hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆九巴81
開啟左側

建議分拆九巴81

THomas20010808 發表於 2020-8-19 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

Reagan_214 發表於 2020-8-18 19:48
80K/88K 加密少少應該已經可以應付到 (將80K部兼職字軌變做蛇車)

都係唔得

80K/88K停源禾路,81停內街,對於乘客方便不少,而且朝頭早繁忙時間80k/88K去到美桃樓經常客滿,要81協助清客。

九龍方向禾輋唔使過馬路,又唔使兜入去沙田市中心,去美田更加唔使喺美林行過去。

以上理由已經令到80K/88K取代不到81角色
 樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-19 00:32 | 顯示全部樓層
Reagan_214 發表於 2020-8-18 23:49
明白,咁87B係唔係取消

87B唔係呢一組入面,另外處理81做路軌以北,87B係路軌以南,兩樣唔同嘢嚟

我個人會傾向87B維持現時路線但係抽車出黎做顯徑佐敦線,回應地區人士訴求

趕客路上 理_得你
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-19 01:12 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-18 23:12
觀感的確唔會好,甚至大家有機會覺得同兜大圍爭唔得幾遠
但九巴ETA數據可以作為一個參考:

ETA個行車時間本身就唔太準睇片既
而家81南行應該20-22分鐘到石硤尾街
86就大約20分鐘到石硤尾街市

問題在於81北行而家本身唔慢
經石硤尾肯定慢左
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-19 02:21 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-19 01:12
ETA個行車時間本身就唔太準睇片既
而家81南行應該20-22分鐘到石硤尾街
86就大約20分鐘到石硤尾街市

南行呢個數字同個結論爭唔遠
停返積輝街多兩次停燈,行車時間比起板友你睇片得出數字會多2分鐘係合理估算
而87會飛左文化博物館同黃棣珊兩個站,可以預期既行車時間應該唔會多於20分鐘

即係87至少都會比起加完兩個站既81快到大約5分鐘

北行真係駁唔到,的確觀感同行車時間都輸硬,情況就好似286C/86C咁
可能個建議要再睇下點微調去做到雙向都有最大效益
趕客路上 理_得你
Reagan_214 發表於 2020-8-19 10:30 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-19 02:21
停返積輝街多兩次停燈,行車時間比起板友你睇片得出數字會多2分鐘係合理估算
...

所以如果分拆唔到其實最好就係唔好加站,問題係狗巴同運吉聽唔聽
KW2523 發表於 2020-8-19 12:33 | 顯示全部樓層

72收9.6又係大埔有份,解決石峽尾區會都未必放走86

行大埔道龍悦道/放棄太子站行青沙,避免回程慢過81仲好
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-19 16:47 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-8-19 02:21
...

咁所以要拆81既就唔入得石硤尾...
南行尚且講得通但北行完全搞唔掂

樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-19 17:02 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-19 16:47
咁所以要拆81既就唔入得石硤尾...
南行尚且講得通但北行完全搞唔掂

如果北行唔可以幫手收拾86,
本身建議81同87總站唔同,都比較難做到類似對面海出現過既40/40M單向拆線方法,
九巴應該無誘因放走沙田區內流水去分拆

惟有補救方法係做返密河西上青沙呢段,i.e. 280X加車/拆86開條河西286行青沙
趕客路上 理_得你
Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-19 23:08 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-19 17:02
如果北行唔可以幫手收拾86,
本身建議81同87總站唔同,都比較難做到類似對面海出現過既40/40M單向拆線方法 ...

To be Honest
所謂沙田區內流水真係得啖笑
如果東行放多一兩班283B可以解決到既無謂拖後腿

樓主| 流星☆雨 發表於 2020-8-20 00:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-8-19 23:08
To be Honest
所謂沙田區內流水真係得啖笑
如果東行放多一兩班283B可以解決到既無謂拖後腿

九巴都擺明對81頭站一段係放棄態度
反而大圍加站九巴係樂意做既 踢下都會郁

所以比起流唔流水 更大問題係無其他誘因去做分拆
趕客路上 理_得你