hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴978A增設回程服務
開啟左側

[服務調整] 九巴978A增設回程服務

busnrail_fans 發表於 2020-8-30 21:04 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2020-8-28 18:08
條線咁精簡,似係為第日延長皇后山鋪路(個分段收費$5.2都似似地係上水去皇后山價),所以唔駛靠上官一帶執 ...

諗返轉頭,而家主線往北區方向都有$5.2分段,係由粉火至華明嘅
可能想跟返呢個準則去訂分段

但係673北區方向個$5.2分段係可以由粉嶺搭去上水,真係唔明點解978/A唔可以用$5.2由上水搭去粉嶺

至於673,早兩三年前RDP先通過咗673往港島方向上水市中心段改經郵局/翠麗
但係到而家只係得p仔落實咗咁行
GM 發表於 2020-8-31 15:52 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2020-8-30 21:04
諗返轉頭,而家主線往北區方向都有$5.2分段,係由粉火至華明嘅
可能想跟返呢個準則去訂分段

673 龍豐花園個站都算多人用區內客較多在依個站落車
一班有10個左右
常備TCU 出行唔洗怕
chamberlain 發表於 2020-8-31 16:28 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2020-8-31 15:52
673 龍豐花園個站都算多人用區內客較多在依個站落車
一班有10個左右

如果撞岩時間,由聯和墟去上水,我都會揀673

比起70K少人上落,又唔洗兜翠麗, 只係貴$0.3
就算以前$6.6我都會照搭
ryandroid 發表於 2020-8-31 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-8-20 01:15
就算我唔係住北區,
只要坐過70K、261、277E呢幾條線,
經過「馬會道 + 龍琛路」呢個十字路口燈,

以前277E馬會道兜圈係觀感問題
天平非繁去上水廣場都係9-10分鐘左右
依家兜文錦渡路
天平非繁去上水廣場至少都要10分鐘
天平路轉文錦渡路個燈口唔會難等得過龍琛路/馬會道十字路口
天平路雙綫來回車速慢
實際仲差過馬會道四綫來回
改左仲差過未改

70k 同依家277E龍琛路至天平邨來回幾乎一模一樣
既然70K 係世界級
277E 改到同70K 一樣又點會正路咗?

相反270同261 落上水火車站就快好多
因為上年龍琛路由體育館直去龍豐花園已經改係順燈
所以天平路嘅巴士去火車站係應該經龍琛路直出火車站先係最快
其次係順欣花園轉龍琛路去火車站
最慢始終都係運動場轉龍琛路去火車站

所以277E 應該改翠麗做總站
兜一兜天平總站再龍琛路直出火車站先係最合理
改翠麗開嘅話
非繁8分鐘就可以去到火車站

依家呢
天平總站miss 咗車行去運動場又上到車
運動場miss 咗車行去龍豐花園又上到車
龍豐花園miss 咗車行去上水廣場又上到車
成一大段路都係人仲行得快過架巴士
班次疏路綫兜又零舍貴
直接行去搭鐵唔好?
busnrail_fans 發表於 2020-9-2 23:36 | 顯示全部樓層

RE: 九巴978A增設回程服務

ryandroid 發表於 2020-8-31 16:58
依家兜文錦渡路

但係根據而家261往粉嶺方向嘅經驗
由天平路往馬適路方向右轉入天平巴士總站,又要俾等惠洲小學盞紅綠燈嘅車龍頂住咗
綠燈行得,去到準備轉右入站嗰陣,又要等對頭車過曬先轉到入去
去到出站嗰陣,又可能撞正惠洲盞燈車路綠燈,又要等啲車過曬先轉到出去
加埋上落客,最痴線可以唗成3分幾鐘
改由翠麗開出再兜天平總站先出返去龍琛路直行出市中心,可能其實同而家咁行差唔遠

所以我覺得277e市區方向天平翠麗段行車路線,一係維持現狀
一係就翠麗開車之後,去到奕翠園十字路口就轉右出龍琛路,唔兜入天平總站
天平人請用天怡樓站,係皇府山/天朗美喜嘅朋友可能要吊腳啲

neoplan720p 發表於 2020-9-2 23:48 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-8-31 16:58
依家兜文錦渡路

