定係未來中製列車根本上唔到200km/h⋯⋯
呢個已經係一個大大問題

AVBWU291 發表於 2020-8-18 16:30 | 顯示全部樓層
青衣至九龍一段都係有微彎,開到200公里每小時,好似技術上唔太可行
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
kei_hk 發表於 2020-8-18 17:21 | 顯示全部樓層

最大問題係...... 有無咁多客仔呀?

現實一點去講﹐現時10分鐘才一班車﹐客量都未係好理想。
仲要去到淨係香港站的乘客﹐就更加難去維持 "直通車" 服務。

真係坐飛機﹐亦唔會預到十幾分鐘都要慳都要趕。
快十多分鐘的車程﹐對於吸客的幫助有限。

而九龍站(向香港的一邊)﹐本身係位置地底﹐緊接海底隧道。
究竟你想條 "爬頭線" 點走法?  
點去開鑿新隧道?

青衣站就2邊都係架空天橋﹐你又想點走線?
點去避開青衣站?

真係要吸客﹐或者乘客需求真係增加﹐直接一點加訂新車兼且加密班次就可以。
系統設計上係可以4.5分鐘一班機場快線的。

樓主| miklcct 發表於 2020-8-18 17:36 | 顯示全部樓層
咁如果維持現有速度同10分鐘一班,喺無爬頭路軌嘅情況下又可唔可以輪流開快車(例如逢00 20 40分開各停,15 35 55分開直達)?
進智公交
kitarolo 發表於 2020-8-18 18:14 | 顯示全部樓層

僅需upgrade信號系統到分辦到
東涌線/AEL列車更符成本效益?

可能用極高代價嚟節省不足
10分鐘,列車假設長遠都要買新
但波口位等配套又要改,不如夾埋
港島北換線方案時改埋信號系統。
dogdog002 發表於 2020-8-18 18:35 | 顯示全部樓層

和你塞果排唔停九龍青衣

好似係咪做到15分鐘到機場
cky 發表於 2020-8-18 18:40 | 顯示全部樓層
要行 200 km/h 就已經要換路軌成高鐵規格
咁就影響埋東涌線
s3n370 發表於 2020-8-18 18:48 | 顯示全部樓層
包架直升機可能仲實際
eternalflame 發表於 2020-8-18 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-8-18 17:36
咁如果維持現有速度同10分鐘一班,喺無爬頭路軌嘅情況下又可唔可以輪流開快車(例如逢00 20 40分開各停,15 ...

自己畫下運行圖先再講啦