重申多次,我唔覺得而家277E往藍田方向走線係「好」,
只係比改路前,停完符興街,又再停對面翠麗同北區運動場好。
如果繼續天平做總站,經完天平路翠麗之後,應該跟73K、79K兜石湖墟入返上水廣場 / 上水站。

呢種改法,就係為左避開「馬會道 / 龍琛路」盞十字路口燈。

不過講咁多,其實都未到核心。
277E要稱得上完美,
應該要做到上水廣場尾站直上公路,
而唔係要入清河,被逼兜雞嶺迴旋處兩次。

不過呢個又牽涉到277X,同埋「清河尾站」呢個老問題,有排搞……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ryandroid 發表於 2020-9-4 22:04 來自手機 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2020-9-2 23:36
但係根據而家261往粉嶺方向嘅經驗
由天平路往馬適路方向右轉入天平巴士總站,又要俾等惠洲小學盞紅綠燈嘅 ...

惠州盞燈邊有咁長車龍同轉咁耐燈?
你叫皇府山、天平東啲人行
不如翠麗行去天怡搭
取消兜馬會道天平路仲慳車程

天平總站個問題係
明明天平總站細過翠麗
但最多人搭嘅270 因為係中途站就塞咗入單坑
孖坑俾277E 就嘥咗個總站泊車位

將270 總站搬返去天平邨
咁最多人搭嘅駁鐵車270 上落客喺雙坑停泊
就唔會塞住較少人搭嘅70K、261、673同978A喺單坑上落客
277E 搬返去翠麗改中途經天平總站亦會暢順得多

天平總站使用率將會越來越高
270同277E 對調總站先可以改善軌北巴士服務
ryandroid 發表於 2020-9-4 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-9-2 23:48
重申多次,我唔覺得而家277E往藍田方向走線係「好」,
只係比改路前,停完符興街,又再停對面翠麗同北區 ...

龍豐花園其實係做埋順欣、上水中心啲客
呢啲客唔少過翠麗
唔經龍豐花園只會趕上水市巴士客俾港鐵

最理想嘅做法始終係277E 由最遠嘅翠麗開車
兜天平總站直去火車站先係快靚正
依家咁兜法係將天平邨啲客趕去搭鐵
busnrail_fans 發表於 2020-9-4 23:30 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-9-4 22:04
惠州盞燈邊有咁長車龍同轉咁耐燈?
你叫皇府山、天平東啲人行
不如翠麗行去天怡搭

而家都叫做好啲,去到學校正式復課嗰陣,嗰段天平路兩邊路邊應該都會俾堆惠洲小學嘅校巴/家長車攻陷曬,到時應該仲塞
如果要翠麗人行去天怡樓站搭,咁不如行出去市中心把啦,尤其翠麗行去天怡樓同行出去市中心,兩者根本都唔順路,而且步行時間/距離可能差唔多,咁不如行出去市中心叫巴鐵兩飛
相反皇府山/天朗美喜行出去天怡樓同行出去市中心,前者嚟講都叫做比就腳,而且兩者都係順同一個方向行

ryandroid 發表於 2020-9-5 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2020-9-4 23:30
而家都叫做好啲,去到學校正式復課嗰陣,嗰段天平路兩邊路邊應該都會俾堆惠洲小學嘅校巴/家長車攻陷曬, ...

翠麗隔涉就應該預車程比其他區耐
邊有可能要天平、皇府山、奕翠園成二萬四千人
為咗區區翠麗六千人
就要夾硬兜到去寶石湖路咁遠?

翠麗夠有鳳溪兩間中學、兩間小學、一間幼稚園
要泊嘅校巴、家長車可以多過惠州啦
對調270 同277E起碼唔會天平總站塞巴士先
私家車阻路係搵警察同區議員
將私家車阻路去反對改路綫係本末倒置